Har du provat terökning? Läste om det i Fågeljägarens kokbok och det verkar busenkelt: Tunnt rimmat kött läggs på ett galler i ugnen. En blandning av 1 dl ris + 1 dl socker + 2 tepåsar läggs i folie i en kastrull som ställs på plattan på hög värme tills det börjar ryka och bubbla ordentilgt. Då ställer man in det hela i ugnen och stänger luckan. Tillagningstid ca 20 minuter, enl kokboken.
Skall testas vilken helg som helst.
Terökning har jag inte provat, däremot har jag provat färska äppelkvistar med löven kvar och resultatet blev inte alltför illa.
Vad jag förstått använder man det mesta förutom björk och gran till rökning i den norra hemisfären. Men de finns undantag, Bönan-böckling som vad jag minns röks med granstrunt och gustafs-korv som röks med granris.
Själv brukar jag slänga med lite granstrunt för att sträva till smaken lite när jag röker med lönn.