Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad ersätta 20% kvarg med?  (läst 6618 gånger)

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
Vad ersätta 20% kvarg med?
« skrivet: 15 aug-08 kl 18:13 »
Jag behöver lite förslag och tips: har en tysk kokbok med recept på en ostkaka som ser smarrig ut.
Till fyllningen behövs 750 g kvarg med 20% fetthalt. Vad kan man ersätta det med?
I affären finns Kesella med 10% fetthalt och man kan ju göra egen kvarg av filmjölk också. Men vad blir det för fetthalt på den man gör själv? Blir det 3% om man använder vanlig fil?
Kan ju alltid köpa mycket Kesella och provbaka, men det kanske finns någon som har en annan idé :).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #1 skrivet: 15 aug-08 kl 20:59 »
Nu är det väl nära på hädelse på detta forum att föreslå något så dumt. Men Lidl's kvarg då?

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #2 skrivet: 15 aug-08 kl 23:06 »
Nu är det väl nära på hädelse på detta forum att föreslå något så dumt. Men Lidl's kvarg då?

Jo den tanken slog mig å ;). Fast den är super-duper-light, tror det är 0.02% fett i den (eller kanske 0.2).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Anso1971

  • Inlägg: 725
    • Dalarna
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #3 skrivet: 16 aug-08 kl 19:15 »
Blanda i grädde:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg

"den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde"

Medlem i JAK, amningshjälpen och sv. byggnadsvårdsföreningen, ammade min yngsta i 3½ år, har alltid känt mig udda och sagt att jag är född under fel århundrade, skönt att hitta hit!
Bor med mina tre barn på en gård med äppelträd, hallonbuskar, höns och utsikt över Siljan.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #4 skrivet: 16 aug-08 kl 23:14 »
Blanda i grädde:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg

"den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde"




Tack för tipset! Klurade lite på om man kunde göra så med bra resultat. men nu vet jag att det går :).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #5 skrivet: 30 aug-08 kl 02:00 »
Jo *ahum * jag funderar på att bege mig till Lidl imorgon :-[, för att införskaffa deras 0,4% kvarg (den enda de har). Är det någon som skulle kunna våga sig på en gissning om hur mycket grädde man borde blanda i?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

M8e

  • Inlägg: 882
    • Västerbotten
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #6 skrivet: 30 aug-08 kl 14:41 »
Om man blandar 50/50 så borde fetthalten bli nästan 20%.
"[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #7 skrivet: 30 aug-08 kl 14:46 »
Ok, tack! Jag får väl experimentera lite :)
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #8 skrivet: 06 sep-08 kl 13:50 »
Jag behöver lite förslag och tips: har en tysk kokbok med recept på en ostkaka som ser smarrig ut.
Till fyllningen behövs 750 g kvarg med 20% fetthalt. Vad kan man ersätta det med?
I affären finns Kesella med 10% fetthalt och man kan ju göra egen kvarg av filmjölk också. Men vad blir det för fetthalt på den man gör själv? Blir det 3% om man använder vanlig fil?
Kan ju alltid köpa mycket Kesella och provbaka, men det kanske finns någon som har en annan idé :).

Om du gör engen kvarg på 3% filmjölk så får du förstås högre fetthalt i kvargen. Det går ju bort en massa vassle som är praktiskt taget fettfri. Om du får t ex 250 g kvarg på en liter (1 kg) filmjölk så blir fetthalten 12%. (Det är 0,03*1 kg= 30 g fett i filen. Det blir i detta exempel 30/250=0,12=12% fetthalt i kvargen.).

Järna mejeri gör kvarg med 12% fetthalt. Den säljs i Järna samt kanske på enstaka andra ställen.

Jag undrar om fetthalten är så kinkig. Jag brukar inte ta recept sådär exakt. Men som sagt kan du fetta upp den med grädde.

 

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
« Svar #9 skrivet: 07 sep-08 kl 14:17 »
Ja jag tänkte göra egen kvarg, använde Arla 10% Kesella när jag bakade första gången. Blev väldigt gott - men väldigt mycket fyllning med 750 g kvarg. När jag hade fyllt mitt pajskal så var det hälften kvar. Ska minska ner det till nästa gång.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

490 gäster, 2 användare
LimJans, eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser