Det där med rasval. Det blir så svårt att svara på alls, om man inte har lite bakgrundsfakta.
Vissa fårraser fungerar som allra bäst på naturbete, andra raser behöver mer kultiverade beten (åkervall) för att fungera optimalt.
Ska ni starta något slags mer produktionsliknande (och lönsam) verksamhet med 30-40-50-60 eller fler tackor? Eller handlar det om mer småskalig hobby, som att hålla betesmarker öppna, växelbeta med hästar, intressse för skinn eller intresse av får/skinn/ull?
Tänker ni er sälja djur till slakteri eller återtagsslakt och egen försäljning?
Traditionell lamning på våren (som nu), eller en eller flera lamningar vid andra tidpunkter?
Vilken sorts (naturbete, åkervall eller?), och hur mycket bete finns det?
Finns det egenproducerat valllfoder? Kommer ni att producera eget kraftfoder (spannmål, åkerböna, foderärt)?
Byggnader att hålla fåren i? Finns dessa "färdiga" eller ska det byggas/byggas om?
Och alla får är lika lätta/svåra att stängsla! Om det finns tillräcklig yta, bra med mat och vatten, och tillgång till skugga/lä osv, så rymmer får, oavsett ras, endast mycket sällan, och då oftast för att de blir skrämda eller stressade av lösa hundar, okända människor i hagen eller andra störningar.
När maten tryter, så krävs superstängsel för att hålla kvar får.
Bra stängsel är ändå alltid att rekommendera, flertrådiga elstängsel med rejäl kräm, eller fårnät med fast knut. Kika på Viltskadecenters rekommendationer för rovdjursskyddande stängsel, och förenkla lite grann uns, så får man bra och hållbara stängsel.