Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rätt i recept ur Hedhs brödbok?  (läst 2781 gånger)

Camilla

  • Gäst
Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« skrivet: 01 sep-07 kl 15:19 »
Efter tips härifrån införskaffade jag Jan Hedhs brödbok som är ljuvlig att läsa. Det blev dock två turer till då jag plötsligt insåg att jag borde ha en våg. Och sen också en termometer. Nåja, det är väl bra saker att ha i köket : )

Idag har jag satt en surdeg men jag är lite misstänksam på receptet: 100 g vatten, 100 g rivet äpple och så 200 g mjöl. Detta blir en deg och inte en tjock välling som det brukar bli när jag gör surdeg. Jag är inte så van med surdeg så jag tänkte höra om det är någon som vet om han skrivit fel eller om detta är något specialrecept.
 
« Senast ändrad: 03 sep-07 kl 19:32 av Camilla »

Hus-Modern

  • Inlägg: 14
    • Hus-Modern
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #1 skrivet: 06 sep-07 kl 15:52 »
Det blir kladdigare efter ett tag då äpplet 'lösts upp'.
Avvakta ett dygn eller 2.
Syltning, saftning och bakning.

Camilla

  • Gäst
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #2 skrivet: 06 sep-07 kl 20:33 »
Ok. Tack! Ska bli spännande att ta sig an recepten sen när jag har min surdeg. : )

Camilla

Marieberg

  • Gäst
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #3 skrivet: 09 sep-07 kl 20:25 »
Jag följde detta recept vid ett av mina surdegshopkok, och det blev bra!

Marieberg

  • Gäst
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #4 skrivet: 17 sep-07 kl 22:41 »
På tal om "rätt" i Hedhs BRÖD-bok;

Har någon följt ett recept till punkt och pricka vad gäller saltmängderna?
Jag har helt igenom valt att halvera mängderna och vill faktiskt inte veta hur brödet smakar om man hade haft i den rekommenderade mängden!
17 g salt till en sats Ciabatta, t.ex. är alldeles för mycket!

Kommentar, någon som provat?

Musse

  • Inlägg: 18
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #5 skrivet: 18 sep-07 kl 00:55 »
Nej jag har inte hellre vågat prova verkar väldigt mycket salt. Dessutom tycker jag att det är svårt med surdegen.
Gjorde en sats torkad surdeg men den såg så skum ut att den fick vara och efter några tvekor så slängde jag den :-\

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #6 skrivet: 18 sep-07 kl 07:16 »
Jag brukar ha i ganska mycket, ungefär som hans rekomendation. Jag tycker brödet smakar bra mycket mer än om man minskar ner på saltet. Som vanligt, en smaksak.
Det är kanske inte så jätte bra med så mycket salt i men jag brukar inte salta så mycket i vanlig mat. Det kanske väger upp?
/Attis

4711

  • Inlägg: 16
    • Jämtland
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #7 skrivet: 21 sep-07 kl 22:02 »
Jag har gjort surdegen efter Hedhs recept med äpple. Jag fick kasta degen efter två dar då den möglat istället för att bli en surdeg. Jag upplevde också att den blev för torr. Kanske beror det på val av äppelsort, att det inte var tillräckligt saftigt eller nåt?
Lycka till iallafall och hoppas det går bättre än vad det gjorde för mig.
elin

Gryning

  • Inlägg: 1085
    • Mirandas have
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #8 skrivet: 23 sep-07 kl 07:37 »
På tal om "rätt" i Hedhs BRÖD-bok;

Har någon följt ett recept till punkt och pricka vad gäller saltmängderna?
Jag har helt igenom valt att halvera mängderna och vill faktiskt inte veta hur brödet smakar om man hade haft i den rekommenderade mängden!
17 g salt till en sats Ciabatta, t.ex. är alldeles för mycket!

Kommentar, någon som provat?

Senast jag provade tog jag rätt mängd salt enligt boken, och det såg verkligen galet mycket ut. Brödet blev gott, smakrikt, men det finns som jag ser det ingen anledning att han precis så mycket salt. Det brukar gå precis lika bra med mycket mindre saltmängder.



 

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
Re:Rätt i recept ur Hedhs brödbok?
« Svar #9 skrivet: 26 sep-07 kl 23:20 »
Salt i bröd är viktigt för smaken men även för färgen, ett bröd utan salt har svårt för att få en fin brun skorpa.

Nu vet jag inte hur mycket salt Hedh har i sina recept, själv har jag mellan 20-30 gram/liter degvätska.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

461 gäster, 3 användare
beekeepern, Tiomilaskogen, stromback

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

Hästar, väder och vind.
i Brukshästar
[Igår kl. 19:12]


Skillnad på electrolux assistenter
i Bröd
[27 jul-25 kl 22:41]


400 kr kvar till mat.
i Ekonomi
[27 jul-25 kl 21:41]


Ramstorlek?
i Biodling
[27 jul-25 kl 18:43]


Myrsyrabehandling och invintring, I vilken ordning?
i Biodling
[27 jul-25 kl 17:45]


Naturlig hygrometer
i Vaktlar
[27 jul-25 kl 11:32]


Mf 4335 vill inte köra
i Meka
[27 jul-25 kl 09:59]


Ta bort potatisblast.
i Grönsaker
[25 jul-25 kl 16:19]


Kombucharecept
i Drycker
[25 jul-25 kl 04:15]


Hur mycket isolerar snö?
i Frukt & bär
[22 jul-25 kl 23:18]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser