Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Griskött å kvalitet, med eller utan svål?  (läst 3321 gånger)

louise

  • Gäst
Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« skrivet: 22 mar-08 kl 10:51 »
Hos mig finns inget kontrollslakteri för gris. Det jag kan få tag på är en som isåfall flår grisen. Så nu undrar jag:

- vad är poängen med att man alltid behåller skinnet på en slaktad gris?
- Med och utan, skillnad för mörhet, saftighet, hållbarhet m.m.

Jag tycker egentligen att det är slöseri med en skinnråvara att låta det sitta kvar på grisen och sedan slänger kunderna de små remsorna som sitter överallt på köttet de har köpt. Enda poängen är väl på skinkan då, som tillreds med svål för saftigheten om jag har förstått rätt.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #1 skrivet: 22 mar-08 kl 11:16 »
Klart svålen ska vara med! Tänk dansk fläskstek med knaperstekt svål, mums!! Svålen skyddar köttet, man kan klä pastejformar med den o.s.v.

louise

  • Gäst
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #2 skrivet: 22 mar-08 kl 11:35 »
Så du käkar svålen??

Jag är annars väldigt inne på att bereda skinnen istället. Har alla möjliga kreativa idéer på klädesplagg med svinborst:)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #3 skrivet: 22 mar-08 kl 11:41 »
Grisskinn blir nog väldigt tjock...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #4 skrivet: 22 mar-08 kl 11:45 »
Så du käkar svålen??

Jag är annars väldigt inne på att bereda skinnen istället. Har alla möjliga kreativa idéer på klädesplagg med svinborst:)

Det finns en anledning att det inte finns svinpälsar. Vill minnas att Lotta Rahme skrev om svårigheterna. Det är något med djupt sittande hårrötter som skadas vid fläskningen.

louise

  • Gäst
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #5 skrivet: 22 mar-08 kl 11:52 »
Fläskning..?

Går inte håret att behålla gör jag väl vanligt läder.

Tänker också att skinnet borde bli tjockt, men de vanligaste arbetshandskarna är ju tillverkade av svinläder.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #6 skrivet: 22 mar-08 kl 12:07 »
Klart svålen ska vara med! Tänk dansk fläskstek med knaperstekt svål, mums!! Svålen skyddar köttet, man kan klä pastejformar med den o.s.v.

och vad vore stekfläsket utan den där knapriga svålremsan? Den är ju så god!

Men pastejformar klär vi med späck och inte svål.
snus? vad är priset på en pris?

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #7 skrivet: 22 mar-08 kl 18:16 »
Pressylta ska ju också ha svål ytterst, dessutom ska den göras på huvudet! Glöm inte grisfötterna heller, mycket gott att koka in!

Det finns användning för nästan alla delar på en gris och antagligen köpare till det mesta också.

annan

  • Inlägg: 918
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #8 skrivet: 23 mar-08 kl 20:47 »
Anledningen att svålen är god att äta är nog att svinskinn (tamsvin) är relativt tunna.
Håren växer rätt genom skinnet med djupa rötter och lämnar små hål efter sig när de går av vid skrapning av köttsidan (fläska). Skinnen kan ändock bli fina enligt Lotta Rahmne. (Skinn Garvning och beredning med gamla metoder. 1991)
« Senast ändrad: 23 mar-08 kl 20:49 av annan »
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

 

louise

  • Gäst
SV: Griskött å kvalitet, med eller utan svål?
« Svar #9 skrivet: 23 mar-08 kl 21:54 »
nu börjar tråden spåra ur å handla om skinnberedning.. men det är ju lika intressant.

Min tanke är inte att ta av borsten, så hålen är väl igentäppta då om man bereder skinnet. har jag hängt med rätt?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

582 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser