Jag har ett recept ur boken "Mat som det är någon mening med" goda råd från Alftaköket. Förlag MOW.
Honungsjäst
Dag 1
1 tsk honung
½ dl vatten 40 grader
2 msk grahamsmjöl
2 msk vetemjöl
Blanda allt till en slät smet i en glasburk. Täck med plastfolie.
Dag 2
Tillsätt
½ dl vatten 40 grader
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
Blanda ihop till en tjock smet.
Dag 3
Upprepa dag 2. Låt degen/jästen stå i ca ½ dygn och se till att jäsningsprocessen har kommit igång. Sätt på lock på burken och förvara i kylskåp. Klar att ta fram när du vill baka. Honungsjästen håller sig i kylskåp många veckor.
Honungsjäst bröd i lergryta
Värm 8 dl vatten till 40 grader. Tillsätt 1 l grahamsmjöl, 1 msk honungsjäst, 1 msk salt, 1 msk fänkål, koriander. Arbeta degen. Tillsätt det mesta av ca 1 l vetemjöl och fortsätt arbeta degen som ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 8-12 timmar. Praktiskt att göra degen på kvällen. Lägg lergrytan i blöt, minst en halvtimme. Smörj lergrytan. Ta upp degen, arbeta den lätt och lägg den i formen. Lägg på locket och låt jäsa ca 1 timme. Den ska bara börja höja sig. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader och baka brödet i 1,5 timme. Ta ut grytan och ta av locket. Låt brödet ligga kvar i grytan. Lägg på locket när det svalnat. Skär inte i brödet förrän efter minst 1 dygn. Tänk på att lergrytan aldrig får sättas in i varm ugn!
Lycka till! //Eva