Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fårkött. Recept någon???  (läst 8490 gånger)

Oskarsgården

  • Inlägg: 953
  • Oskarsgårdens Lantrasfarm
    • Oskarsgården
Fårkött. Recept någon???
« skrivet: 18 mar-08 kl 15:50 »
Har en bagge hänger som ska styckas nu.. 
Någon som har några roliga recept att dela med sig av..
Det är inget lamm.. utan en gutebagge på nästan tre år..
Vi har Australian Sheperd, Golden Retriever, Border Colie. Linderödssvin med Genbank, Gotlandskaniner med Genbank,
Skånska Blommehöns, Japanska vaktlar, Ankor, Gutefår, Shropshire och korsningstackor. Vill ha fjällnära dikor.

leifhh

  • Gäst
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #1 skrivet: 19 mar-08 kl 19:21 »
Olika långkok och tjälknöl!
Fileérna kan ju alltid gravas...

Ytterfiléerna kan du ju bena ur, innerfiléerna likaså. Vad gäller innerfiléerna så skär loss dem innan du skär loss stekarna och se till att du följer muskeln hela vägen ner i steken så får du en fin innerfilé.

Men 3 år är väl inte så farligt. Se till att den hänger tillräckligt länge så blir den ju mörare, men inte så länge att den börjar lukta skämt förståss.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #2 skrivet: 20 mar-08 kl 11:21 »
En tre år gammal bagge är väl bara god, bara han får hänga som leifh skriver.

De segare delarna kan man alltid göra färs av, eller varför inte lite korv? Biff a la lindström på bagge är inte dumt och korven blir ofta bättre när man gör den på vuxna djur än på lammungar.

Ett utmärkt sätt att göra stekar på är att köra dem i ugnen på 100 grader i 6-8 timmar. Det blir mörkt, mört och gott.

snus? vad är priset på en pris?

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #3 skrivet: 20 mar-08 kl 11:29 »
mmmm...lamm, det e gott att göra grekiska rätter av. lammkotletter med vitlöksklyftapotatis och tzatsiki  :P och spet med diverse på m tzatsiki.

Oskarsgården

  • Inlägg: 953
  • Oskarsgårdens Lantrasfarm
    • Oskarsgården
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #4 skrivet: 21 mar-08 kl 21:46 »
Tack för svaren.. vi åt fårfilé idag..helstekt.. marinerad med färsk timjan, rosmarin,vitlök,olivolja och balsamvinäger.. Tzatsiki,grekisk sallad och friterade potatisskivor till.. underbart gott ;D

Men lite besviken att det inte smakade så mycket lamm/får om köttet.. ???

Varför?

Hade knappt kunnat gissa att det var får.. Dock mycket mört och gott  :P
Vi har Australian Sheperd, Golden Retriever, Border Colie. Linderödssvin med Genbank, Gotlandskaniner med Genbank,
Skånska Blommehöns, Japanska vaktlar, Ankor, Gutefår, Shropshire och korsningstackor. Vill ha fjällnära dikor.

amarantus

  • Gäst
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #5 skrivet: 21 mar-08 kl 22:10 »
Tack för svaren.. vi åt fårfilé idag..helstekt.. marinerad med färsk timjan, rosmarin,vitlök,olivolja och balsamvinäger.. Tzatsiki,grekisk sallad och friterade potatisskivor till.. underbart gott ;D

Men lite besviken att det inte smakade så mycket lamm/får om köttet.. ???

Varför?

Hade knappt kunnat gissa att det var får.. Dock mycket mört och gott  :P

Det var ju lysande att det inte smakar så mkt lamm om köttet :D jag själv har ont av det...
Har ni slaktat själva?
Receptet lät sååå gott att jag funderar på att ta fram lite lamm fast det känns lite sådär med vårat egna av någon korkad andledning :-[

Oskarsgården

  • Inlägg: 953
  • Oskarsgårdens Lantrasfarm
    • Oskarsgården
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #6 skrivet: 21 mar-08 kl 22:26 »
Jag tycker om lammkött.. men vill inte att det ska smaka får/kofta för det..men jag vill ha lite av den smaken så att jag känner att det är lamm/får jag äter..

Vi slaktade själva.. första fåret.. han var elak så det var inga problem att ta bort honom..
Han gjorde sig mycket bättre på tallriken än i hagen om man säger så..  :P

Har ändrat åsikt om att äta egna djur alldeles nyligen.. kan tom tänka mig att äta eget hästkött vilket jag för några år sen aldrig skulle ha gjort..
Har slaktat två egna hästar och inte ätit hästkött på ett år efter varje häst..
Slaktade på slakteri och var rädd att dom skulle vara mitt pålägg en morgon.. :o

Kan rekommendera att slakta djur man inte är såå förtjust i första gången.. så kanske det blir lättare sen..

Den första kaninen vi slaktade var oxå elak.. så det var oxå ganska lätt..

Men den känslan av att äta något så gott..som man fött upp själv och som levt ett bra liv var helt oslagbar.. :)
Vi har Australian Sheperd, Golden Retriever, Border Colie. Linderödssvin med Genbank, Gotlandskaniner med Genbank,
Skånska Blommehöns, Japanska vaktlar, Ankor, Gutefår, Shropshire och korsningstackor. Vill ha fjällnära dikor.

Nypålandet

  • Inlägg: 2632
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #7 skrivet: 21 mar-08 kl 23:55 »
Indisk mat funkar ju ofta utmärkt med får.
Får i kål är en gammeldagshöjdare (googla på det)

Henning

  • Inlägg: 706
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #8 skrivet: 22 mar-08 kl 18:20 »
Får i kål är en gammeldagshöjdare

Vad jag blir sugen.. Det var längesen jag smakade fårikål.

Vi brukar tillaga fårkött på följande vis. Gnid in sadel, stek eller bog med olja och kryddor. (Glöm inte rosmarin) In i ugnen på 75 grader i ca 12 timmar. sista halvtimmen eller trekvarten innan läckerbiten ska serveras höj temperaturen till 175. Det blir garanterat mört och mycket gott.


louise

  • Gäst
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #9 skrivet: 29 nov-08 kl 16:59 »
jag som nu sitter med en 12 år gammal tacka, slaktklass p, och en två rå gammal bagge, klass O, vill också ha recepttips!

Hur gör jag tjälknöl?

leifhh

  • Gäst
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #10 skrivet: 30 nov-08 kl 21:08 »
Hur gör jag tjälknöl?

sätter ugnen på 80-85 grader. ställer in en frusen stek påkvällen och kollar om den är uppe i 70 grader på morgonen. om inte så vänta lite till. när den är uppe i 70 grader tag ut den och lägg den i kryddat kraftit saltat vatten något dygn. Ätes kall/ljummen till lite vad som helst. Men oftast brukar folk hävda att potatisgratäng passar bäst. Funkar bra att ha saltad porter istället för vatten åxå.

Receptet brukar finnas i varenda lite mer översiktlig kokbok av rang. Stavningen varierar, ibland tjälköl ibland tjälknul.

 

louise

  • Gäst
SV: Fårkött. Recept någon???
« Svar #11 skrivet: 30 nov-08 kl 22:38 »
mm. jag har bara vedspis, så det gäller att gården inte kräver nåt jobb den dan. lär behöva sitta å elda..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

792 gäster, 3 användare
javill, KajsaAnka, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser