Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdegsbröd som inte jäser  (läst 3354 gånger)

norris

  • Inlägg: 182
    • Norrbotten
    • Sirpa & Hantverket
Surdegsbröd som inte jäser
« skrivet: 11 dec-08 kl 17:33 »
Har bakat surdegsbröd. Följde receptet noggrant ( receptet:http:// backaberg.blogsome.com/category/slalvforsorjning).
Surdegsklumpen hade jag haft i frysen (gjort efter Åter-Petters recept!)
Degen jäste (blev lite bubbligt) i bunken, men blev inte högre. Formarna hade jag på vedspisen som var lite ljummen, i två timmar. Jäste inte.
Gräddade efter receptet, i elugnen, vågade inte satsa på vedugnen (skulle ju sänkas värme och joxas).
Resultatet blev två 2cm höga limpor, närmast stenhårda, men goda  :)!
Min fråga är: varför jäste dom inte? Jag hade inte i jäst, men det skulle det ju inte vara?????
Brödet jag bakade tidigare efter Petters recept blev också platt och stenhårt, men gott.

Jag vill baka fler gånger, men vad gör jag för fel?
Och hur bakar jag detta i vedspisugnen? ( Det vill jag juh!)   ??? ::) :( :)

Dandelia

  • Gäst
SV: Surdegsbröd som inte jäser
« Svar #1 skrivet: 12 dec-08 kl 08:16 »
Kanske surdegen inte har tillräcklig bakkraft efter tiden i frysen. Ta en liten bit av den och starta om inför varje bak. Grunda med den gamla, alltså, och gör en färsk, fräsch surdeg. Jag pysslade mycket med surdeg när jag var yngre och det var spännande!:-)

/Dandelia

 

Jordefamn

  • Inlägg: 396
    • Skåne
SV: Surdegsbröd som inte jäser
« Svar #2 skrivet: 12 dec-08 kl 08:53 »
Ja, det är nog bäst att mata upp surdegen lite först om du haft den i frysen.
Tillsätt lite mjöl och vatten och ställ ljummet i nån dag eller så, tills du märker att den är aktiv igen, sen går det nog bättre.
Glöm inte att ta undan en del till nästa gång!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

426 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser