Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  surkål  (läst 27423 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: surkål
« Svar #20 skrivet: 21 apr-08 kl 20:45 »
Jag håller på att göra surkål, för andra gången. Den första omgången möglade...  ::) Den har stått och jäst i 15 grader i tre veckor och nu är den i kylen. Men ska jag ha kvar vatten i vattenlåset fortfarande?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Tida

  • Inlägg: 6
SV: surkål
« Svar #21 skrivet: 01 maj-08 kl 17:29 »
Det är jättestor skillnad på köpe-surkål och egen. Jag är inte heller så förtjust i köpt surkål, men hemmagjord är en helt annan sak! Smaken går inte beskriva, du får göra egen eller prova hos någon bekant...
Att frysa surkålen tycker jag inte alls är nödvändigt, den blir godare och godare med tiden tycker jag. Den mognar liksom, den blir ju inte bara surare och surare.
Jag kan varmt rekomendera Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" den ger bra info om man inte är van sedan tidigare att mjölksyra.
Jag har förstått att man kan göra på olika sätt, men jag saltar den rivna kålen, låter den stå ett tag, stampar den sedan och trycker ut vätska så det täcker kålen. Smaksätter med lite allt möjligt, paprika, vitlök, lagerblad... Överst lägger jag hela vitkålsblad så att inte den rivna kålen flyter upp, och sätter tryck på.
OBS! Om man saltar måste man använda salt UTAN JOD, eftersom jod tar dör på mjölksyrebakterierna, tänker man kanske inte på...
Fick smaka mjölksyrade rödbetor som stått i ett år, det var såååå gott! Det ska jag göra i höst, mums!

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: surkål
« Svar #22 skrivet: 01 maj-08 kl 17:49 »
Det är jättestor skillnad på köpe-surkål och egen. Jag är inte heller så förtjust i köpt surkål, men hemmagjord är en helt annan sak! Smaken går inte beskriva, du får göra egen eller prova hos någon bekant...
Att frysa surkålen tycker jag inte alls är nödvändigt, den blir godare och godare med tiden tycker jag. Den mognar liksom, den blir ju inte bara surare och surare.
Jag kan varmt rekomendera Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" den ger bra info om man inte är van sedan tidigare att mjölksyra.
Jag har förstått att man kan göra på olika sätt, men jag saltar den rivna kålen, låter den stå ett tag, stampar den sedan och trycker ut vätska så det täcker kålen. Smaksätter med lite allt möjligt, paprika, vitlök, lagerblad... Överst lägger jag hela vitkålsblad så att inte den rivna kålen flyter upp, och sätter tryck på.
OBS! Om man saltar måste man använda salt UTAN JOD, eftersom jod tar dör på mjölksyrebakterierna, tänker man kanske inte på...
Fick smaka mjölksyrade rödbetor som stått i ett år, det var såååå gott! Det ska jag göra i höst, mums!

Den boken har jag nånstans i mina ouppackade kartonger! Jag får väl efterlysa nån som syrar som jag kan hälsa på då! ;)
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Lotta2010

  • Inlägg: 4
SV: surkål/SALT MED ELLER UTAN JOD?
« Svar #23 skrivet: 10 aug-08 kl 17:54 »
Hej!

Har läst och läst om allt ni skriver om surkål, många bra tips. Jag undrar över detta med saltet, stämmer det att bakterierna dör om jag har vanligt salt med jod?

Jag undrar också om någon har ett tips på ett ställe att beställa syrningskruka på? Eller bra tips för "vattenlås" i vanliga ("små") glasburkar. Kålen flyter ju upp.

Och om någon har tips eller förklaring: håller precis på att syra två laddningar i två STORA glasburkar. I den ena är vätskan ovanpå ljus, i den andra mörkare orange. Ovanpå plattan jag har som tyngd ett lager kål som är grått. (Långt under vätskeytan menar jag. )
Om detta är dåligt, kan jag ändå äta det som är under om det smakar ok?

Den lilla kål som flyter överst, gör det nåt? Den är ju inte ovan, utan i vätskenivå. Svårt att få allt att hålla sig under tyngden.

Hade varit mycket tacksam för lite råd.

Någon som vet om mjölksyrebakterier från yoghurt kontra syrade grönsaker:s funktion i tarmen? Skillnader? Någon av dem bättre av någon anledning? Jag menar rent bakteriemässigt.

många hälsningar från Lotta

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: surkål
« Svar #24 skrivet: 20 aug-08 kl 15:21 »
Eller gör egen surkål - läckert!

Jag var ambitiös och gjorde egen surkål i våras. Den blev tydligen bar enl de som "kan surkål" i min omgivning, men det tyckte inte make och barn som gjorde otrevliga grimasher av smaken. själv kunde jag äta det, men gott? Nä, tyvärr inte...  :-\
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: surkål
« Svar #25 skrivet: 21 aug-08 kl 11:47 »
själv kunde jag äta det, men gott? Nä, tyvärr inte...  :-\
Håller med... Blir det godare med tiden, att man vänjer sig vid smaken? Känns onödigt att lägga ner tid och möda på nåt som man inte riktigt gillar.  :-\
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: surkål
« Svar #26 skrivet: 21 aug-08 kl 13:03 »
Blir det godare med tiden, att man vänjer sig vid smaken?

För egen del har jag vant mig vid smaken. I början var det svårt att ens låta näsan vara i närheten av (köpt) surkål. Jag började med att äta syrad gurka, inköpt i en polsk affär i Malmö. Det är supergott. Sedan när vi kunde odla själva igen (det vill säga min sambo/odlaren/syraren ;) ), så visade det sig att jag också tycker om hemmagjord syrad gurka. Efter det har jag vant mig så smått vid surkål, så att jag nu kan uppskatta hemgjord surkål men bara vissa sorters köpt.

Det är grymt nyttigt, så kanske man kan börja med en matsked om dagen som medicin för att allt eftersom tycka mer om smaken, eller bara helt enkelt se det som ren medicin ;)  :)  Kan vara en anledning till att allergier är mindre vanliga i öst t.ex. De äter mängder av syrat. Mjölksyrat håller också tarmarna i trim men måste intas regelbundet och kål skyddar dessutom mot cancer.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: surkål
« Svar #27 skrivet: 22 sep-08 kl 20:10 »
Jag tycker inte att den köpta är så god som hemgjord. De flesta köpesorter är nämligen pastöriserade (de nyttiga bakterierna döda därmed också). Men ibland finns bra, som i Järna finns på Ica (kanske konsum också) opastöriserad surkål i kylskåsdiskarna. Märke "Järna syrat". På hälsokosten kan man kanske få tag på bra opastöriserad sort.

Jag var inte förtjust i det första gången, men nu älskar jag surkål. Särskilt gravida kvinnor kan få "surkåls-feber" och äta burk-vis. Jag brukar mest ha det på bröd eller blanda med rårivna morötter till sallad. Det är gott med lite surkål i borstj och en god sallad är kokta tärnade rödbetor, potatis, morot, och dill, solrosolja (helst oraffinerad) och surkål och salt. Jättegott!!!



Tovetove

  • Inlägg: 13
    • -
surkål - blev det rätt?
« Svar #28 skrivet: 27 okt-08 kl 19:42 »
Hej hej hej

Jag har just försökt mig på min först omgång surkål!
Men jag vet ju inte hur det ska smaka riktigt...  så hur vet jag att det har blivit rätt, att den inte har jäst eller liknande?

Tack och hej och mums
there is a crack i everything
that´s how the light gets in

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: surkål
« Svar #29 skrivet: 27 okt-08 kl 21:47 »
Jag syrar också själv - just nu står en omgång rödbetor och surnar i köket  :) Om du ska köpa färdig så är Tistelvind att bra märke, den godaste köpe-surkål jag har smakat!

kraut

  • Inlägg: 460
    • Skåne
    • postannelund
SV: surkål
« Svar #30 skrivet: 16 jan-09 kl 18:26 »
när jag köper surkål tittar jag alltid in i någon polsk livsmedelsbutik, jag vi är bortskämda här i malmö. där finns god opastöriserad surkål. går även att köpa i stora hinkar  ;D

nu hade jag tänkt köra igång en syrning, kom över ett stor syrningskrus på myrornas för 150 kr. vet någon hur det går att syra grönkål som varit frostutsatt`? jag har så väldans mkt grönkål i år så jag tänkte testa.

videvi

  • Inlägg: 438
  • Tillvaron blir så mycket bättre med choklad.
    • Västergötland
SV: surkål
« Svar #31 skrivet: 19 jan-09 kl 23:15 »
Jag försökte syra smågurkor en gång, men vätskan runt dom blev lite slemmigt trådig. Vad var det som blev fel?
De luktade ganska okej fast ändå inte.

Nu har jag ett experiment med morötter i kylen som borde vara färdigt. Har bara inte vågat öppa burken ännu.
Höns, kaniner, katter, hundar, ankor, hästar, får. Det är lustigt hur lätt och fort man samlar på sig.

 

videvi

  • Inlägg: 438
  • Tillvaron blir så mycket bättre med choklad.
    • Västergötland
SV: surkål
« Svar #32 skrivet: 21 jan-09 kl 00:15 »
Nu har jag smakat dom!!

Jättegoda!
Till och med min dotter gillade dom.

(Det morötter, lök, vitlök och dill)
Höns, kaniner, katter, hundar, ankor, hästar, får. Det är lustigt hur lätt och fort man samlar på sig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

563 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser