Jag känner en som installerat en kostbar panna, som skulle vara väldigt ren. Detta gällde det första året, sedan var den värre än en medelpanna. En keramikattiralj var förbrukad på denna tid och kostade sex lakan.
Mätningen gjordes efter ett år, och ingen vet när det blev sämre, kanske väldigt fort.
Nu gäller det förmodligen inte alla nya pannor, men mycket som är nytt är dåligt testat, och här var det knappast någon vinst.
Ägaren är van eldare, och jag tror inte det beror på handhavandet.
Jag har pratat med diverse tillverkare om varför keramiken ger sig hos vissa personer men håller flera år hos andra.
Samtliga säger att det beror på sur ved.
Som jag har förstått så är felet detta.
Vi har lärt oss att man hugger veden på våren och så skall den in i vedboden till midsommar.
Då är det torr.
Men när vi lärde oss det så var det på den gamla goda tiden när alla högg klen spisved.
I dag när vi hugger pannved som är nästan dubbelt så lång och betydligt grövre så måste veden torka längre tid. Man rekomenderar 2 år minst. Har man inte tid att torka 2 år så får man klyva veden i mindre bitar och såga den i kortare bitar.
Annars så pajar keramiken väldigt fort.
Tjejens arbetskamrat torkar veden 4 år. Han har haft samma keramik i över 10 år.
Men när han köpte sin miljöpanna så gjorde han av med 2 uppsättningar keramik på 2 år.
Så man måste lära sig att elda i en miljöpanna.
Gör man inte det så får man problem med dom.