2 pumpernickelbröd.
12 dl vatten 50 grader
1 ts salt
1/2 ts anis, koriander, fänkål och kummin
600 g grovt rågmjöl
450 g grovt vetemjöl
225 g kornmjöl
15 g honung (ej värmebehandlat)
Blanda allt utom honung. Tillsätt honungen och blanda tills du har en deg. Dela i två och lägg i smorda formar. Tryck godt ut i kanterna. Täck formarna och låt stå varmt i 16-20 timmar.
Värm ugnen till 110 grader och sätt in en långpanna med kokande vatten, och galler över. Täck formarna med alu.folie och ställ dem på gallret. Grädda i 5-6 timmar. Brödet ska kännas fast. Öka temp. till 180 gr, ta bort folien och grädda yttrtligare i 30-60 min.
Låt dem stå lite i formarna så släpper dom lättare. Svalna på galler. Förvara i plast eller folie (eller lerkruka). Mognas i 1-2 dagar innan dom äts.