Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Leicester + och -  (läst 1597 gånger)

Hanna H

 • Inlägg: 56
  • Skåne
Leicester + och -
« skrivet: 01 apr-16 kl 10:05 »
Jag har tittat runt på olika fårraser och läst rasbeskrivningar och utlåtanden från folk och det får jag fastnat för är leicester. Vi söker nämligen får av köttras som inte får så många lamm (1-2) har lätta lamningar, lätta att stängsla in. Att de ger vackra skinn gråter inte jag över (sambon tycker det är extrajobb).
Ni som har erfarenhet av leicester dela med er av bra och dåligt.

OBS! För att få så mycket matnyttigt som möjligt så vill jag att ni tar med minst ett plus och ett minus i era inlägg. Vill inte bara ha plus eller bara minus utan både och i samtiga trådar!

Har ni andra förlag på ras som passar in på önskemålen så får ni gärna ha det som ett tillägg tillsammans med leicesters för och nackdelar.
 
(Kan kanske nämnas att min sambo är uppvuxen med får och svärföräldrarna har fortfarande får av en egenskapan korsning så vi är inte noviser när det kommer till skötsel och slakt av får och lamm.)

Tack på förhand till alla som svarar  :-*.

skogaliten

 • Inlägg: 1026
  • -
SV: Leicester + och -
« Svar #1 skrivet: 01 apr-16 kl 10:32 »
Plus: Skinnen
Minus: De är jättestora ju: svåra/tunga att hantera, man orkar t.ex. inte sätta dem, om man inte både är stor OCH tekniskt skicklig.

skogaliten

 • Inlägg: 1026
  • -
SV: Leicester + och -
« Svar #2 skrivet: 01 apr-16 kl 14:19 »
Det där med rasval. Det blir så svårt att svara på alls, om man inte har lite bakgrundsfakta.

Vissa fårraser fungerar som allra bäst på naturbete, andra raser behöver mer kultiverade beten (åkervall) för att fungera optimalt.

Ska ni starta något slags mer produktionsliknande (och lönsam) verksamhet med 30-40-50-60 eller fler tackor? Eller handlar det om mer småskalig hobby, som att hålla betesmarker öppna, växelbeta med hästar, intressse för skinn eller intresse av får/skinn/ull?

Tänker ni er sälja djur till slakteri eller återtagsslakt och egen försäljning?

Traditionell lamning på våren (som nu), eller en eller flera lamningar vid andra tidpunkter?

Vilken sorts (naturbete, åkervall eller?), och hur mycket bete finns det?

Finns det egenproducerat valllfoder? Kommer ni att producera eget kraftfoder (spannmål, åkerböna, foderärt)?

Byggnader att hålla fåren i? Finns dessa "färdiga" eller ska det byggas/byggas om?

Och alla får är lika lätta/svåra att stängsla! Om det finns tillräcklig yta, bra med mat och vatten, och tillgång till skugga/lä osv, så rymmer får, oavsett ras, endast mycket sällan, och då oftast för att de blir skrämda eller stressade av lösa hundar, okända människor i hagen eller andra störningar.

När maten tryter, så krävs superstängsel för att hålla kvar får.

Bra stängsel är ändå alltid att rekommendera, flertrådiga elstängsel med rejäl kräm, eller fårnät med fast knut. Kika på Viltskadecenters rekommendationer för rovdjursskyddande stängsel, och förenkla lite grann uns, så får man bra och hållbara stängsel.

Aayden

 • Inlägg: 6
  • Västergötland
SV: Leicester + och -
« Svar #3 skrivet: 26 aug-16 kl 21:43 »
Efter 5 år med den rasen har jag upptäckt.

+ Fina skinn som ger bra betalt
+ Hittar man rätt gener bra slaktkroppar
+ Lugna

- Stora och tunga att hantera
- får man fel gener dåliga slaktkroppar

pettson

 • Inlägg: 139
 • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
  • Skåne
  • www.bodilsbod.se
SV: Leicester + och -
« Svar #4 skrivet: 15 sep-16 kl 09:13 »
Vi började med gutefår men lade ner dem. Ull & skinn inte särskilt attraktiva. Har nu gotlandsfår, leicester och korsningar. Jag hade helst bara haft leicester då de är lite större, håller bättre i längden, är bra mammor. Nackdel är att alla skinn inte är vita när du får dem tillbaka utan har bruna fläckar här och var.
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

macker

 • Inlägg: 156
  • Skåne
SV: Leicester + och -
« Svar #5 skrivet: 03 okt-16 kl 20:52 »
Vi har Leicester och gotlandsfår och jag tycker att Leicesterfåren är betydligt mer stirriga än gotlandsfåren....somliga är totalt sjövilda och så är dom sämre mödrar . 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

428 gäster, 3 användare
alternaiv, Liisa, Fridhemmet

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser