Portioner: 12
Tid: ca 5 timmar och 0 minuter
Ingredienser
1 grisbog, 2½ kg, stek eller skinka
vatten
2 tsk salt per liter vatten
2 dl flytande honung
pressad saft från 1 citron
salt
vitpeppar ur kvarn
1 palsternacka
1 fänkålsstånd
2 morötter
½ rotselleri
2 schalottenlökar
1 hel vitlök
2 röda färska chilifrukter
1 timjankvist
1 stjärnanis
4 lagerblad
4 kryddnejlikor
1 liter mörkt (ej sött) öl
Tillagning
Stick köttet med köttnål. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, lägg i köttet och låt det sjuda i cirka 20 minuter. Ta sedan upp köttet och låt det kallna. Blanda honung, citronsaft, salt och peppar. Pensla på blandningen på köttet och låt det stå cirka 1 timme i en gryta. Gör under tiden i ordning grönsakerna. Skala rotsakerna och lök och skär alla dessa i små bitar eller tärningar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med kryddorna och ölet.
Brässera, dvs koka sakta under lock i cirka 3½ timme i ugnen på 170-180 grader. Ös ofta. Servera rätten tillsammans med gott bröd.
Receptet taget ur DN 2002-10
.