Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen  (läst 3930 gånger)

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
Lokala kvarnen har bytt till årets skörd att mala av. Mjölnaren varnade att det är lågt falltal.

Hur använder ni mjölet till brödbak om det har lågt falltal?

Det ar svårt att få brödet att resa sig och om man googlar så står det att det blir degigt inuti.

Man kan ju inte låta bli årets skörd helt, så hur ska man göra för att få ätbart bröd?

ann

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #1 skrivet: 15 dec-08 kl 20:54 »
Knäckebröd.

Jag bakar det mesta av vårt bröd. Vårt eget spannmål har jag aldrig tänkt på som användbart till bröd, så det maler jag till djurfoder och köper dinkel o dyl att baka på. Men skulle jag baka på spannmål med lågt falltal skulle jag baka knäckebrö och blanda med bra dinkel.
snus? vad är priset på en pris?

tonebender

  • Inlägg: 201
    • Västergötland
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #2 skrivet: 15 dec-08 kl 21:05 »
Du kan blanda in vetemjöl special för att förbättra bakegenskaperna.
Annars kan du ju skippa bröd i fortsättningen och gå direkt på sockerkaka och småkakor...    :)

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #3 skrivet: 15 dec-08 kl 23:07 »
knäckebröd och blanda med mjöl med bättre egenskaper, så klart!

Tackar för tipsen!

Brofallsmora

  • Inlägg: 22
    • Västmanland
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #4 skrivet: 20 dec-08 kl 22:53 »
Stopp där. Nu måste vi ta upp den här tråden igen. Jag råkade ut för detta mystiska FALLTAL för nån vecka sedan. Vackert bröd som bara kletade. Det var bakat med filmjölk och bikarbonat som ett slags "snabbröd" från Bondens egen butik. Det gick att äta. När vi skurit bort kanterna - som var jättegoda - fick det en omgång till i ugnen. Våra kompisar hade bakat med jäst och där var resultatet mer katastrofalt - särskilt eftersom brödet var en gå-bort-present. Fattar ni? :(

Nu vill jag veta allt. Blanda med annat mjöl och baka knäckebröd var en bra idé. Rågkusar kanske? Kanske var bikarbonatsreceptet ett (fult) trix från mjölnaren? Funkade ju ok.

Så långt alltså, vad man GÖRA, MEN jag vill veta VARFÖR det blir lågt falltal. Är det dåligt väder som gör att det blir så ledsamt för bagaren? Har googlat och läst på http://englasskafferi.blogspot.com/ att
Citera
Ett högt proteinvärde ger "sprutt" på jäsningen *å hej vad det jäste* Inga problem varken i bunken, på bordet eller i ugnen. Höga, fina limpor som fick gyllenbrun färg i ugnen. MEN; väl ute ur ugnen pyste de ihop som punkterde däck på plåten. Gång på gång. Oavsett recept, olika humör hos mig (jag lovar, det påverkar!), olika fasta degar. Inte ens det enklaste brödet som knappt GÅR att misslyckas blev som det skulle. Ett lågt falltal hindrar tydligen att mjölet suger vätska ordentligt och inuti blir bara klet, oavsett hur länge brödet gräddas.

Det låter rätt nyttigt med det höga proteinvärdet. Musli? Gröt?

Bomba mig gärna med nyttiga länkar och invecklade tekniska förklaringar på hur detta hänger samman. Jag gillar sånt nästan lika mycket som lokalproducerat gott nybakt bröd. ;)

/Brofallsmora

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #5 skrivet: 20 dec-08 kl 23:59 »
Baka med surdeg så slipper du bekymra dig om falltalet. Du får kanske andra problem istället, men bättre bröd om du kan konsten.

Brofallsmora

  • Inlägg: 22
    • Västmanland
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #6 skrivet: 22 dec-08 kl 12:54 »
Tack Anders: Jag kan konsten, så det ska jag testa.  :) Jag undrar bara varför, men ska vara tyst och snäll och BARA GÖRA utan att fundera någe mer om hur det ligger till kemiskt och fysikaliskt.  :-X Bara baka baka och glädja mej åt att inte mjölet går till spillo.   
/Brofallsmora

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #7 skrivet: 22 dec-08 kl 19:23 »
Tack Anders: Jag kan konsten, så det ska jag testa.  :) Jag undrar bara varför, men ska vara tyst och snäll och BARA GÖRA utan att fundera någe mer om hur det ligger till kemiskt och fysikaliskt.  :-X Bara baka baka och glädja mej åt att inte mjölet går till spillo.   
/Brofallsmora

Jag vet inte varför!
Surdeg är ju för övrigt överlägset jäst för degar med mycket fullkorn i, men kan även användas för degar med mindre mängd fullkorn, kanske t.o.m. rena vetedegar, fast det har jag inte testat. Surdegsbröd på hälften graham och hälften vete blir bra.
Baka på...
Anders

Frass

  • Inlägg: 20
    • Skåne
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #8 skrivet: 03 jan-09 kl 13:55 »
Jag har aldrig känt till falltalen på de mjöler jag bakat med, men visa blir ju vekare och liksom svårare degar.. Jag googlade och hittade den här sidan om falltal: http://www.bakkemi.se/mjol.htm där står rätt detaljerat vad det handlar om.
Det verkar utifrån texten som om man skulle kunna testa lite olika vägar, tex att skålla degen för att inaktivera amylaserna, eller jäsa med surdeg för att säkna pH, men under kort tid (väldigt livlig surdeg) för att minska tiden som amylaset kan verka på stärkelsen. Berätta hur det går!

 

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Lågt falltal, en ny kunskap för mig - den hårda vägen
« Svar #9 skrivet: 10 jan-09 kl 20:23 »
WOW!! Precis en sån sajt som jag längtat efter!  :D
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

463 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser