Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Godaste färskpotatissorten  (läst 12331 gånger)

SäbyGård

  • Inlägg: 13
  • "Dom besvärligaste av alla idioter är dom kvicka."
Godaste färskpotatissorten
« skrivet: 18 jul-07 kl 14:37 »
Vi håller på och dealar med en matvarubutik som vill köpa färskpotatis av oss nästa år. Och för att göra en grej av det hela vill vi ha sorter som "ingen annan" har, dvs vi har inte krav på jättehög avkastning. Därför skulle jag vilja ha tips på framförallt tidiga potatissorter, med fasta kokegenskaper och god smak. God smak är viktigt!

Kom med tips!  :D Vad heter din favoritsort?
Jag startade med ingenting och har fortfarande det mesta kvar.

Moumolia

  • Gäst
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #1 skrivet: 18 jul-07 kl 16:39 »
testade första gången sorten Timo i år med bra avkastning och fina klasar.
lägger till att den är supergod och kokar inte sönder i första taget

mer info här http://www.stubbetorppotatis.nu/

Bo

  • Inlägg: 4238
Har odlat otaliga sorter
« Svar #2 skrivet: 18 jul-07 kl 19:17 »
- Får aldrig dem jag letar efter. Använder också mycket som sättpotatis som ICA ratat för att de grott.

Alla är lika uppskattade av kunderna. Tydligen handlar det bara eller mest om att de skall vara nyupptagna.

Pirum

  • Inlägg: 734
    • -
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #3 skrivet: 19 jul-07 kl 23:15 »
Godast...jag vet inte...Early Rose är en favorit, men såvärst fast vet jag inte om den är. Utfasad också. Red duke of york funkade fint här när jag odlade i hink...verkar tycka sämre om blötan nere i leråkern - mest blast och lite potatis än så länge. (OBS - reviderar min uppfattning om Red Duke i inlägg längre ner)

MEN, jag skulle rekommendera sorten Cherie. Den är inte supertidig, vet inte vad jag ska jämföra med...något tidigare än Sava, något senare än Timo - men inte mycket. Modern sort, MEN, jag är inte säker på att 'vem som helst' får odla den kommersiellt - tror man måste godkännas av Cherie-tillverkarföretaget -  de vill hålla kvaliteten uppe - samt få in royalties antar jag :/ Fast det kanske går att komma runt det.

Det som skulle skilja dem från "all annan" färskpotatis som säljs i standardbutiker i Sverige är att den är avlång, och starkt rosa-röd i skalet och yttre delarna av köttet. Ljusnar lite vid kokning, men har ändå klar rosa färg i skal och ytterkött. Fast och god dessutom. Påminner en del om systersorten Amandine, förutom färgen alltså. Skörden blir bra tycker jag, även i storlek - om man låter den växa. Fast jag har fattat det som att man bör ta potatisen när den är rätt liten - Cherie är en 'salladspotatis' enligt reklamen.

Vackra blast, den växer bra även i lerjord. Ganska tålig mot vanlig skorv. Sätter en del av potatisarna ganska högt - så bör kupas noga. I år, med det myckna regnandet, har kupningen till en del regnat bort hos oss - så en del potatisar är gröna. Den är ungefär att jämföra med King Edward vad gäller knölsättningens läge på stammen - enligt min första reaktion. Blasten är dock lägre.

Bilder från förra året : Swift, som väl kan anses som tidig referenssort, och Cherie, de har vuxit lika länge och jag ansåg skörden vara ungefär jämförbar. Lite större knölar på Swift, i vikt räknat, men Cherie är ju avlånga så ser ändå ok ut.


-

Ovanstående är odlade och skördade samtidigt. Har inte exakta datum, men en gissning är att de varit i jorden ca 2.5 månad. Möjligen något kortare.

Tvättad Cherie några veckor senare - färgen tycks vara starkare i och med att skalet är tjockare?:
« Senast ändrad: 21 jul-07 kl 00:23 av Pirum »

TELLUS

  • Gäst
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #4 skrivet: 19 jul-07 kl 23:26 »
Hej du ville veta om det finns nån bra färskpotatissort, jag var ekologisk yrkesodlare av potatis i 12 år, innan dess konventionell i 15 år, vi sålde all potatis direkt till kunder som kom och handlade på gården, gården låg i Stockholms län, stockholmarna ville alltid ha vitköttig potatis, inte lönt att försöka med nåt annat, Early Puritan är den absolut godaste färskpotatisen, men senare när den mognat så vill den mycket gärna koka sönder, Maris Bard var en sort som kom under 80-talet vit slät och fin, badgästerna blev som galna, första säsongen var det svårt att få tag i nog med utsäde, sen när det var skördedags så var det snart slutsålt, men Maris Barden var tämligen smaklös tycker jag, sen fanns det nån sort som hette Premiere den vart aldrig nån hit, för den var inte helvit i köttet, en sort som jag tror är god men som inte fanns när jag var verksam, är Amandine, men jag är inte säker på om den är en tidigpotatis, jag odlade först Early Puritan, den var oftast säljklar strax efter midsommar om inte våren hade varit för kall, sen odlade jag King Edvard, den var väl säljklar i slutet av juli då var den en ren färskpotatis men den var eftertraktad ändå, merparten av King Edvarden såldes senare på höstkanten som vinterpotatis, hela skörden var såld innan december
jag har också odlat Bellona, det var i början av odlarkarriären med konstgödning och dålig växtföljd som jag drabbades av potatiscystnematod, det blev ingen skörd alls, jag fick plöja ner 5 ha potatis och så höstvete istället, en brakförlust och en lärdom att aldrig odla potatis oftare än vart sjätte år på samma teg, för att över huvudtaget odla nån potatis alls så rekommenderade en potatisexpert i Alnarp att jag skulle odla just Bellona som var nematodresistent och därmed sanerande för jorden, så jag gjorde detta, men Bellona är en mycket gulköttig potatis som mina kunder inte ville ha, men med tiden kom nya sorter, Ovatio var en bra höst och vinterpotatis,Herta var inte heller så tokig, ja det var en liten berättelse från potatisvärlden.........
mvh
Tellus

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #5 skrivet: 20 jul-07 kl 08:11 »
stockholmarna ville alltid ha vitköttig potatis, inte lönt att försöka med nåt annat

Jaha, är det därför det inte finns något annat att köpa ens i Götalands affärer. Sorten heter praktiskt nog bara "(färsk-)potatis" nuförtiden, i alla fall på sommaren. När jag var liten åt vi bara gul och fin potatis, men den har jag inte sett i Sverige på länge. Min man, som är från Tyskland, tycker att den anonyma vita potatisen både ser oaptitlig ut och smakar illa. Han kommer i o f sig från ett potatisodlingsområde där potatisen har namn även i affären. Är det inte svårt att sälja ovanliga sorter när namnen inte deklareras?

Tillägg: Förresten är det konstigt att man överhuvudtaget kan ha råd att odla potatis till såna otroligt löjligt låga priser som det är ibland på den anonyma potatisen.
« Senast ändrad: 20 jul-07 kl 08:18 av Sommartorparn »

SäbyGård

  • Inlägg: 13
  • "Dom besvärligaste av alla idioter är dom kvicka."
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #6 skrivet: 20 jul-07 kl 11:00 »
TACK FÖR ALLA SVAR!

Vi har ganska fina mulljordar och även möjlighet till bevattning kan jag tillägga.

Vi har aldrig testat att förgro och jag tror inte att vi någongång har lyckats få färskpotatis innan/till midsommar utan den brukar vara klar några veckor efter. Affären som vill köpa av oss nästa år sålde själva 25 ton färskpotatis bara under midsommarveckan....! Så det vore ju smutt att kunna leverera då.

I år odlar vi Early Puritan, Pentland Javelin och King Edward. Jag är förtjust i alla tre men både Puritanen och Edwarden kan ju tendera till att koka sönder om man inte är försiktigt, och häromkring verkar det vara fast potatis som går bäst, även om det är som Tellus skriver; att det egentligen är först vid lagring som dom blir lite mjöliga.

Min uppfattning om dom allra tidigaste sorterna är att dom tenderar till att bli lite "vattniga" och smaklösa. Swift vill t ex Coop inte alls köpa.

Pirum
Jag har funderat på både Cherie och Amandine så det var jättekul att du nämnde dom. Dom är ju så fina att titta på så det är roligt att läsa att dom smakar bra också!

Tellus
Vår absoluta favoritpotatis (och den som vi säljer som lagringspotatis) är King Edvard. Tacksam, bra skördar och jättegod, tycker jag. Men den är ju, som sagt, inte så tidig.

Moumolia
Jag läste som hastigast om Timo när jag surfade runt på nätet, men fick för mig att den bara såldes i Finland. Men det här var ju intressant! Och den verkar vara riktigt tidig också...

Tack igen för att ni delar med er av era kunskaper och åsikter, fortsätt gärna, det är så spännande att läsa om potatisupplevelser från folk med erfarenhet!
Jag startade med ingenting och har fortfarande det mesta kvar.

SäbyGård

  • Inlägg: 13
  • "Dom besvärligaste av alla idioter är dom kvicka."
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #7 skrivet: 20 jul-07 kl 11:13 »
Jaha, är det därför det inte finns något annat att köpa ens i Götalands affärer. Sorten heter praktiskt nog bara "(färsk-)potatis" nuförtiden, i alla fall på sommaren. När jag var liten åt vi bara gul och fin potatis, men den har jag inte sett i Sverige på länge. Min man, som är från Tyskland, tycker att den anonyma vita potatisen både ser oaptitlig ut och smakar illa. Han kommer i o f sig från ett potatisodlingsområde där potatisen har namn även i affären. Är det inte svårt att sälja ovanliga sorter när namnen inte deklareras?

Tillägg: Förresten är det konstigt att man överhuvudtaget kan ha råd att odla potatis till såna otroligt löjligt låga priser som det är ibland på den anonyma potatisen.

Jo, vi försöker få affärerna att verkligen tala om vad det är dom säljer. Vi skickar tom med inplastade lappar som beskriver sort och egenskaper som affärerna kan skylta med. Men det har varit jäkligt trögt att få dom att göra en grej av det - därför känns det så roligt att en "ny" affär har nappat på det här! Och dom har dessutom egentligen kontrakt med egen leverantör så vi måste verkligen komma med något "annorlunda".

Angående prisbilden så har jag en känsla av att potatis är en sån vara som bensin är för en bensinmack. Alltså det ger ingen större intäkt men butikerna hoppas att folk köper annat också där påslaget är betydligt större.
Jag startade med ingenting och har fortfarande det mesta kvar.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #8 skrivet: 20 jul-07 kl 12:53 »
Jag odlar bara sena potatissorter (till husbehov samt tar eget utsäde) och börjar sällan skörda före augusti. Den tidiga smakar så lite och fjolårspotatisen brukar hålla sig fram till augusti.
Appropå Tellus inlägg vill jag passa på att avvika lite från ämnet. Mina favoritpotäter bland de sena sorterna, och särskilt på lerjord, är Matilda och Rosamunda. Även King Edward är bra, men passar bäst på lite lättare jord. Jag har fått väldigt god King Edward en gång på en konferensanläggning i Gimo, men vet inte var den var odlad. Kanske på någon moränjord i Uppland.
Potatis i butik är sällan god. Den ekologiska smakar ofta sämre än den konventionella. Detta tvärtemot alla andra köksväxter, där det ekologiska sortimentet brukar smaka bättre och ofta dessutom bra. Till stor del lär det bero på sortval. När det nån gång bjuds ekologisk Matilda, eller låt gå för Ukama, så kan man få god ekopotatis i butik. Men t ex Sava är en sort jag skyr som pesten. En ren bulkpotatis med grumlig och oklar smak. Dessutom undrar jag om man inte odlar på mossjordar till stor del, som en bidragande orsak.
I det konventionella utbudet brukar finnas King Edward som oftast är god även som konventionellt odlad. SNF kan torka sig där bak med sin kampanj om att störta King Edward. Inte många smaklökar på det bygget tydligen. Det är förstås inte bra om sorten "kräver" mycket besprutning, men det är heller inte bra om ekologiska odlare struntar i smaken och förlitar sig helt på sitt KRAV-märke.
Tack och lov är jag sedan några år åter självförsörjande på hemodlad ekologiskt odlad potatis. Även King Edward går bra utan att sprutas, i varje fall i den lilla skalan.
Det vore intressant att höra om Tellus och ni andra har några kommentarer.

