Förra helgen drog jag upp alla persiljeplantorna i landet på landet för att ta hem till stan. Minst hälften av vikten var förstås rötter. En del såg rätt kraftiga och matiga ut. Jag vet ju att det finns en variant av persilja som man odlar för rotens skull - rotpersilja, så rötterna kunde ju i alla fall inte vara giftiga tänkte jag. Så jag skrapade några rena och kokte tillsammans med potatisen. Resultat: Möra, mjuka rötter, milda, inte sötaktiga som morötter, men med en arom av palsternacka.
Jag hade misstänkt att de skulle vara beska och/eller trådiga.
Stort jobb att rensa, och jag är inte så förtjust i palsternackssmaken, men kul att veta att det finns mer att äta i trädgårdslandet än vad man brukar räkna med. -- Om det skulle bli hungersnöd eller så.
Rödbetsblast kan man nog koka soppa på. De riktigt späda bladen använder jag faktiskt i sallader ibland. Mangoldens rot borde man prova att äta, men för sen i år, redan kastade. Men när det blir dags att skörda grönkålen tänker jag pröva att äta rötterna också.
Vad gör ni andra i den stilen?