Detta bröd påminner lite om Ciabatta, dundergott!
Nattjäst frukostbröd
Ingredienser:
25 gram jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
9,5 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning; dinkelmjöl
Tillagning:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölk.
3. Rör ned salt, honung och mjölet. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, inte i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en ren handduk. Ställ in degbunken i kylen över natten.
PÅ MORGONEN:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den uppjästa degen och strö över lite mjöl. Obs! Knåda inte.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i cirka 15-17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.