Äh, har tagit ett tag ..Men HÄR KOMMER DET!
Brödet:
1/2 l vatten
2 tsk salt
200 g vetemjöl
800 g rågmjöl
50 g smällt smör (fett..)
fyllning:
ung. 1 kg fisk
200 g fläsk
1 msk salt
Blanda ingr. till brödet och knåda en smidig deg. Strö rejält med rågmjöl på bordet och kavla ut degen till en rektangulär som är 1,5 cm tjock i mitten o tunnas ut mot kanterna, spara en liten bit deg för ev.lagning.
Rens aoch torka fisken och hacka fläsken till små tärningar.
Strö lite mjöl på degplattan och lägg fyllningen vartannat i mitten och lägg salt mellan varven, avsluta med fläsk.
Vik över kanterna riktigt tätt över fyllningen.
Slut skarvarna noggrant med blöta händer. Och stryk sedan ytan torr med mjöl.
Stek först i 250 graders värme 1/2 -1 timme, tills ytan börjar få färg. Om den läcker vätska , laga omedelbart med degen du sparade.
Linda in den hårt i bakpapper och alufolie. In i ugnen igen på 150 grader i 4-6 timmar, mot slutet kan du sänka till 100 grader.
Närd en är klar skall den lindas i en bakduk för att skalet ska mjukna.
Lä'mplig fisk aborre och MUIKKU ( Vad sjutton heter det på svenska? Hjälp!)
Lycka till! Hoppas min översättning hjälper dig att lyckas