Lite konstig fråga tycker jag. Krav-certifiering väljer man om gården drivs ekologiskt enligt KRAVs regler, SMAK är en kvalitetskontroll av matpotatis. Företaget SMAK kan även certifiera såväl konventionellt lanbruk (Sigill) som ekologiskt (både enligt KRAVs regelverk och enligt EU:s regelverk). Sigill är som sagt en certifiering för konventionellt lantbruk / trädgårdsodling.
Om man vill certifiera sin produktion enligt KRAVs eller EUs regelverk kan man förutom SMAK välja att anlita Aranea certifiering (som även certifierar Sigill) eller HS Certifiering. Det finns ytterligare en aktör som certifierar ekologisk produktion men jag har glömt namnet...
Om man bara har husbehovsproduktion och inte säljer något eller endast säljer små kvantiteter lönar det sig i regel inte att certifiera produktionen. Man måste ju väga kostnaden för certifiering (ca 3500 kr) mot vad man kan få i extra miljöstöd samt eventuellt ökat merpris för sina ekologiska produkter.
Själv har har sedan flera år tillbaka KRAV-certifierad produktion av växtodling, grönsaker, nötkött, lammproduktion och kött- /äggproduktion från fjäderfä.