Det går att odla sallad inomhus på vintern - om man vattnar ordentligt och hänger ett juste lysrör ca 10cm ovanför. 16 - 18¤ lär ska vara en bra temperatur för den. Själv väljer jag helst andra bladväxter; tre sorter som jag har stående i mina fönster just nu är trädgårdsportlak, bladamarant och algersallat (om jag minns rätt är den inte en klassisk salladsväxt, men heter sallat i alla fall).
Det krävs en del knep för att få ut ordentligt med blad ur de få krukor man får plats med. Jag är inne på andra året på mitt odlingsexperiment (att odla grönsaker nog för en trepersonsfamilj inomhus) och har precis börjat bena ut vilka växter som verkligen fungerar. De växter jag satsar på har en eller flera av dessa karaktäristiska
-snabbväxande
-klängväxter (ger mycket bladmassa i förhållande till hur mycket 'mark'yta de tar upp
-bladväxter
-kan skattas kontinuerligt (istället för att man måste skörda hela plantan direkt)
-kommer från torra och varma klimat.
Det har gått upp och ner med mina odlingar, och jag håller just nu på att rekonstruera dem, så jag kan inte ge några smaktips. Däremot kan du få en lista på de växter jag odlar just nu och som verkar trivas
-trädgårdsportlak
-bladamarant
-malabarspenat
-indiankrasse
-algersallat
-morot (olycksfall i arbetet - men man kan äta blasten som sallad och den smakar ganska gott)
-salladslök (se ovan - den går att odla i rugge, ungefär som gräslök - jag ska göra det nästa gång

)
Utöver detta odlar jag diverse örter, jordmandel och stevia.