Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sälja griskött  (läst 4900 gånger)

Familjen Magnusson

  • Inlägg: 17
    • Närke
Sälja griskött
« skrivet: 23 okt-15 kl 23:05 »
Hej!

Jag har två frågor till er som säljer griskött, tar ni betalt för slaktvikten eller styckvikten? Och vad tar ni för kg pris?

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #1 skrivet: 23 okt-15 kl 23:17 »
Många tar betalt för slaktvikten, och då blir det såna där annonser om kött för 39 kr.  Det motsvarar ca 55 kr styckad vikt.

Det viktiga är att du upplyser kunden om hur priset är satt, annars kan det bli ett himla liv. I synnerhet om du inte skickar med ben och annat så att man hamnar vid den vikt man tagit betalt för.
Vet en som sålde på slaktad vikt, t.ex då 45 kg för en halva. Men han skickade inte med ben och annat, så kunden fick bara typ 35 kg. Det blev livat när det var en som kontrollvägde.

Ärligast och enklast är alltid att sälja på styckad vikt, och då bör du ju ha runt 60 kr minst.

Men det är jättesvårt när kunderna då sett andra annonser om 39 kr, och man ska försöka förklara skillnaden.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Familjen Magnusson

  • Inlägg: 17
    • Närke
SV: Sälja griskött
« Svar #2 skrivet: 24 okt-15 kl 12:48 »
Tack för ditt svar. Förstår vad du menar, har tänkt den tanken att folk kan känna sig lurade och inte förstår innebörden av slaktvikt. När du skriver att 39 kr/kg motsvarar ca 55 kr/ kg styckad vikt, menar du benfri styckning?

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #3 skrivet: 25 okt-15 kl 09:15 »
Så benfri som det normalt blir på gris, dvs att det är ju ben kvar på kotletter, karre och revben.

Beroende på hur feta grisarna är ( hur mycket fett man skär bort ) så kan du räkna styckningsförlusten till ca 25-28%.  Då vill jag minnas vi fick dom utan huvud från slakteriet.

40 kr + 25% = 50.

Om du tittar på denna sidan t.ex, så är prislistan ganska oklar. Vad menar dom med att vikterna alltid baseras  (basseras som dom själva skriver ) på helkroppsvikten före styckning?

Betyder det att när man betalar 55 kr för styckad vara så får man betala 5500 för en gris? ( 100 kg är ju en vanlig vikt på urtagen gris)
Det skulle då betyda att det faktiska priset på styckad vara är 69 kr.

Såna oklarheter tycker jag man ska undvika.

http://www.vastergardarnaslamm.se/best%C3%A4lla/gris-18525688
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Familjen Magnusson

  • Inlägg: 17
    • Närke
SV: Sälja griskött
« Svar #4 skrivet: 29 okt-15 kl 17:25 »
Snurrigt med deras priser. Vill ha det så enkelt som möjligt och det är nog att ta betalt på styckad vikt. Nackdelen är att priset blir mycket högre och det kanske får kunder att backa.

Hur gör ni andra som säljer griskött?

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Sälja griskött
« Svar #5 skrivet: 29 okt-15 kl 19:43 »
Snurrigt med deras priser. Vill ha det så enkelt som möjligt och det är nog att ta betalt på styckad vikt. Nackdelen är att priset blir mycket högre och det kanske får kunder att backa.

Hur gör ni andra som säljer griskött?
Gäller ju bara att TYDLIGT förklara skillnaden. Alltså att man betalar för det man tillagar, och inte en massa spill som ingen ändå har nytta av.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

linus.nilsson.37454

  • Inlägg: 93
  • Tapatalk User
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #6 skrivet: 29 okt-15 kl 20:03 »
Köt benen är ju de bästa man kan ha

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #7 skrivet: 31 okt-15 kl 00:06 »
Gäller ju bara att TYDLIGT förklara skillnaden. Alltså att man betalar för det man tillagar, och inte en massa spill som ingen ändå har nytta av.

Det är lättare sagt än gjort, och dessutom är det ju ofta så att om man betalar 39 kr för slaktad vikt, så betalar man just för en massa spill som ingen har nytta av, och man kanske inte ens får med sig det.

Styckad vikt, och ta betalt för exakt det antal kilo som ligger i lådan, det är det allra enklaste.  Det ger dessutom kunden möjlighet att jämföra priset med butikskött.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

vildasodern

  • Inlägg: 1
    • Skåne
SV: Sälja griskött
« Svar #8 skrivet: 11 nov-15 kl 18:19 »
Hej! Läste lite i tråden här. Vi säljer själva griskött här på gården. Då är det 55/kg STYCKAT OCH KLART. allt ligger i fina små lådor. Precis som i butik. Håller på att starta ett samarbete med lokal ICA handlare, då handlar det istället om 40/kg till butik. VI har råd att tappa några kr/kg då styckkostnaden försvinner, Ica kommer fixa det mesta själv.

Jag ser det så här, det kostar i runda slängar 2000:- att föda upp en gris från födsel till 7 månader om man skickar dom till slakt då. Då räknar jag in veterinär, kastrering, foder etc.

Man kan inte ta mindre betalt än 55kr/kg för då blir det nästan att skänka bort det. Om folk kan betala 89/kg för dansk pissfile i butik, o sen ska klaga över 55/kg för fläskfile från våra frigående grisar? Ja då kan dom försöka handla någon annanstans.

Problemet idag är att folk inte vågar ta betalt för sina produkter, man får vad man betalar för. Och folk som verkligen är engagerade och tänker på vad dom äter, ja dom betalar för bra kött. Så stå på er och ta bra betalt, annars försvinner snart alla grisbönder precis som mjölkbönderna försvinner en efter en. Ha en bra kväll alla :)

Med vänlig hälsning Olssons Lantgård Vilda Södern

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Sälja griskött
« Svar #9 skrivet: 12 nov-15 kl 18:32 »
Så benfri som det normalt blir på gris, dvs att det är ju ben kvar på kotletter, karre och revben.

Beroende på hur feta grisarna är ( hur mycket fett man skär bort ) så kan du räkna styckningsförlusten till ca 25-28%.  Då vill jag minnas vi fick dom utan huvud från slakteriet.

40 kr + 25% = 50.

Om du tittar på denna sidan t.ex, så är prislistan ganska oklar. Vad menar dom med att vikterna alltid baseras  (basseras som dom själva skriver ) på helkroppsvikten före styckning?

Betyder det att när man betalar 55 kr för styckad vara så får man betala 5500 för en gris? ( 100 kg är ju en vanlig vikt på urtagen gris)
Det skulle då betyda att det faktiska priset på styckad vara är 69 kr.

Såna oklarheter tycker jag man ska undvika.

http://www.vastergardarnaslamm.se/best%C3%A4lla/gris-18525688


Hej!

Så ska du nog inte tolka prislistan; det står att ett helfall kostar 40 kr/kg (100 kg* 40=4000kr)

Samma halva gris styckad kostar 55 kr/kg ( 100kg* 55kr=5500kr)

Enda frågetecknet är hur grisen ser ut vid vägning, huvud kvar eller ej, framfoten kvar eller ej ( på slakteri är huvud och framfot borta vid försäljning)

Sedan kan man fundera över varför styckningskostnaden inte är densamma för hel, halv och kvarts gris.

Observera att lagstadgad moms ingår i deras priser.

MVH/ Bosse




Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Sälja griskött
« Svar #10 skrivet: 13 nov-15 kl 08:20 »
Snacka om att det hade blivit ramaskri om ica hade använt samma prislista...
Griskött 40:-/kg
Sen när man kommet till kassan får man betala 55 för sitt lilla paket med 1kg köttfärs.

Tycker bara det är till att förvirra och "försköna" priset med helfallsvikt.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Sälja griskött
« Svar #11 skrivet: 13 nov-15 kl 09:04 »
Hej!

Förvirra?

Om du köper ett helfall betalar du 40kr/kilo, vill du ha den styckad betaladr du 15 kr per kilo (detta för arbetet som du kan göra själv). Var är förvirringen

Gör jämförelsen, reservdelen till din bil kostar 1000 kr, arbetet 500- du betalar 1500, du kan göra arbetet själv om du vill.

MVH/ bo

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Sälja griskött
« Svar #12 skrivet: 13 nov-15 kl 09:47 »
2000kr att göda en gris till slakt? Bara inköpspriset för en kulting är väl 800-1000kr..
Fjäderfän och kaniner

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #13 skrivet: 13 nov-15 kl 09:56 »
Hej!

Förvirra?

Om du köper ett helfall betalar du 40kr/kilo, vill du ha den styckad betaladr du 15 kr per kilo (detta för arbetet som du kan göra själv). Var är förvirringen

Gör jämförelsen, reservdelen till din bil kostar 1000 kr, arbetet 500- du betalar 1500, du kan göra arbetet själv om du vill.

MVH/ bo

Förvirrat blir det när folk tar betalt för en vikt som inte längre finns. Dvs dom tar t.ex 40 kr/kg för helfallsvikt,  vi säger 100 kg, alltså 4000 kr.

Men kunden får bara 75 kg, som återstår efter styckningen.  Man betalar alltså för 100 kg men får 75. Då blir det förvirrat.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Sälja griskött
« Svar #14 skrivet: 13 nov-15 kl 10:02 »
Förvirrat blir det när folk tar betalt för en vikt som inte längre finns. Dvs dom tar t.ex 40 kr/kg för helfallsvikt,  vi säger 100 kg, alltså 4000 kr.

Men kunden får bara 75 kg, som återstår efter styckningen.  Man betalar alltså för 100 kg men får 75. Då blir det förvirrat.
Jag har alltid tagit betalt för helfallsvikt. Tror ingen har missförstått det hittills. Jag säger bara att det är vikten inklusive ben och vill de ha benen med så får de det i en separat låda.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Sälja griskött
« Svar #15 skrivet: 13 nov-15 kl 10:07 »
Hej!

Förvirra?

Om du köper ett helfall betalar du 40kr/kilo, vill du ha den styckad betaladr du 15 kr per kilo (detta för arbetet som du kan göra själv). Var är förvirringen

Gör jämförelsen, reservdelen till din bil kostar 1000 kr, arbetet 500- du betalar 1500, du kan göra arbetet själv om du vill.

MVH/ bo

Ja absolut, köper man en hel ostyckad gris är det så klart ett pris för det.

Men 99% av köttköpare kan inte själva stycka en gris. Då är det mer rättvist att ge ett klart pris per kilo kött man får i sin finstyckade låda.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

 

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Sälja griskött
« Svar #16 skrivet: 13 nov-15 kl 18:59 »
Hej! Läste lite i tråden här. Vi säljer själva griskött här på gården. Då är det 55/kg STYCKAT OCH KLART. allt ligger i fina små lådor. Precis som i butik. Håller på att starta ett samarbete med lokal ICA handlare, då handlar det istället om 40/kg till butik. VI har råd att tappa några kr/kg då styckkostnaden försvinner, Ica kommer fixa det mesta själv.

Jag ser det så här, det kostar i runda slängar 2000:- att föda upp en gris från födsel till 7 månader om man skickar dom till slakt då. Då räknar jag in veterinär, kastrering, foder etc.

Man kan inte ta mindre betalt än 55kr/kg för då blir det nästan att skänka bort det. Om folk kan betala 89/kg för dansk pissfile i butik, o sen ska klaga över 55/kg för fläskfile från våra frigående grisar? Ja då kan dom försöka handla någon annanstans.

Problemet idag är att folk inte vågar ta betalt för sina produkter, man får vad man betalar för. Och folk som verkligen är engagerade och tänker på vad dom äter, ja dom betalar för bra kött. Så stå på er och ta bra betalt, annars försvinner snart alla grisbönder precis som mjölkbönderna försvinner en efter en. Ha en bra kväll alla :)

Med vänlig hälsning Olssons Lantgård Vilda Södern

Jag tycker du är för billig på både det du säljer styckat och det du tänker sälja till butik.  Om du säljer färdigstyckat kött för 55 kr så ligger du ju 20 kr under det som det kostar i affären. Hur kan du kalla det för att *våga ta betalt* ?
Det som Ica sen köper av dig och styckar själva kommer dom att lägga fram som *
närproducerat* och ta 90 kr för, så dom gör en rejäl vinst.

Vi sålde själva grisar för 55 kr styckat och klart. Blev ett 100-tal per år, och det kostade oss  i slutänden gården.  Så i alla välmening tycker jag du ska räkna över kalkylerna en gång till.
naturligtvis helt beroende på vad du vill ha ut av det hela. Om det handlar om att sälja några grisar vid sidan om för att det är trevligt, eller om det är meningen att försäljningen ska bära gårdens kostnader.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

411 gäster, 2 användare
simon.arvestrand, matematiker

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser