Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Björksav  (läst 7100 gånger)

Erik

  • Gäst
Björksav
« skrivet: 11 jan-06 kl 14:27 »
Ngn som har ngn kul ide vad man kn hitta på med björksav som man kan tappa från björkar under våren?? minns att morfar gjorde det när jag var liten men kommer inte ihåg vad han gjorde med det...

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #1 skrivet: 11 jan-06 kl 14:34 »
Jag tappar några björkar på våren, en stor björk kan ge upp till 20 liter utan att skadas.

Man borrar ett hål i stammen snett uppåt och sticker ett rör eller pinne i hålet, det rinner och droppar sedan ut.

En avpassad plugg stoppar sedan blödningen.

Nästa år kan du ta i samma hål genom att skrapa upp "sårskorpan" och det börjar rinna igen.

Det är skitgott och blir inte sämre av att jäsas.

Har du mycket ved över, kok in till en härlig sirap.

Det smakar verkligen vår!
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Björksav
« Svar #2 skrivet: 13 jan-06 kl 12:24 »
jag läste på internet om att man i kanada gör sirap av björksav på samma sätt som med lönnsav.
jag provade å det vart gott men det går åt några jävulska mängder sav!!!!
men det är lätt,sätt saven i en gryta,koka upp,skumma,låt det koka på låg värme tills det tjocknar,tar väldigt länge men ge inte upp.

ollebolle

  • Inlägg: 673
Re:Björksav
« Svar #3 skrivet: 22 jan-06 kl 21:44 »
Blir det sött som sirap? Björksocker har jag hört ska vara bättre för tänderna än vanligt socker.
« Senast ändrad: 22 jan-06 kl 22:07 av ollebolle »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #4 skrivet: 30 jan-06 kl 14:11 »
Det blir sött, men det är lite socker i trädsav, så det gäller att koka på och ha billigt brännved.

Jag har en gryta som rymmer ca 100 liter och kan vedeldas.

Det blir ungefär en tiondedel sirap, som är sött och har en del andra fina smaker.

Man kan koka in den till en trdjedel och sedan göra starkvin på det.

Jäs det utan inkokning, så blir det en god ganska alkoholsvag dryck, som smakar sommar och inte är söt.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

icko

  • Inlägg: 138
    • Skåne
    • Ickos
Re:Björksav
« Svar #5 skrivet: 28 feb-06 kl 13:51 »
Om ni inte har provat göra saft av björksaven måste ni bara prova det ! saften blir mycket god, och både barn och vuxna kommer att älska eran "natursaft"

Och för att ge extra krydda ,så spär de som har tillgång till en kallkälla ut med dess vatten.
Mmmm de vattnas i mun....och man längtar till försommarn.

                                Mvh icko
"Allt är ett gift och inget är utan.Det är bara en fråga om dosen.

Erik

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #6 skrivet: 13 mar-06 kl 09:30 »
om man inte har tid att ta hand om saven direkt kan man frysa in den och ta hand om den senare??  ???

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Björksav
« Svar #7 skrivet: 29 apr-08 kl 23:29 »
När är det lämpligt att tappa saven? Är det för sent nu?

 

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Björksav
« Svar #8 skrivet: 03 maj-08 kl 11:43 »
Det kan tänkas vara lite för sent i Stocholmstrakten.
I mina trakter borde man ha börjat förra veckan. Jag började i går kväll.
Ni kan följa hur det går här
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

374 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser