Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mitt surdegsbröd  (läst 3991 gånger)

lauralisa

  • Inlägg: 156
    • -
Mitt surdegsbröd
« skrivet: 09 dec-09 kl 19:14 »
Idag gjorde jag det bästa brödet jag någonsin bakat i hela mitt liv! Av surdeg. Och jag har bakat mycket (mest med jäst).

Det var andra försöket med surdeg och det gick så bra!  :-* :-[

Jag blev lite avskräckt av alla snobbiga surdegsbloggar som i princip sa att nybörjare ska GLÖMMA att sätta en egen kultur, det kan bara gå fel. NEj, köp en kultur från San Fransisco, annars misslyckas ni... Minsann?

IN YOUR FACE surdegs-snobbar!! Jag lyckades direkt!!
Kan jag så kan alla! Sätt en egen surdeg och baka på! ;D

Hur jag gjorde? Skippa knådandet, det bara dödar jäsningen. Degen är ju ändå en j-la klet, så stjälp över den direkt i en brödform.
Och jäs degen i ugnen med bara lampan tänd. Perfekt temp och dragfritt.
Om man anar vart man vill, kan man färdas dit man ska.

yggdrasil

  • Inlägg: 99
    • Småland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #1 skrivet: 09 dec-09 kl 20:16 »
hehe  grattis :D ett gott egenbakat bröd är skär glädje
"Do, or do not. There is no 'try.'" -- Yoda

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #2 skrivet: 09 dec-09 kl 20:18 »
Recept!
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

lauralisa

  • Inlägg: 156
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #3 skrivet: 09 dec-09 kl 20:43 »
Jag använder inte recept, jag kör på känsla!  ::)

Men det var en rågsurdeg med nästan bara rågmjöl, lite vetemjöl, och en matsked brödkryddor.
Om man anar vart man vill, kan man färdas dit man ska.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #4 skrivet: 09 dec-09 kl 20:59 »
Om jag tolkat dig rätt, så jäser du alltså bara en gång ??? Hur länge låter du degen jäsa innan du kör in det i ugnen ???

Jag har länge just funderat på att rationalisera jäsningen. Just nu brukar jag jäsa två gånger men jag knådar inte emellan, bara trycker till den med sleven och sedan över i brödformen. Jag låter däremot min surdeg jäsa rätt länge, minst en dag....ibland även en natt i kylen.

Du har rätt.....GOTT BLIRE :-*

På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Ulricaa

  • Inlägg: 814
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #5 skrivet: 09 dec-09 kl 22:02 »
Jenny jag kör på ditt *recept* och idag har jag gjort bröd som inte var av denna världen...
Just idag så körde jag först ihop surdeg då för 4 dagar sen som jag matade 2 gånger, dom andra 2 dagarna har jag bara rört i bunken.
Sen tog jag 5 dl kokhett vatten och skållade 5 dl kornmjöl. som jag lät stå i ungefär 4 timmar tills det hade kallnat.
sen tog jag 100 g jäst, 5 dl vatten 5 dl mjölk 2 dl sirap hällde ner surdegen och kornmjölsblandningen och hällde i vetemjöl special tills det så att säga tog form utan att bli torrt. Körde i assistenten ungefär 15 minuter. Sen fick det stå och jäsa i 3 timmar, hällde ner det i 3 formar och så in i ugnen. Sägas kan att jag hade kunnat ta 4 formar men gosh så bra det blev! 225 grader i 40 minuter  :-*
Småtokig skattejurist med båda fötterna i den halländska myllan!

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #6 skrivet: 09 dec-09 kl 22:38 »
Sååå roligt Ulrika att du får till det. Kan inte bli bättre än hembakt :P
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Ulricaa

  • Inlägg: 814
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #7 skrivet: 10 dec-09 kl 09:38 »
din förtjänst, tack  :-*
Småtokig skattejurist med båda fötterna i den halländska myllan!

edithsdotter

  • Gäst
Söker recept på norskt kneippbröd
« Svar #8 skrivet: 15 dec-09 kl 11:47 »
Finns det någon här som har recept att dela med sig av på norskt kneippbröd bakat med surdeg? Tacksam för svar och tips om lyckade bak!

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #9 skrivet: 15 dec-09 kl 16:24 »
Om jag tolkat dig rätt, så jäser du alltså bara en gång ??? Hur länge låter du degen jäsa innan du kör in det i ugnen ???

Jag har länge just funderat på att rationalisera jäsningen. Just nu brukar jag jäsa två gånger men jag knådar inte emellan, bara trycker till den med sleven och sedan över i brödformen. Jag låter däremot min surdeg jäsa rätt länge, minst en dag....ibland även en natt i kylen.

Du har rätt.....GOTT BLIRE :-*

Kör också bara med en jäsning, just nu använder jag en levainsurdeg som får stå ca 1-1½ dygn i rumstemperatur eller tills den blivit stor nog. Sen stjälpa upp på bakbord, dela och forma till bröd. Jag har en tendens att ha ganska lös deg och då får man skicka in bröden i ugnen så fort som möjligt. Annars blir dom lite väl platta.
/Attis

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #10 skrivet: 15 dec-09 kl 16:53 »
Ahaaa.... men du lägger det inte i brödformarna direkt för att slippa ett moment ???
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #11 skrivet: 16 dec-09 kl 04:49 »
Inga brödformar.

Funderar på att skaffa, men har inte känts så viktigt.
/Attis

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #12 skrivet: 16 dec-09 kl 20:53 »
.....men du lägger det inte på plåten direkt vid bakning då ??? ;)

Brödformar är förövrigt suveränt smidigt :)
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #13 skrivet: 17 dec-09 kl 01:32 »
.....men du lägger det inte på plåten direkt vid bakning då ??? ;)

Brödformar är förövrigt suveränt smidigt :)

Nej, låter det jäsa i lugn och ro, sen själper jag upp degen så försiktigt som det går. Formar bröden, på plåten, sen in i ugnen på högsta värme :)
/Attis

 

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Mitt surdegsbröd
« Svar #14 skrivet: 18 dec-09 kl 21:05 »
Perfekt......gillat enkelhet ;D
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

436 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser