Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  stekpannebröd???  (läst 7711 gånger)

nettan

  • Gäst
stekpannebröd???
« skrivet: 18 okt-06 kl 22:21 »
har gjort det en gång med min vänninna..men har glömt borg receptet...nån som vet??

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:stekpannebröd???
« Svar #1 skrivet: 18 okt-06 kl 22:25 »
Hm... har du någon aning om tillagningssättet?
Annars har jag ett underbart bröd man bakar i långpanna... receptet har jag hittat här nånstans på alt...
Höns, stickning och pelargoner

nettan

  • Gäst
Re:stekpannebröd???
« Svar #2 skrivet: 18 okt-06 kl 22:35 »
Hm... har du någon aning om tillagningssättet?
Annars har jag ett underbart bröd man bakar i långpanna... receptet har jag hittat här nånstans på alt...
hej!
jadå...man blandar ingredienserna....sen kavlar man ut kakor i vetemjöl på ett bord eller liknande....lägger kakan i stekpannan och steker ca 2minuter ..sen väner man på det och steker andra sidan....ska det vara riktigt rätt ska man borsta ur stekpannan på mjöl mellan varje kaka....men vilka är ingredienserna...???? filmjölk och  något mer vet jag..bakas i dalarna...

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:stekpannebröd???
« Svar #3 skrivet: 18 okt-06 kl 22:43 »
Okej... det låter som någon slags sconesdeg...

Oj! Nu har jag googlat på det:

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 dl vatten

eller:

4 dl filmjölk
6 dl rågsikt
1 msk sirap
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda och stek utan fett, ca 5 min på varje sida.
Höns, stickning och pelargoner

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
Re:stekpannebröd???
« Svar #4 skrivet: 20 okt-06 kl 08:15 »
Stekpannebröd är hur enkelt som helst. Ta bara ditt vanliga brödrecept som du använder till brödkakor, rätt mycket jäst, och kavla kokorna mindre och tunnare än vanligt, så de passar i stekpannan. Och i stället för att grädda i ugn så gräddar du i stekpannan, på båda sidorna. Det finns ju miljoner egna recept på bröddegar men ta din egen jäsdeg, ej den för limpor för den inehåller troligen för lite jäst.

Jag är uppfödd på den sortens bröd, gahkkú. Bäst smakare det  nygräddat med massa smör och strösocker :P linda in i papper för det rinner!
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
Re:stekpannebröd???
« Svar #5 skrivet: 23 okt-06 kl 19:56 »
Norska läfsor.
20 stycken
50 g jäst
125 g margarin
1 dl socker
5 dl mjölk
2 tsk salt
3 msk
kummin
7 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Smält matfettet och häll på mjölken, låt bli fingervarmt. Rör ner jästen. Blanda i övriga ingredienser men spara lite av vetemjölet. Blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den väl. Dela degen i 20 bitar. Kavla ut till platta kakor. Nagga. Grädda i stekpanna i 2 - 3 minuter på varje sida.
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:stekpannebröd???
« Svar #6 skrivet: 23 okt-06 kl 20:35 »
Lefsor är super gott!

Här är ett norsk recept:

5 dl seterrømme
350 g sukker
125 g meierismør
2 ts hornsalt
2 ts kardemomme
ca. 800 g hvetemel

Fyll:
250 g meierismør
6 ss sukker
6 ts kanel

Seterrømme är jag lite osäker på vad det verkligen är. Men jag tror jag tog någon sorts vätska (yogurt, creme fresh (?) eller fet mjölk? Någon Norsk här som kan förklara?  ???

Ingridienserna ovan fyllningen rör du ihop, delar upp, kavlar och steker på lagom hög tempratur (stekpanna). Några min eller tills det ser färdigt ut.

Fyllningen rör man ihop och stryker på efter. Otroligt smaskigt!

Till skillnad ifrån vanligt bröd är det bra att förvara det här i plastpåse. Torkar och blir hårt annars. Alternativt så fryser man in dom och tar upp på kvällen och fikar på :)
/Attis

gust1880

  • Inlägg: 52
Re:stekpannebröd???
« Svar #7 skrivet: 13 nov-06 kl 15:48 »
Här kommer mitt favoritrecept som även min HK-elever tycker om. Receptet hittade jag i Lanskapsbröd av Karl-Johan Börjesson och är samiskt.

Gahko

Ingredienser:
50 gr jäst
50 gr margarin
1 l mjölk
2 msk ljus sirap
1 msk salt
Ca 2 l vetemjöl

Gör så här:
•   Smula ner jästen i en bunke
•   Smält margarinet i en kastrull
•   Häll på mjölken och värm till blandningen blir fingervarm ca 37º
•   Häll degvätskan på jästen och rör tills jästen är upplöst
•   Tillsätt sirap och salt
•   Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg
•   Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 30 min
•   Ta upp degen på bakbord och baka ut till runda kakor ca 1 cm tjocka
•   Grädda brödet på medelstark värme i en torr stekpanna ca 2 min på varje sida
•   Lägg de gräddade kakorna ovanpå varandra under bakduk
 

Lycka till. Gunnel

geirh

  • Gäst
Re:stekpannebröd???
« Svar #8 skrivet: 13 nov-06 kl 23:08 »
Seter-rømme er noe midt imellom (eller blanding av) creme fresh og fløte (grädde).

Konsistens som yoghurt, syrlig, 35% fett. Fantastisk som smaksforsterker i mat.


kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:stekpannebröd???
« Svar #9 skrivet: 16 nov-06 kl 09:52 »
Gunnel! Jag har provat receptet du lade ut i ditt inlägg.....det var jättegott.....smakar precis som de gahko som jag brukar köpa på marknaderna här uppe............min tre-åriga dotter fullkomligt älskade dem. Tack för ett bra recept!
Live simply......so that others may simply live.

aslev

  • Gäst
Re:stekpannebröd???
« Svar #10 skrivet: 05 dec-06 kl 14:21 »
När jag är lite lat och vill göra ett tunnbröd snabbt brukar jag blanda:

2 delar mjöl
1 del vatten

dela upp degen i små delar (man lär sig snabbt hur stora de bör vara)
och kavla ut med mjöl, så tunna som möjligt.

Sen är det bara att steka i smör eller olja tills man anser dem färdiga(det går fort). Jag brukar pensla pannan med olja.

Funkar enligt mig perfekt till burritos (mjuka bröden till tacos) eller bara med smör på. Bör göras tunna pga att de annars blir rätt sega.

Av någon anledning brukar det vara väldigt populärt, trots sin enkelhet. Många blir förvånade när jag berättar "receptet"  ;D

Saltet har jag tagit bort pga att man redan får i sig tillräckligt det i annat när man käkar tacos.

Efter gräddning bör man ju lägga dem invirade i en bakhandduk eller liknande, annars blir de nog hårda!
« Senast ändrad: 05 dec-06 kl 14:25 av aslev »

LEK

  • Inlägg: 187
Re:stekpannebröd???
« Svar #11 skrivet: 08 mar-07 kl 13:02 »
Hej!
Jag tror att jag har receptet du söker!

Tunnbröd 30 st

1l filmjölk
1kg rågsikt
1 näve rågmjöl
1 kopp socker
1 kopp ( 1, 5 dl ca) sirap
1 msk bikarbonat

Bakas ut i vetemjöl, till runda kakor. Använd naggad kavel. Stek i stekpanna utan smör.

Dessa är aldeles underbara, hoppas att det var dem du sökte!
Lycka till!!

 

tänk_positivt

  • Gäst
Re:stekpannebröd???
« Svar #12 skrivet: 23 aug-07 kl 21:40 »
När jag är lite lat och vill göra ett tunnbröd snabbt brukar jag blanda:

2 delar mjöl
1 del vatten

dela upp degen i små delar (man lär sig snabbt hur stora de bör vara)
och kavla ut med mjöl, så tunna som möjligt.

Sen är det bara att steka i smör eller olja tills man anser dem färdiga(det går fort). Jag brukar pensla pannan med olja.

Funkar enligt mig perfekt till burritos (mjuka bröden till tacos) eller bara med smör på. Bör göras tunna pga att de annars blir rätt sega.

Av någon anledning brukar det vara väldigt populärt, trots sin enkelhet. Många blir förvånade när jag berättar "receptet"  ;D

Saltet har jag tagit bort pga att man redan får i sig tillräckligt det i annat när man käkar tacos.

Efter gräddning bör man ju lägga dem invirade i en bakhandduk eller liknande, annars blir de nog hårda!


hej!
va bara tvungen att testa, kan det vara så enkelt som bara mjöl och vatten? och JA! det var det! TUSEN TACK!!
nu ligger det en hög med fina stekta bröd här...mums.
jag tog 4dl mjöl och 2dl vatten och brödkrydor, funkade perfekt,och vilken deg att jobba med,jättesmidig! bock och tack!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

491 gäster, 2 användare
fri, Petter B

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser