Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vad gör ni i matväg för att fylla på förråden inför hösten?  (läst 1454 gånger)

Lova

  • Inlägg: 3
Tänkte det kunde vara roligt att se vad ni gör för att fylla på matförråden så här i skördetider.
Själv tänkte jag att årets "bunkring" ska bli följande:

Koka hallon- och lingonsylt
Frysa in blåbär och hallon
Koka vinbärssaft och ev. gelé
Baka och frysa in pajer av hallon och blåbär
Äppelmos
Ja, det var nog ungefär allt....

Tilläggas bör att jag är långt ifrån självförsörjande, bor i lägenhet utan trädgård. Har ingen jordkällare eller dylikt, men väl ett kallskafferi och en frys. Men jag vill börja lite smått med det jag kan. Skulle gärna plocka svamp också men det kan jag ingenting om tyvärr....
Skulle gärna vilja höra och få tips och inspriation av vad ni pysslar med så här framåt höstkanten. ÄLSKAR denna tid när man får samla in föda för att klara en lång vinter.

elf

  • Inlägg: 147
  • Drefseryd Gård
    • Småland
    • Drefseryd Gård
Jag har än så länge bara gjort svartvinbärssylt. Körsbär finns en del men jag vet inte riktigt  vad jag sak göra med dom...  ???

Blåbär är det jättedåligt med där vi normalt brukar plocka men kantareller har vi hittat och fryst in. Nu hoppas vi på att det blir lite äpplen dels att frysa in till paj, dels mos.

Får väl se om vi kommer på något mer...  :D
Om livet på landet i biosfärområde Östra Vätterbranterna & i vacker småländsk kulturbygd: http://drefseryd.wordpress.com Här finns förutom får, nötdjur och biodling även hund, katt, höns, vaktlar och hästar.

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Ja visst är det härligt när man kan fylla kyl o frys med egenhändigt skaffad mat! Känner mig rik när jag står där med flera burkar nykokt sylt som jag har fixat själv.
Lingon ska jag plocka och frysa in och om jag lyckas masa mig ut i skogen snarast så blir det lite hallon och blåbär också.
Svamp förväller jag och fryser in. Ska försöka ta vara på de örter jag har ute i landet. Torka eller frysa.
Endel vilda örter till te samlar jag också på mig.
Så himla mycket mer än så blir det tyvärr inte i år, men till nästa år hoppas jag ha ett större grönsaksland och en i odning-fixad jordkällare.

Carina Von C

  • Inlägg: 174
    • Norrbotten
För mig har odlingen gått helt åt helvete. Jag har samlat in lite älgräs och rölleka, det är allt. Fast å andra sidan blommar mina opiumvallmos... alltid nåt. Ska bara försöka klura ut hur jag kan få ut godsakerna. Nåt tips någon?


Molls
"Man ska aldrig avslöja sina svampställen!"

Ulric Eriksson

  • Gäst
Jag tror aldrig det har varit så mycket kantareller som i år. I dag skulle vi stängsla. Ulva hade fullt upp att springa ut och in med kepsen full av gulingar. En del fryser vi, en del slinker ner direkt (som nu).

Sedan plockar vi (mest Ulva) krusbär, hallon, vinbär och blåbär som växer här alldeles odisciplinerat men i stor mängd denna regniga sommar.

Det mesta vi tänkt odla har gått åt skogen. Potatisen går bra. Ärterna går finfint. Resten led svårt av torkan i våras.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Tja, hittils har det blivit vinsbärssylt o saft, infrysta jordgubbar, en del rårörda, krusbärssylt.

Skall bli även blåbär o lingon o hjorton som jag planerar att åkao plockahos Mormor i norraFinland :D

Svamp + lammkött, ev. någon tupp...

O rönnbärs gele, gott till lamm.. :P

Potatis så klart.. O lite annat som äts upp direkt ur landet. Lägga in lite rödbetor o gurka kanske?

äppelmos... äh,listan blir lång..

« Senast ändrad: 28 jul-07 kl 22:58 av Frances »
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Jag har mest sylt och saft på blåbär och hallon. Har lite djupfrysta bär som jag ska ta hand om efter semestern och förhoppningvis också blanda med björnbär. Har egentligen ingen plats i frysen för längre förvaring. Det blir också rönnbärsprodukter och kanske slånbärs- (om inte konkurrensen blir för stor). Har nu fått tag på plastdunkar för vintillverkning, så nu får vi se vad som händer i höst.

Har tyvärr fortfarande ingen trädgård (snyft) så alla planer får vänta till nästa år. Och vi ska sparka byggmästarn i rumpan så han gör färdigt här på byggstället före vintern. Om vi sen äntligen får ett garage kanske jag vågar mig på att torka skinka efter Freds recept. För inomhus är det nog för varmt.

 

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Visst kan man göra mycket även om man bor i lägenhet! Jag har plockat nässlor, som jag fryst in, och kokat fläderblomssaft och ätit rabarberpaj (MMM...!). I frysen finns också en del blåbär och lite körsbär. Och rabarber lagom till en paj till. Jag har tänkt plocka vinbär, mer blåbär och körsbär, och lingon. Senare fläderbär och nypon och äpplen. Oj, det blev mycket...
Jag har en syster med en liten trädgård där jag får plocka så mycket jag vill. Dessutom finns en ödetomt precis i närheten, och det dräller av körsbärsträd överallt här. Och nyponbuskar. Och så fort man kommer utanför stan finns det bärskogar.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

592 gäster, 2 användare (1 dolda)
simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser