Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ärtmjöl  (läst 6736 gånger)

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Ärtmjöl
« skrivet: 12 sep-07 kl 13:11 »
Jag såg idag först att det fanns ärtmjöl i en kvarn där jag handlar mjöl m.m
Att det används i bröd förstår jag men vilka bra egenskaper har detta? är det nyttigare? speciell smak?
Tänkte inte på att fråga om detta då jag var i kvarn utan först då jag åkt därifrån kom jag att fundera över detta  :-[

koko

  • Gäst
Re:Ärtmjöl
« Svar #1 skrivet: 14 sep-07 kl 12:50 »
Är inte det ett gammalt fattigmansmjöl? Tycker att jag har läst i nån roman, typ. Moa martinsson-bok, om drängen som fick äta ärtmjölspannkaka, medans husbonn fick vetepannkaka.
Men idag använder man ju sojamjöl tex, det är nog glutenfritt, jag har bakat med det och det funkar ju, lite tyngre och finare. Smaken, jaa, jag veet inte...? Ant. neutral.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Re:Ärtmjöl
« Svar #3 skrivet: 14 sep-07 kl 14:12 »
Ärterbröd (Hårt tunnbröd med ärtmjöl) är supergott! Som pålägg ska det vara rökt fläsk. Vet inget recept men det brukar gå åt fort som tusan om det någon gång finns på marknader eller liknande.
Receptet på Ärterbröd finns ju i Zekes första länk! Om man ändå vore bak-kunnig...
                           Mvh
                        Charlotte
« Senast ändrad: 14 sep-07 kl 14:29 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Ärtmjöl
« Svar #4 skrivet: 14 sep-07 kl 20:30 »
Vi maler lite allt möjligt i vår lilla handvevade kvar, bla. kikärtor, mungbönor och röda linser.

Yrian bakar ju bröd för jämnan så hon brukar experimentera med lite av varje, jag gillar kikärtsmjölet i bröd. Ger en lite nötig smak och göra brödet lite matigare. 1-1,5 dl kikärtsmjöl skall enl. uppgift vara lagom för en deg med 5dl degvätska.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:Ärtmjöl
« Svar #5 skrivet: 16 sep-07 kl 09:24 »
Kan vitis eller någon annan med erfarenhet tipsa om bra modell av allroundkvarn, gärna handdriven?
Tack på förhand
/zeke

http://www.kvarnspecialisten.se/
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Re:Ärtmjöl
« Svar #6 skrivet: 16 sep-07 kl 21:03 »
Zeke!

Mycket bra allroundkvarnar, även en handdriven sådan , finns hos Orbio. Vi saluför SAMAP-kvarnarna i Sverige. Mer information på
www.orbio.se. Hör av dig så sänder vi broschyr och små prover.
Ärtmjöl går utmärkt att mala på våra kvarnar.

Bästa hälsningar
Ingrid Andersson
ORBIO AB
www.orbio.se

 
www.orbio.se

Sädeskvarnen som mal fint - grovt tyst och snabbt på naturstenar.

 

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:Ärtmjöl
« Svar #7 skrivet: 18 sep-07 kl 23:00 »
Yrian tipsar kategoriskt om kvarnspecialistens porkert 150 stål   ;D  På den mals allt mjöligt...  :D ... hahaha...  :P

Höns, stickning och pelargoner


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

484 gäster, 1 användare
barney the bear

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser