Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  provade äta persiljornas rötter  (läst 1969 gånger)

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
provade äta persiljornas rötter
« skrivet: 17 okt-15 kl 12:44 »
Förra helgen drog jag upp alla persiljeplantorna i landet på landet för att ta hem till stan. Minst hälften av vikten var förstås rötter. En del såg rätt kraftiga och matiga ut. Jag vet ju att det finns en variant av persilja som man odlar för rotens skull - rotpersilja, så rötterna kunde ju i alla fall inte vara giftiga tänkte jag. Så jag skrapade några rena och kokte tillsammans med potatisen.  Resultat: Möra, mjuka rötter, milda, inte sötaktiga som morötter, men med en arom av palsternacka.
Jag  hade misstänkt att de skulle vara beska och/eller trådiga.

 Stort jobb att rensa, och jag är inte så förtjust i palsternackssmaken, men kul att veta att det finns mer att äta i trädgårdslandet än vad man brukar räkna med. -- Om det skulle bli hungersnöd eller så.

Rödbetsblast kan man nog koka soppa på. De riktigt späda bladen använder jag faktiskt i sallader ibland. Mangoldens rot borde man prova att äta, men för sen i år, redan kastade.  Men när det blir dags att skörda grönkålen tänker jag pröva att äta rötterna också.

Vad gör ni andra i den stilen?

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: provade äta persiljornas rötter
« Svar #1 skrivet: 17 okt-15 kl 21:35 »
Hade vi bott kvar på gamla stället så hade jag provat att äta parkslidernas skott


"Är denna växt endast av ondo?
Nej, parksliden är nämligen ätbar, väldigt rik på C-vitaminer och roten har medicinala egenskaper. Både skotten och bladen används i matlagning. I Japan äts den som Sansi, ett samlingsnamn för många vilda ätliga grönsaker som användas i matlagningen. Vid skörd av parkslide ska man lyssna efter det poppande ljudet när man bryter av själkarna, då är den perfekt att äta. Lägg själkarna och bladen i blöt för många insekter trivs på denna växt och skala den som rabarber. Parksliden ger en syrlig och jordig grön smak, god att lägga rå i sallad för citrussmaken samt för knaprigheten. Den passar även utmärkt till vilket recept som helst som ersättare till rabarber. Den är god i soppor och även i sorbé där framförallt mixen jordgubb/parkslide sägs vare en höjdare, gärna garnerade med violer som blommar samtidigt som parksliden. Den går även att frysa in utan att förvälla dem före."

http://stadsodlingilund.blogspot.se/2013/11/parkslide.html

 

Hökenäs

  • Inlägg: 174
    • -
SV: provade äta persiljornas rötter
« Svar #2 skrivet: 17 okt-15 kl 22:27 »
På tal om rödbetsblast. Stjälkarna kan kanderas och då ska de smaka som jordgubbsremmar. Har dock inte testat själv men det låter intressant


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

490 gäster, 1 användare
Robertaporo

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser