Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt  (läst 7562 gånger)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« skrivet: 19 jul-08 kl 11:29 »
Det skulle göra mig glad!

 Är det möjligt? Finns det att köpa? Kan man göra själv?

Tills vidare får matlagningsyoghurten från Valio duga..men..det vore ju så gott.................. :P
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #1 skrivet: 24 jul-08 kl 08:25 »
Fungerar det inte att ta strö enzym över maten på tallriken efter matlagning?
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #2 skrivet: 24 jul-08 kl 08:32 »
tjock härlig yoghurt med flytande honung o pinjenötter... Kan det funka? *drägglar*
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #3 skrivet: 24 jul-08 kl 09:12 »
tjock härlig yoghurt med flytande honung o pinjenötter... Kan det funka? *drägglar*
Åååh det är min favorit dessert, solrosfrö funkar också, men ååååh *saglar*

men då brukar jag antingen strö enzym över yogurten eller ta 2 piller efteråt. Tänk på att ta fullfet yogurt och inte lätt-alternativet, det innehåller mer laktos.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #4 skrivet: 24 jul-08 kl 13:36 »
Precis, enzym är bra för att njuta av laktospackade produkter, men jag som inte har så svår intolerans tål fet yoghurt även utan.
elliha.blogspot.com

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #5 skrivet: 24 jul-08 kl 15:09 »
Jag är väldigt känslig för laktos men klarar faktiskt turkisk yoghurt till mat! Fast kanske inte som en efterrätt, då hade jag nog tagit en tablett innan... :)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

papputten

  • Inlägg: 23
    • Södermanland
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #6 skrivet: 22 feb-09 kl 16:45 »
tänkte med tanke på vad man tål eller inte med laktos så har jag hittat en tabell som jag tycker är ganska lättöverskådlig om man inte orkar jaga exakta värden, men vill ha ungefär-värden:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14430&epslanguage=SV

blev så glad när jag såg att fetaost innehöll väldigt lite laktos :)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #7 skrivet: 22 feb-09 kl 17:10 »
Syrad mjölk, som fil och yoghurt innehåller, rätt jäst, ingen laktos.   Bakterierna äter laktosen, och vissa konverterar den till alkohol.

I länder där laktosintolerans på vuxna personer är det normala, där sticker man ut som laktostolerant, där konsumerar vuxna jäst mjölk.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #8 skrivet: 22 feb-09 kl 20:30 »
Kan du ge dig fan på att det innehåller laktos! Vad är det jag ligger på toalettgolvet i flera timmar i kramp av då?

Det där har jag hört förr och tror vad jag vill på......
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #9 skrivet: 22 feb-09 kl 20:38 »
Det har då varit laktos i filen/yoghurten, men det ska det inte göra, vi har länge syrat mjölk som flera laktosintoleranta inte har problem med.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #10 skrivet: 22 feb-09 kl 21:02 »
Har tyvärr samma erfarenhet som Frances. Skulle aldrig våga mig på att äta varken fil eller yoghurt, förutom turkisk yoghurt då som iaf funkar i små mängder (har inte vågat prova så mycket åt gången).

Det är väldigt stor variation på vad man klarar som laktosintolerant. Jag blir vrålsjuk i flera timmar av en halv pannkaka gjord på vanlig mjölk medan min dotter får magknip i en kvart.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #11 skrivet: 22 feb-09 kl 21:14 »
Då provar jag gärna din syrade mjölk Skytten :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

papputten

  • Inlägg: 23
    • Södermanland
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #12 skrivet: 22 feb-09 kl 21:29 »
Det har då varit laktos i filen/yoghurten, men det ska det inte göra, vi har länge syrat mjölk som flera laktosintoleranta inte har problem med.


hur jäser, syrar man mjölk?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #13 skrivet: 22 feb-09 kl 21:30 »
Mjölksyrejäsande mikroorganismer finns tydligen överallt, jag ställer bara en skål med värmd mjölk i rumstemperatur, och den blir nästan aldrig "blåsur",  har man lite över sen tidigare är det lätt att ympa på, och det är säkrare.  Det tar ett drygt dygn.

Köper du någon sort (med levande kultur) som du vet går bra att intaga, så kan du ympa med lite av den.

Youghurt kräver högre temp än fil.

Det påstås att det går bäst med mjölk med låg fetthalt och/eller homonigiserad mjölk,  det har jag aldrig använt.
Det finns tom gräddfil överst :).

Jag har inte kollat med noggrann test om det är slutjäst med laktosen, men de som har intolerans säger att det inte är problematiskt alls.




« Senast ändrad: 22 feb-09 kl 21:58 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Laktosfri grekisk/turkisk Yoghurt
« Svar #14 skrivet: 22 feb-09 kl 21:51 »
De flesta som har intolerans har det inte för mikromängder, skulle så vara fallet att man har mycket hög laktosintolerans, kanske det är riskabelt att göra filen på vanlig mjölk.

Laktosfri mjölk, har spjälkat laktosen med tillsatt laktas till monosakarider, och den innehåller monosakarider, smakar sötare än vanlig sötmjölk.
Denna mjölk borde även mikroorganismerna gilla och producera syran, samt göra av med sötman.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

550 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser