Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jäsning  (läst 2345 gånger)

JoKri

  • Inlägg: 26
Jäsning
« skrivet: 12 feb-08 kl 16:59 »
När jag bakar vill jag gärna baka dubbel sats. Men nu är det så att jag har en liten ugn i stugan vilket innebär att halva degen får stå och jäsa ca 45 minuter extra, medan de första limorna är i ugnen. Tror ni detta spelar någon roll? Är det bättre att baka i två omgångar istället?

koko

  • Gäst
SV: Jäsning
« Svar #1 skrivet: 12 feb-08 kl 21:11 »
Njae...kanske kan du ställa den utbakade och väntade degen lite svalare medans den väntar? Alltså inte växla till kallt, men inte nära ugnsvärmen om du förstår?
Ibland jäser man ju degen i svalt temp i flera dagar för att utvinna smak, prova!

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Jäsning
« Svar #2 skrivet: 14 feb-08 kl 23:26 »
För hembak gäller lite jäst och långa jästider. Det ger extra kvaliteter till brödet. I industribaggerierna råder omvända
världen, mycket jäst kort jäsning och sämre bröd som de kompenserar med en massa trix.

Vid bakning med vanlig brödjäst så går det bra att gå ner i temperatur- låta det stå i kylskåp över natten, det är inte lika lätt vid bakning av surdegsbröd, det är åtminstone min erfarenhet.

kossan

  • Inlägg: 1158
  • Var sak har sin tid!
    • Bohuslän
    • www.bokedalensparadis.blogspot.com
SV: Jäsning
« Svar #3 skrivet: 16 feb-08 kl 23:56 »
Hade nog valt att baka 2 ggr.
« Senast ändrad: 17 feb-08 kl 08:58 av kossan »
Avlar på faverolle, svart koppar maran och vaktlar! Har katterna Rosa och Kurt!
www.bokedalensparadis.blogspot.com

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Jäsning
« Svar #4 skrivet: 17 feb-08 kl 12:13 »
Prova! Jäs om den andra omgången en extra gång helt enkelt så att de är jästa som limpor i lagom tid innan de ska in i ugnen.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Jäsning
« Svar #5 skrivet: 17 feb-08 kl 19:38 »
Om du menar att det är i bunken som deg det jäser extra så har det ingen betydelse.

 

JoKri

  • Inlägg: 26
SV: Jäsning
« Svar #6 skrivet: 18 feb-08 kl 11:55 »
Har provat nu och jag tycker inte att det blev någon skíllnad. Lät 2 limpor ligga på plåten medan de andra stod i ugnen, så jästiden för andra jäsningen blev dubbelt så lång. Verkar ju iaf fungera med det här brödet, det blev gott...   :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

648 gäster, 1 användare
Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser