I mina kupor finns det bara en avdelningslucka och den är av plywood som jag hittade i jobbets träskrotbinge. Kring centimetern tjockt är det. Har samlat på mig mer av samma material för framtida kupor.
Jag väntar med att utvärdera slutgiltigt tills konstruktionen provats ordentligt. Ett och ett halvt år är alldeles för lite tid för att kunna avgöra hur bra kuporna blev. ...särskilt som jag begår nybörjarmisstag som biodlare samtidigt.

Ett exempel är att den ena av mina kupor, Azalea, fick en väldig massa snö på sig när det rasade från taket en mild vårdag. Kupan höll och skyddade bina bra men jag svor ve och förbannelse över mig själv för det korkade i att placera kupan just där.
Så kupans konstruktion blir nästan likadan för nästa omgång kupor. Yttertaket blir av ett annat material då växthusplasten spricker av att vara böjd i vinterkylan. Om det materialet fungerar bättre så sänker det kostnaden som bonus. En annan förändring blir att de topplister som ligger allra längst från flustret byts ut mot en bredare bräda. Det blir enklare att gå in i kupan för utfodring och minskar risken för att det bildas ett glapp när hårda vindar blåser kring kupan. Listen allra längst bak har faktiskt trillat av på en av kuporna, vilket inte kommer att hända i framtiden.
Observera att mina kupor står med flustret rakt söderut. Det är i och för sig inget konstigt. Det ovanliga är att flustret sitter på gaveln istället för på långsidan. Så kuporna "duckar" lite för den allra varmaste solen mitt på dagen. Just då är det bara gaveln som får sol. Till och med flustret (som alltså är längst upp på gaveln) skuggas lite av det utstickande yttertaket. Bina landar på gaveln för att sedan krypa in genom flusterlistens hålrum. Känns inte som om något behövs läggas till där. Flusterlisten behöver inte göras bredare eftersom bina fäster den ordentligt med propolis.
Ser fram emot att få se bilder på ditt bygge. Det blir intressant att se vilka förändringar du gör på min ganska skissartade konstruktion. ...och hur de sedan fungerar. Jag är mycket nöjd med hur stadiga kuporna blev. Att skruva i förstärkningslisterna istället för i långsidornas ändträ var mycket lyckat. Det blir lite tyngre men så mycket enklare också. Inget limmande alls.
Och hur var det då med ytbehandlingen? Jag ytbehandlar inte alls. Bina sköter om insidan och det mesta av utsidan lutar inåt. Yttertaket skyddar bra. Dessutom kostar tråget bara ett par hundralappar om man gör det av köpt virke. Med pallvirke kostar det inte ens det. Men för att säga sanningen så är ytbehandlingen (eller rättare sagt bristen på sådan) en av de detaljer som långtidstestas. Virket har grånat snyggt hittills...