Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kalljäsa..  (läst 2152 gånger)

Ralf1

  • Gäst
Kalljäsa..
« skrivet: 15 jun-07 kl 19:23 »
Alltså, kan man jäsa alla bröd över natten i kylskåpet eller är det bara de som det står i receptet att det går som man kan göra det?

Vildis

  • Inlägg: 44
    • Västergötland
Re:Kalljäsa..
« Svar #1 skrivet: 16 jun-07 kl 10:18 »
Hej!

Jag har inte lusläst bibeln om bröd http://www.bokus.com/b/9151844966.html kanske kan man jäsa deg med varm degvätska i kyl men jag är tveksam. Tror du får degsörja i kylskåpet.

Någon annan som provat?

Om det står Kall degvätska i receptet kan du jäsa i sval/kyl/källare. Det är väldigt gott med riktiga källarfranska  :D på morgonen.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Kalljäsa..
« Svar #2 skrivet: 16 jun-07 kl 11:02 »
Det går säkert bara med recept där det står att man ska ha kall degvätska och jäsa kallt länge. Syftet är att få ett smakrikare bröd, tror jag.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Ralf1

  • Gäst
Re:Kalljäsa..
« Svar #3 skrivet: 16 jun-07 kl 18:11 »
Okej, tack. man vill ju inte få det överjäst heller eftersom det inte är särskillt nyttigt har jag läst.. :S Jag håller mig nog till recepten så blir det rätt..  :-[

Marieberg

  • Gäst
Re:Kalljäsa..
« Svar #4 skrivet: 17 jun-07 kl 20:55 »
Enligt min erfarenhet går det bra med små mängder jäst.
Alltså istället för 50 g tar du 10.

Nypålandet

  • Inlägg: 2632
Re:Kalljäsa..
« Svar #5 skrivet: 21 jun-07 kl 20:07 »
Har jag planerat lite (som omväxling) så blir det alltid mindre jäst och längre jäsning i svalare temp. Det blir faktiskt bra mycket godare. Men det är klart, någon enstaka gång skiter det sig & så är man en erfarenhet rikare...

 

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
Re:Kalljäsa..
« Svar #6 skrivet: 08 jul-07 kl 10:05 »
Visst kan man jäsa allt i kylskåp!!! Det tar bara längre tid, och det kanske lönar sig bäst att jäsa degen i kylen. Alltså inte utbakade bröd.

Annars brukar jag ibland sätta en vanlig deg till småfranska på kvällen, (½ l vätska, ca 10-25 g jäst och KALLT vatten). Den bakar jag ut till småfranska som sätts direkt på plåt och plåten i kylskåpet över natten. På morgonen tar man fram plåten och den får stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

488 gäster, 2 användare (1 dolda)
Nina W

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser