Jag sorterar potäterna vid skörden. Kan bara göras vid manuell skörd.
Är det en bra planta (många friska potatisar, samt att blasten hållit sig frisk så länge som möjligt) så tar jag många sättpotäter från den, alla utom de allra största och kanske de allra minsta om de är väldigt små.
Övriga plantor tar jag inga eller nästan inga sättpotäter från. (Plantor med svag eller avvikande blast tar jag helst bort efterhand, alltså före skörd. Då kan de inte sprida ev virussjukdomar lika lätt. Vid skörden finns i allmänhet ingen blast kvar, så då kan den inte bedömas.)
Grönpotäter kan användas som sättpotäter om de är från bra stånd, annars går de f n till en grannes höns. Jag är dock tveksam om hönsen mår bättre än vi av grön potatis. (Vet nån?)
Mycket små potäter går till hönsen.
Skadade potäter sorteras ev för sig för snabb konsumtion eller går till hönsen.
Potatis med röta går till komposten eller hönsen.
Potatis med mycket skorv går till hönsen.
Resten är matpotatis som kan lagras.