Pirum

  • Inlägg: 734
    • -
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #9 skrivet: 21 jul-07 kl 00:21 »
Några (ostrukturerade) kommentarer : King Edward är utmärkt som färskpotatis...inte lika tidig som en del andra, men den smakar gott. Och kokar den sönder får man skylla sig själv...  ::) :P ;D Håller med om att sorten fått 'dåligt rykte' i onödan. Det är faktiskt en av sorterna som går bra i vår tämligen leriga åker, med för högt pH-värde. I år, när vattnet slagit till rejält och åkern liknar ett träsk, är King Edward en av sorterna som verkar tåla vätan bäst. Kanske för att den tycks sätta knölarna högre än många andra?

Andra sorter som klarat vätan bra är Timo  (få kasserade potatisar) och Red Duke of York (ungefär inga kasserade potatisar). Tog upp Red Duke of York till middagen idag, rätt ok storlek på skörd och finfina potatisar. Tidigare ris jag tagit upp hade visat få och små potatisar, kanske bara otur och dålig timing.
 
Av de sorter vi skördat lite grand så långt i år (Early Rose, Timo, Amandine, Cherie, King Edward, Sparrispotatis, Blå Kongo, Red Duke of York, Rutt, Leila (?), samt möjligen någon mer) så har Red Duke of York visat sig vara den vackraste och möjligen den godaste potatisen. Fast, men ganska mjölig, om den beskrivningen kan verka rimlig. Dock har skörden från Timo varit uppskattningsvis 50% högre än från Red Duke of York. Men vi får se hur det verkar om ett par veckor. Så långt verkar Red Duke kärnfrisk, satte 10 i år för att prova, nästa år sätter vi nog 50 :)

Om jag får ha 2 invändningar mot Cherie så är det :
1) Den verkar sätta knölar högt - kupa väl.
2) Den verkar inte helt nöjd med enormt mycket väta - som i år.

Angående Sava : vi har odlat den på sandåker och lerjordsåker. På sandåkern smakade den ganska avslaget, på leråkern ganska gott. Jag tycker det är en OK potatis, men det är en chansning att köpa den. Asterix tycks vara stabilare i smaken - man vet vad man får.

Jag har inga problem med ekologisk potatis. Skulle vilja säga att medelnivån på den är väldigt bra. Färre gröna eller på andra sätt skadade potatisar i påsarna - utan att jag riktigt kan förklara varför. . Däremot kanske eko-potatisen saknar toppar, jag menar, vad slår väl en mjölig King Edward när andan faller på? Och KE är svår att hitta ekologisk.
« Senast ändrad: 21 jul-07 kl 00:25 av Pirum »

Moumolia

  • Gäst
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #10 skrivet: 22 jul-07 kl 19:12 »
tjena pirum.

läste på odla sidan att dina Timo blommar blått? ???
i så fall har du fått kanon utsäde eftersom inte ens finnarna själva har sett/sällan sett Timon blomma.
och enligt många finska sidor så blommar inte sorten alls.
enorm blast och skaplig avkastning verkar jag få men absolut inga blommor..

 

Pirum

  • Inlägg: 734
    • -
Re:Godaste färskpotatissorten
« Svar #11 skrivet: 24 jul-07 kl 20:09 »
Jag måste ha skrivit fel, det är Tromöy som blommar blått, Timo har inte blommat alls här heller. Ska genast kolla vad jag skrivit.

Tillägg : Ok, jag uttryckte mig oklart. I inlägget jag skrev om sorten Timo i april så nämnde jag att den blommade blått. Detta är såklart OMM den blommar, den har inte blommat alls hos mig. Vilket jag ser som en nackdel, tycker om när potatis blommar....även om såklart skörden är det viktigaste.

Mina Timo-blast är förresten ganska låga, men breda. Kanske den lägsta sort jag odlar i år. Fast rätt bred och stabil alltså, om än inte jättetjocka stjälkar direkt. Bra i regn- och blåsvädret :)

Tack för påpekandet :)
« Senast ändrad: 24 jul-07 kl 20:21 av Pirum »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

573 gäster, 1 användare
Genomsnittswannabe

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser