Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen feta blev slemmig...  (läst 3279 gånger)

Flekka

  • Inlägg: 42
  • Höns spår - Gorm rår. Gammalt hönsordspråk.
    • Västmanland
Egen feta blev slemmig...
« skrivet: 29 jan-09 kl 07:55 »
Förra veckan ystade jag komjölk för att göra en feta. Efter att osten legat i duk över natten skivade jg den och lade den i en saltlake (½ dl havssalt + 4½ dl vatten). Efter 3 dagar i kylen var den rätt god, men konsistensen liknade mer pressad keso. På dag 5 har den nu blivit slemmig! Vadan detta?? Är det en del av processen eller har jag  ???halofila mikroorganismer som inte borde vara där?
Genbank för Bohuslän-Dals svarthöna

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #1 skrivet: 29 jan-09 kl 12:43 »
Hmmm...kolla upp syrakulturens livskraft eller mängd, tiden du syrar och temperaturen vid rörningen. Jag får det till att lactobacillerna inte har jobbat tillräckligt, eller dött under processen av någon anledning.

Flekka

  • Inlägg: 42
  • Höns spår - Gorm rår. Gammalt hönsordspråk.
    • Västmanland
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #2 skrivet: 29 jan-09 kl 13:54 »
Jag syrade med en kultur som jag blandat ihop dagen innan, vanlig fil i mjölk. Detta fick stå framme till dagen därpå, ca 20 h. När ystmjölken ympades fick det stå i 30 min och vid rörningen var jag uppe i 40 grader som mest, alldeles på slutet.
Genbank för Bohuslän-Dals svarthöna

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #3 skrivet: 29 jan-09 kl 14:18 »
Prova säg, att syra i 45 minuter och sänk temperaturen till runt 37 grader. Hur länge rör du, förresten?

Flekka

  • Inlägg: 42
  • Höns spår - Gorm rår. Gammalt hönsordspråk.
    • Västmanland
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #4 skrivet: 29 jan-09 kl 16:48 »
Sammanlagt från brytningen blev det ca 1 h. Då rörde jag inte konstant, men ofta och långsamt. Jag höll till på vedspisen, om den lite ojämnare temperaturen kan ställa till det...
Genbank för Bohuslän-Dals svarthöna

ninna b

  • Gäst
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #5 skrivet: 30 jan-09 kl 08:25 »
Var saltlaken varm när du stoppade i osten...?

Flekka

  • Inlägg: 42
  • Höns spår - Gorm rår. Gammalt hönsordspråk.
    • Västmanland
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #6 skrivet: 30 jan-09 kl 16:21 »
Ja, rumstempererad. Den hade stått framme över natten, i tron om att inget skulle kunna hända eftersom den är rätt salt... Kan det vara en förklaring??
Genbank för Bohuslän-Dals svarthöna

ninna b

  • Gäst
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #7 skrivet: 30 jan-09 kl 17:53 »
Så kan det kanske vara.... somliga använder också vassle i saltlaken för att få samma Ph på både saltlaken och osten. Det kan också inverka.

När jag gör Feta så värmer jag inte utan håller 32 grader genom hela ystningen.

Flekka

  • Inlägg: 42
  • Höns spår - Gorm rår. Gammalt hönsordspråk.
    • Västmanland
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #8 skrivet: 01 feb-09 kl 10:11 »
Ok, tack för tipsen. Nästa gång testar jag med längre syrning, jämn temp under ystningen plus sval ny saltlake. Vasseln får vara ett äss i ärmen om det ändå går åt skogen ;)
Genbank för Bohuslän-Dals svarthöna

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Egen feta blev slemmig...
« Svar #9 skrivet: 01 feb-09 kl 12:22 »
Det är rätt. Ge inte upp. För när det blir bra, blir det bra på riktigt. Jag har skarp och god feta i skafferiet sen i somras nu.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

568 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser