Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kondensera mjölk?  (läst 15894 gånger)

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Kondensera mjölk?
« skrivet: 05 jan-07 kl 18:11 »
Någon som har provat?
Tillvägagångssätt?
Resultat?

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

lite_av_varje

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #1 skrivet: 05 jan-07 kl 18:28 »
Någon som har provat?
Tillvägagångssätt?
Resultat?

/Fred


kolla här fred!!  :D

http://www.recepthjalpen.se/view_ingredient.php?ingrID=63
« Senast ändrad: 05 jan-07 kl 18:28 av lite_av_varje »

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #2 skrivet: 05 jan-07 kl 19:23 »
när man kokar mjölk o socker sakta sakta under ständig omröring av en trädsked, får man Dulce de Leche, en sorts "kolasås"  som äts mycket i delar av Sydamerika.

Vi gjorde mycket sån förut...ett bra sätt att konservera mjölk, kanske inte världens nyttigaste men så jäkla gott! prova i sockerkaka t.ex eller på vanlig skorpa..

här ett grundrecept från scratch
http://www.dvo.com/recipe_pages/grilln/Argentinian_Caramel_Cream_-_Dulce_de_Leche.html

och om man brer dulce de leche på ett mariekex, tar ännu ett kex som lock, rullar kanterna i t.ex kokos, så får man nästan ännu en sydamerikansk specialitet : alfajores de dulce de leche! muuuah!
« Senast ändrad: 05 jan-07 kl 19:35 av Eulalia »

leifhh

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #3 skrivet: 05 jan-07 kl 19:43 »
skall det inte vara rörsocker till äkta dulce de leche?


Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #4 skrivet: 05 jan-07 kl 19:51 »
strösocker är rörsocker såvitt jag vet..
menar du kanske brunt socker?

Vi har alltid gjort det på vanligt vitt socker och helt vanlig mjölk...och vi hade aldrig i kanel eller vanilj , som jag sett i flera recept..

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #5 skrivet: 05 jan-07 kl 23:45 »
när man kokar mjölk o socker sakta sakta under ständig omröring av en trädsked, får man Dulce de Leche, en sorts "kolasås"  som äts mycket i delar av Sydamerika.

Vi gjorde mycket sån förut...ett bra sätt att konservera mjölk, kanske inte världens nyttigaste men så jäkla gott! prova i sockerkaka t.ex eller på vanlig skorpa..

här ett grundrecept från scratch
http://www.dvo.com/recipe_pages/grilln/Argentinian_Caramel_Cream_-_Dulce_de_Leche.html

och om man brer dulce de leche på ett mariekex, tar ännu ett kex som lock, rullar kanterna i t.ex kokos, så får man nästan ännu en sydamerikansk specialitet : alfajores de dulce de leche! muuuah!
Ja kolasås skulle säkert uppskattas av större delen av familjen, själv är jag inte så sugen på sött....jag är mer av en saltmänniska :-[.

Men jag vande mig under en tidigare period att dricka kaffe med konserverad mjölk (främst för att det där jag då befann mig inte fanns färsk mjölk tillgänglig).
Och efter att ha läst tråden om torrmjölk att ha som "nödproviant" så kom tanken att det inte borde vara helt ogörligt att kondensera mjölk hemma ungefär på samma sätt som man konserverar annan föda.

Kondenserad mjölk i plåtkonserv lär ju hålla bra många år så min undran var mest om någon vet hur det håller sig med mjölk (helst då från get) som konserveras i glasburkar i hemmet.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #6 skrivet: 06 jan-07 kl 00:28 »
ok men då är det inte kondenserad mjölk du är ute efter, utan evaporated milk
Kondenserad mjölk har reducerad vätska men tillsatt socker.
" Evaporated" har reducerad vätska men utan tillsatt socker, endast mjölksockret...
http://en.wikipedia.org/wiki/Evaporated_milk


eller varför inte pulvermjölk?
Fast den enklaste varianten att själv göra hemma verkar vara kondenserad..
« Senast ändrad: 06 jan-07 kl 00:30 av Eulalia »

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #7 skrivet: 06 jan-07 kl 09:54 »
när man kokar mjölk o socker sakta sakta under ständig omröring av en trädsked, får man Dulce de Leche, en sorts "kolasås"  som äts mycket i delar av Sydamerika.

Vi gjorde mycket sån förut...ett bra sätt att konservera mjölk, kanske inte världens nyttigaste men så jäkla gott! prova i sockerkaka t.ex eller på vanlig skorpa..

här ett grundrecept från scratch
http://www.dvo.com/recipe_pages/grilln/Argentinian_Caramel_Cream_-_Dulce_de_Leche.html

och om man brer dulce de leche på ett mariekex, tar ännu ett kex som lock, rullar kanterna i t.ex kokos, så får man nästan ännu en sydamerikansk specialitet : alfajores de dulce de leche! muuuah!



Ett lättare sätt att göra ovanstående på är att köpa kondenserad mjölk på konservburk och koka den under ett par timmar på svag värme. När man öppnar burken har man färdig söt kolasås.

Som håller sig färsk i veckor!
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #8 skrivet: 06 jan-07 kl 14:29 »
stämmer bra det, så har jag också gjort... :)
och det är viktigt att man kokar den på svag värme, och håller koll att vattnet täcker någorlunda, annars kan det bli farligt (exploderande burk? har inte själv sett detta ske men varnats tusen ggr)

Men om man har många liter mjölk att ta hand om, och långt till affären...då får man stå där och röra om några timmar, eller uppfinna en omrörare av nåt slag (?).
Vissa husmödrar har jag hört har i några stora glaskulor (dankar )i grytan, och kokar på riktigt svag värme...under översikt o i  kastruller med bra botten såklart..
eller i vattenbad också verkar det som..
« Senast ändrad: 06 jan-07 kl 14:38 av Eulalia »

leifhh

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #9 skrivet: 08 jan-07 kl 16:20 »
strösocker är rörsocker såvitt jag vet..
menar du kanske brunt socker?

Vi har alltid gjort det på vanligt vitt socker och helt vanlig mjölk...och vi hade aldrig i kanel eller vanilj , som jag sett i flera recept..

Jag kanske är helt ute och vimsar, men det raffinerade socker som vi oftast köper i Sverige är väl utvunnet ur sockerbetor????

hursomhelst, en argentinsk vän till mig säger att hon inte kan få till sin dulce de leche lika bra i sverige som i hemma i Argentina och hon menade på att det berodde på sockret..... Men jag vet inte, har bara ätit det när jag jobbade i argentina och då ingick det i princip i vartenda sötverk man över huvud taget kunde få tag på...

för övrigt tycker jag också att det låter helt fel med kanel, möjligen kan jag nog tänka mig att man kan ha i lite vanilj men det är gränsfall.

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #10 skrivet: 08 jan-07 kl 16:33 »
jag tror att du delvis har rätt angående sockret, att ibland så gör dom det på rödbetor, ibland på sockerrör..
och att allt beror på vilket de kan få tag i billigast. Letar men kan inte hitta entydig info om vilket som finns i vårt vanliga vita socker..

Din vänninnas misslyckande med dulce de leche kanske också beror på mjölken..
Jag brukar ha i nån liter tjock mjölk. helst skulle det vara obehandlad mjölk, som man skummar av vartefter man rör om..

Hur länge bodde du i Argentina?


Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #11 skrivet: 08 jan-07 kl 16:37 »
jag tror att du delvis har rätt angående sockret, att ibland så gör dom det på rödbetor, ibland på sockerrör..
och att allt beror på vilket de kan få tag i billigast. Letar men kan inte hitta entydig info om vilket som finns i vårt vanliga vita socker..

Din vänninnas misslyckande med dulce de leche kanske också beror på mjölken..
Jag brukar ha i nån liter tjock mjölk. helst skulle det vara obehandlad mjölk, som man skummar av vartefter man rör om..

Hur länge bodde du i Argentina?


Rödbetor?????? ;D.

Fast angående mjölken har du naturligtvis rätt.....det skulle vara evaporerad mjölk och inte kondenserad som jag var nyfiken på.

Fast det blev ju en kul tråd ändå.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

leifhh

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #12 skrivet: 08 jan-07 kl 21:55 »
Hur länge bodde du i Argentina?

Bodde och bodde... Jag jobbade på ett projekt uppe i Salta och Tucuman i 2 månader.

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #13 skrivet: 08 jan-07 kl 22:35 »
Sorry Fred, ingen ordning i klassen, alltid spårar vi ur åt ena eller andra hållet  :-[ ;D

Egentligen tycker jag du ska testa kefir, färdig kefir håller sig ett bra tag! och är totalt osött , men inte salt heller... så frågan är hur surt du tål?
Säg till om det verkar intressant, så kan jag antingen skicka eller förmedla nån kontakt på din sida som skickar till dig..

Leifhh, spännande! vad tyckte du om det, blev du väl behandlad och kan du prata spanska?

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #14 skrivet: 08 jan-07 kl 23:06 »
Sorry Fred, ingen ordning i klassen, alltid spårar vi ur åt ena eller andra hållet  :-[ ;D

Egentligen tycker jag du ska testa kefir, färdig kefir håller sig ett bra tag! och är totalt osött , men inte salt heller... så frågan är hur surt du tål?
Säg till om det verkar intressant, så kan jag antingen skicka eller förmedla nån kontakt på din sida som skickar till dig..

Jo surt går ner ;).
Skulle gärna testa att göra själv.
Men hur fungerar det i längden? Har för mig att kefirkultur slutar fungera efter ett tag....eller är det något jag blandar ihop med något annat nu igen :P.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

leifhh

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #15 skrivet: 09 jan-07 kl 10:48 »
Leifhh, spännande! vad tyckte du om det, blev du väl behandlad och kan du prata spanska?

eulalia: trivdes bra och blev överlag väl behandlad. givetvis lite smålurad varje gång jag handlade något och ett självklart mål för polisen som såg en möjlighet att klämma en gringo på lite mutor.... jag vet inte hur många gånger vi blev stoppade av olika polisstyrkor när vi körde omkring.... men det gick alltid att vänta ut dem, passa på att ta en fika i bilen medan de försökte hitta något att anmärka på i våra papper eller så. sedan kunde man alltid låtsas inte förstå att de ville ha pengar... det gick också. och nej, jag pratar i princip ingen spanska, men var i sällskap med flera kollegor (såväl argentinska som svenska) vilka hjälpte mig när mitt språk inte räckte till.

Fred: långfil kanske vore något? inte så speciellt surt och mycket speciellt.... men frågan är hur man skall få över långfilskultur till dig? vi brukar alltid sätta långfil i fjällstugan (blandar pulvermjölk med någon dl köpt långfil varefter det får stå i typ skafferi, brukar gå att odla vidare på någon månad eller tills det sker ett kraftfullt väderomslag och kulturen skär sig)
« Senast ändrad: 09 jan-07 kl 10:49 av leifhh »

Eulalia

  • Gäst
Re:Kondensera mjölk?
« Svar #16 skrivet: 09 jan-07 kl 13:02 »
Leifhh: vet du jag har nästan samma problem:-) jag blir också lite smålurad varje gång jag handlar, allting kostar för mycket och innehåller för lite substans ; och polisen stoppar mig gärna och vill klämma mig på pengar (att jag kör i bussfilen har väl inget med saken att göra  ???)
dessutom vill de klämma mig på pengar på än högre nivå, ca 30% av min inkomst och mer vill de tjuvarna sno åt sig  :-X

nämen skämt åsido...trist att höra att du blivit lite utsugen, men hoppas att du mötte justa människor mest :-)


Fred
: en kefirkultur är eternal!
 slutar aldrig fungera om du behandlar den väl och ger den mjölk och lite omsorg..
Det funkar så att du har ett gäng gryn, som ser ut som keso ,det är en levande bakterie/svamp kultur.
Du matar den varje dag med ny mjölk, som du efter 24 timmar silar ifrån, då förvandlad till kefir. Grynen häller du tilllbaka i en burk, och häller på ny mjölk, och processen fortgår så länge du önskar och grynen mår bra. Grynen förökar sig ganska mycket. Man måste hela tiden ge bort, äta upp eller mata djuren med grynen. Nån av mina mottager berättade att hans höns var frälsta på kefirgryn!
Själva den frånsilade kefiren dricks som den är, eller sötad. Eller kan du göra kefir leban & kefir straightjacket dip, recept här -> http://users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html

Den här killen vet i princip allt om kefir (och även om en massa annat)  och delar frikostigt med sig av sin kunskap
http://users.chariot.net.au/~dna/
« Senast ändrad: 09 jan-07 kl 13:10 av Eulalia »

emmis mamma

  • Inlägg: 39
SV: Re:Kefir
« Svar #17 skrivet: 23 mar-08 kl 17:49 »
Hej Eulalia, undrar mig om du har kanske lite kefir att dela på.

Tack!!!

Elena

 

Fritzious

  • Inlägg: 78
SV: Kondensera mjölk?
« Svar #18 skrivet: 28 apr-08 kl 14:43 »
Jodå, i Sverige är det sockerbetorna som ger oss socker.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

491 gäster, 3 användare (2 dolda)
Mammalia

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser