har noll koll på produktionen i de områden du nämner, men jag hittade vid en snabb sökning nätet lite info om att kalla sig ekologisk och krav-märkning (som kanske kan vara en lämplig riktlinje för ett minimum även om man inte certifierar sig)
Hur får man marknadsföra ekologiskt på restaurang?
Restauranger och cateringföretag behöver inte vara certifierade för att kunna
marknadsföra att de serverar certifierade ekologiska produkter.
Ekologiska produkter och ekologisk produktion är skyddade begrepp enligt EU. Därför
måste produktionen vara certifierad, dvs kontrollerad enligt KRAVs regler eller enligt
EUs förordning.
Generellt gäller att man inte får kalla något för ekologiskt som inte är certifierat.
Restauranger är undantagna från denna bestämmelse och får alltså marknadsföra
ekologiskt även om restaurangen inte är certifierad.
EU-kommissionen har gjort en tolkning av förordningen – där de säger att catering och
restauranger inte omfattas av kravet på certifiering vad gäller själva matlagningen. Men
för att få marknadsföra ekologisk mat på måste restaurangen använda certifierade
råvaror.
ur
kravs reglerÀ la carte
15.2.2
En à la carte-meny ska dagligen innehålla minst två KRAV-certifierade huvudrätter
Lunch
15.2.3
En lunchmeny ska minst en dag per vecka innehålla en KRAV-certifierad huvudrätt.
KRAV-certifierad rätt
15.2.4
En KRAV-certifierad rätt ska bestå av 100 viktprocent KRAV-certifierade ingredienser. När KRAVcertifierade
ingredienser inte går att få tag på medger KRAV en nedre gräns på 70 viktprocent KRAVcertifierade
ingredienser i rätten. Detta förutsätter att huvudingredienserna i rätten är KRAVcertifierade.
Observera att KRAVs lista över tillåtna tillsatser (bilaga 7) även gäller konventionella
ingredienser i en KRAV-certifierad rätt.
Frukost
15.2.9
Inom nio av följande produktgrupper ska minst ett KRAV-certifierat alternativ erbjudas. Restaurangen
skall dokumentera vilka produktgrupper man har valt.
– kaffe
– te
– mjölk
– juice/nektar
– socker/honung
– fil/yoghurt
– bröd
– ost
– marmelad/sylt
– flingor/müsli/Gryn
– frukt/grönsaker
– ägg.
Inom övriga produktgrupper ska marknadens tillgång speglas.
samt ytterligare text från en annan sida
Även butiker och restauranger kan bli märkta av den svenska kontrollorganisationen KRAV. De som vill märkas måste kunna erbjuda många produkter som är KRAV-märkta. Dessa varor eller rätter ska synas ordentligt i butiken eller restaurangen och personalen måste ha
goda kunskaper om KRAV och ekologiskt lantbruk
> Skulle det vara möjligt att använda mest Svenska råvaror?
jag vet inte hur det ser ut med grönsaker under vinterhalvåret? det är ju inte säkert att närproducerat i uppvärmt växthus är mer miljövänligt än grönsaker som odlas på friland i andra länder och transporteras hit (dvs uppvärmningen kanske ger större miljöpåverkan än transporten)