Jag har ätit sollagad mat, vem mer här har gjort det? Min Far hade en liten parabolsolfångare i början av åttiotalet som han grillade korv med under kampanjandet inför kärnkraftfolkomröstningen. Jag har nyligen börjat fundera på att återuppta hans matlagning med solkraft. Min tanke är att placera en tryckkokare i fokuspunkten på en parabolsolfångare för att i denna kunna koka mat. Den solfångare min Far hade var inte en discparabol utan en trågparabol.
Han var även med i en solenergistudiecirkel i Hofors i början av åttiotalet, det var där han byggde parabolen (som var ganska liten) där byggdes även några avsevärt större trågparaboler av vilka såvitt jag vet åtminstone ett par blev färdigbyggda, varav en i trakten av Borlänge och en I hofors. Om någon har några uppgifter om dessa så skulle jag bli glad, då det givetvis lär vara enklare att modifiera en befintlig solfångare än att bygga en själv.
Vad tror ni om tanken? En tryckkokare i fokuspunkten på en diskparabol, eller en eller flera tryckkokare och eventuellt ett grillspett i fokuslinjen på en trågparabol. Torde innebära att man klarar sig helt utan förbränning för matlagningsändamål under soliga dagar på sommaren.