Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rökutrustning å kvalitet  (läst 2766 gånger)

louise

  • Gäst
Rökutrustning å kvalitet
« skrivet: 21 nov-08 kl 18:35 »
Planerar (som en del kanske läst) ett rökeri och tittar runt på rökar. Vad ska man ha för att det ska bli förjävla gott kött?

Har sett en murad å den skulle rökas in, å helst vara helt svart på väggarna. Idag fick jag se ett plåtskåp. Blir det nån kvalitetsskillnad på rökningen? Finns det nån 3:e och 4:e variant som man borde överväga?

GrävlingsJanne

  • Inlägg: 374
    • Uppland
    • Grävlingsnaturprodukter
SV: Rökutrustning å kvalitet
« Svar #1 skrivet: 22 nov-08 kl 17:25 »
Jag har murad eldstad och sen två cement rör för att leda röken. Skåpet där jag lägger in det som skall rökas är i plåt. Har även sett skåp i trä och på fisk har jag inte känt någon skillnad. Smaken beror nog mycket på saltning och vad man eldar med.
http://www.gravlingsnaturprodukter.se
Bor på Gräsö, sysslar med skyddsjakt, skogsröjning, slipning av knivar, saxar, liar m.m. Säljer lädersmorning, salvor, tjärljus och mycket annat spännande.

louise

  • Gäst
SV: Rökutrustning å kvalitet
« Svar #2 skrivet: 22 nov-08 kl 19:41 »
det jag htitade tog 50-60 kg kött. det största den tyska tillverkaren hade. Nån som har fler tips på försäljningsställen? Föll för det här med tyskland, de verkar ha mer att välja på.

men du, det är inte rökeri på hobbynivå. Planen är heltidsinkomst med superfethög kvalitet å dyra grejer.
« Senast ändrad: 22 nov-08 kl 19:49 av Lollo »

ingvar2

  • Gäst
SV: Rökutrustning å kvalitet
« Svar #3 skrivet: 22 nov-08 kl 22:41 »
Jo, fast just när det gäller rökningen så är det nog egentligen inte själva röken som är det man behöver lägga pengarna på, utan kunskapen att få det bra. Var just häromdan ett reportage från ett rökeri här i närheten, som tillverkar vida berömda isterband, dom hade ett enkelt rökrum byggt på 60-talet, han vågade inte ens tänka på att bygga nåt nytt för det gamla var så väl inrökt, så han var rädd att inte klara kvaliteten med ett nytt...

GrävlingsJanne

  • Inlägg: 374
    • Uppland
    • Grävlingsnaturprodukter
SV: Rökutrustning å kvalitet
« Svar #4 skrivet: 22 nov-08 kl 23:06 »
Okej det var ju ganska stora grejor då som du behöver. Själv har jag min bara till husbehov.
http://www.gravlingsnaturprodukter.se
Bor på Gräsö, sysslar med skyddsjakt, skogsröjning, slipning av knivar, saxar, liar m.m. Säljer lädersmorning, salvor, tjärljus och mycket annat spännande.

 

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Rökutrustning å kvalitet
« Svar #5 skrivet: 23 nov-08 kl 13:24 »
En stor korvtillverkare i Dalarna var i kontakt med företaget jag jobbade på för ett antal år sedan och ville ha några rökskåp. Han rökte nämligen sin korv i en lada, och han ville gardera sig med moderna grejer när det gällde rökningen. Han var nämligen säker på att en dag förr eller senare kommer hans röklada att brinna ner.

Jag vet inte hur det gick till slut men det var problem att få till samma smak i rökskåpen.

Det är oerhört mycket erfarenhet som lfinns för att få rökningen lika bra varje gång. Hur mycket ska man ventilera vid olika utetemperaturer och uteluftfuktighet och vindförhållanden.

Många av de duktiga charkfabrikerna vi har röker i ett utrymme. På golvet lägger man en sträng träspån (oftast al eller bok) som "glödbrinner"  något dygn.  Man tänder i ena änden på strängen, och det tar sin tid innan förbränningen nått andra änden.

Edgar



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

453 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser