Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Limpa  (läst 3701 gånger)

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
Limpa
« skrivet: 12 jun-07 kl 09:53 »
Finns det någon som kan baka Finsk eller Karelskt bröd?Jag fick smaka något som heter "Kallakoko"eller nåt liknande,min Finska är starkt begränsad.Det var som en grov limpa med fisk i,men man kan visst stoppa i lite av varje.Det är inte piroger.

                                    Körven
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Limpa
« Svar #1 skrivet: 12 jun-07 kl 22:25 »
KALAKUKKO, jajamen..ska leta efter ett recept åt dig! Det har jag i gömmorna!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
Re:Limpa
« Svar #2 skrivet: 13 jun-07 kl 12:47 »
KALAKUKKO, jajamen..ska leta efter ett recept åt dig! Det har jag i gömmorna!
Tackar påförhand.
                                   Körven
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Kalakukko
« Svar #3 skrivet: 28 jul-07 kl 23:37 »
Äh, har tagit ett tag ..Men HÄR KOMMER DET!

Brödet:

1/2 l vatten
2 tsk salt
200 g vetemjöl
800 g rågmjöl
50 g smällt smör (fett..)

fyllning:

ung. 1 kg fisk
200 g fläsk
1 msk salt

Blanda ingr. till brödet och knåda en smidig deg. Strö rejält med rågmjöl på bordet och kavla ut degen till en rektangulär som är 1,5 cm tjock i mitten o tunnas ut mot kanterna, spara en liten bit deg för ev.lagning.
Rens aoch torka fisken och hacka fläsken till små tärningar.
Strö lite mjöl på degplattan och lägg fyllningen vartannat i mitten och lägg salt mellan varven, avsluta med fläsk.
Vik över kanterna riktigt tätt över fyllningen.
 Slut skarvarna noggrant med blöta händer. Och stryk sedan ytan torr med mjöl.

Stek först i 250 graders värme 1/2 -1 timme, tills ytan börjar få färg. Om den läcker vätska , laga omedelbart med degen du sparade.
Linda in den hårt i bakpapper och alufolie. In i ugnen igen på 150 grader i 4-6 timmar, mot slutet kan du sänka till 100 grader.
Närd en är klar skall den lindas i en bakduk för att skalet ska mjukna.

Lä'mplig fisk aborre och MUIKKU ( Vad sjutton heter det på svenska? Hjälp!)

Lycka till! Hoppas min översättning hjälper dig att lyckas  ;)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
Re:Limpa
« Svar #4 skrivet: 05 aug-07 kl 20:31 »
Jag tackar så mycket för receptet............klarar jag av detta så klarar jag allt.Muikku är siklöja........öö tror jag visst.

                              Tusen tack från  Körven
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

 

Moumolia

  • Gäst
Re:Limpa
« Svar #5 skrivet: 19 aug-07 kl 04:19 »
Jag tackar så mycket för receptet............klarar jag av detta så klarar jag allt.Muikku är siklöja........öö tror jag visst.

                              Tusen tack från  Körven

körven trodde rätt ang muikku  ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 3 användare
Hans Hultén, von tratt, ojoj

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser