Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?  (läst 8404 gånger)

Hemvändare

  • Inlägg: 121
  • Tid är allt vi har
Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« skrivet: 24 sep-07 kl 17:59 »
Som sagt: Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
Finns det något annat sätt ? Saltlake? Torrsalt?

Jag kan inte något om rökning eller hur det går till, men jag blev bara lite fundersam på just salpeter.. det låter giftigt i mina öron.

Dum fråga?

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #1 skrivet: 24 sep-07 kl 20:22 »
"Salpetern tillför nitrit som ger det konserverade köttet sin rosa färg och som skyddar mot giftet botulism som annars kan finnas i konserverat kött."

Taget från en annan tråd på forumet.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #2 skrivet: 24 sep-07 kl 22:18 »
Jag har ätit rökta saker som inte varit marinerade med salpeter... Tror inte det är ett måste!

I denna tråd finns recept på lag till rökt kyckling/kanin utan salpeter  ;)
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=9;action=display;threadid=14041;start=15#msg185314
Landsflykting i storstan...

Henning

  • Inlägg: 706
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #3 skrivet: 27 sep-07 kl 22:48 »
"Salpetern tillför nitrit som ger det konserverade köttet sin rosa färg och som skyddar mot giftet botulism som annars kan finnas i konserverat kött."
Taget från en annan tråd på forumet.

Nja, det är väl nästan rätt...Botulism är namnet på sjukdomen. I syrefattig miljö kan bakterien Clostridium botulinum producera botulinustoxin. Nitrit skapar en miljö som bakterierna inte trivs i. Det är större risk med större köttbitar än små som t.ex. kyckling- eller kanindelar. En fara med rökt kött är att man ofta njuter av det under lång tid. Vid varje gång köttet kommer ut i rumstemperatur tar bakterieväxten ny fart.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #4 skrivet: 04 okt-07 kl 21:33 »
Men om man saltar in t ex fläsklägg för smakens skull och inte för förvaring, behöver man använda salpeter då?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #5 skrivet: 04 okt-07 kl 21:54 »
Nej, det behövs inte, i alla fall har jag saltat in kött utan salpeter. Då har det rört sig om typ en skinka och bara så lång tid som det tar för att den ska smaka som önskas. Annars är det Fred som är experten på saltning och torkning. Tror det finns andra trådar om det här. F ö är en del (all?) ekoskinka grå, eftersom den inte innehåller salpeter.

 

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Varför andvänder man Salpeter när man röker kött?
« Svar #6 skrivet: 04 okt-07 kl 22:55 »
F ö är en del (all?) ekoskinka grå, eftersom den inte innehåller salpeter.

Vi hade ju ett Kravslakteri på Orust för några år sedan. De gjorde också charkvaror. Charkuteristen där hade hittat någon slags krydda som inte smakade speciellt mycket, men däremot färgade produkterna rosa i stället för det vanliga kravgråa. Har dessvärre inte tillgång till vad det var för något.

Edgar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

437 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser