Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  minidrottning  (läst 1083 gånger)

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
minidrottning
« skrivet: 08 maj-16 kl 21:44 »
Bra nyheter: jag har lyckats se båda drottningarna inom någon minut :D. Drottningen jag haft från början är enorm. Drottningen dem dragit upp själva i fjol, hon är, tja, en liten tomte skulle jag vilja säga. Knappt större än ett vanligt bi. Och nej, jag har inte sett fel, det var verkligen drottningen. Så som hon kröp omkring, formen, färgen (brun). Jag tror dock att hennes barn också tycker att mamma är lite för liten, för på en enda ram fanns 6 koppar, runtspridda. Samhället är ganska litet, som jag var tacksom för, för det betyder också trögare utveckling när det gäller varroa: det är inget större problem hos dem. Hon är alltså ett år gammal och äggläggande. Betyder detta stilla byte? Det fanns gott om plats, 2 lådor, kan inte tänka mig att dem vill svärma. Kan i fjols kalla sommar (ont om pollen och nektar?) ha skapat en liten drottning? Eller beror storleken på mängden spermier?

addebadde

  • Inlägg: 263
    • Västergötland
SV: minidrottning
« Svar #1 skrivet: 09 maj-16 kl 21:12 »
Jag förstår inte riktigt vad du menar. Är detta i ett och samma samhälle som du menar att där går två drottningar? Eller är den lilla i en avläggare?

Om det är som jag tror att du menar, dvs en liten drottning i en avläggare så förstår jag inte heller om du menar att du bara sett sex bestiftade celler i hela samhället?

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: minidrottning
« Svar #2 skrivet: 09 maj-16 kl 21:23 »
Den lilla drottningen finns i en avläggare :). Sedan finns det 6 drottningceller på en och samma ram. Trodde det hette en kopp när det inte hade stiftats än :S. Hoppas det är tydligt nu :).

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: minidrottning
« Svar #3 skrivet: 11 maj-16 kl 19:55 »
Jag håller på och googlar lite. Kan det vara en oparad drottning? Kan det finnas en oparad och en äggläggande samtidigt?

Gilbert

  • Gäst
SV: minidrottning
« Svar #4 skrivet: 11 maj-16 kl 20:54 »
Vid stilla byte (en bra egenskap) kan nya och gamla drottningen ibland gå på samma ram. Gamlingen får gå kvar i ett par dagar ibland längre. Inget konstigt alls.

Men det måste finnas drönare nog som kan para en ny tidig drottning. För egen del är drottningar tidigt i maj inget jag önskar.

Gilbert

  • Gäst
SV: minidrottning
« Svar #5 skrivet: 11 maj-16 kl 20:56 »
Kolla så du inte har ett drönarsamhälle med äggläggande arbetsbin, de lägger ofta mer än ett ägg i en cell.

addebadde

  • Inlägg: 263
    • Västergötland
SV: minidrottning
« Svar #6 skrivet: 11 maj-16 kl 21:15 »
Ska se om jag fattat nu: En avläggare med en liten drottning som lägger ägg, det finns yngel i alla stadier antar jag. Du skriver inte hur mycket yngel men sannolikt då inte så många yngelramar eftersom det är litet. På en ram har du sett 6 ostiftade viseceller. Det tror jag inte handlar om stilla byte. Min erfarenhet av stilla byte är att samhället bara drar fram1-2 viseceller. Och jag tror egentligen inte att obestiftade viseceller betyder något överhuvud taget. Det är bara något som byggs ibland utan någon plan.

Varför drottningen är liten kan man filosofera om, men hon är uppenbart inte speciellt produktiv. Ibland behöver samhället en boost med en extra yngelram, det kan du ju ta en från ditt andra samhälle, då håller du ner tillväxten där lite också.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: minidrottning
« Svar #7 skrivet: 14 maj-16 kl 19:25 »
Tack för era svar! Gilbert, har öppnat kupan idag igen, började tveka om jag sett rätt, men det verkar inte vara någon pukkelsamhälle. Tyckte att det förhållandevis fanns mycket drönarceller, men de flesta täckta var platta. Det var dock bara några yngelramar, 2 eller 3. Kanske 5/6 ramar med bin i yngelrummet, men där var det proppfullt, de bara välde ut när jag öppnade kupan. Sedan var det en (liten) del i övre lådan med, som höll på med honungen (är inte så duktig på att uppskatta detta än). Men ett litet samhälle var det.

Addebadde, vågar inte riktigt sätta till yngelram från det andra samhället, eftersom det samhället har haft mycket problem med varroa och virus hittills. Avläggaren har mått bra än så länge (när det gäller virus).

Om avläggardrottningen inte blev parad av många drönare i fjol, kan hon då gå och para sig en gång till? Eller är hon inte progammerad så?

 

Thomas_

  • Inlägg: 2205
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: minidrottning
« Svar #8 skrivet: 14 maj-16 kl 21:41 »
Hon parar sig inte året efter första rundan, nej.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

439 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser