Efterfrågar man svensk ekologisk mat så blir det fler som kan odla och leva på att producera och det blir billigare, man får större bredd på utbud och man gynnar en mer hållbar ekonomi där valutor inte påverkar pris och tillgång så får man en mer konkret ekonomisk struktur.
Tycker man skall värna om att landet skall kunna vara självförsörjande, det skall kunna gå att klippa av navelsträngen till övriga världen, inte sagt att detta är nödvändigt och enbart gott att vara avklippt men jag tycker man skall ha möjlilgheten, den finns inte om man inte väljer att stödja svenska odlare/uppfödare.
Sverige har goda förutsättningar att få ett enormt överskott med mat per kapita, nu har vi istället styrt uppifrån vad vi skall odla och hur mark skall brukas genom subventioner och bidrag, vi exporterar enorma kvantiter med både ekologisk och konventionellt spannmål och tar in likvärdig produkt eller förädlad utomlands.
Logistiken fungerar dåligt i detta land än men det förändrar ingenting om man inte kräver det eller väljer att köpa varor som har hanterats på ett sundare sätt.
(ett litet exempel, mejeri i nysäter utanför säffle i värmland som gjorde turkisk Yoghurt, icahandlarn i nysäter (ca 4 km därifrån) hämtade yoghurten någon gång i veckan hos mejeriet men det blev billigare att köpa via ica så den fick åka ner till hälsingborg, sedan packas om i göteborg och sedan tillbaka förbi mejeriet och till ica)
Hur kan man som privatperson då hjälpa till och lösa logistiska problemen och få fler odlare ? Om jag ber min icahandlare eller grossist om en specifik lokalodlad vara och han inte har det hos sina grossister så stannar frågan där ingen får reda på efterfrågan, det är ju ett strukturellt fel på hela distributionssystemet.
hur gör man ?