Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När är Linderödssvin slaktfärdiga?  (läst 17386 gånger)

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« skrivet: 14 aug-14 kl 12:45 »
När är linderödskultingar som föds på våren (säg mars-april) färdiga för slakt?

Jag inser att man kan slakta spädgrisar och t.ex. helsteka men om man vill ha en gris värd att stycka upp. Hur gamla är era när ni slaktar. Vad väger de på ett ungefär?

Nästa fråga: När blir de könsmogna? Hur länge kan man ha galtkultingarna gående med sina systrar utan att riskera att de paras?
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Kretsloppan

  • Inlägg: 726
    • Södermanland
SV: När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« Svar #1 skrivet: 14 aug-14 kl 12:59 »
Jag undrar också när det är lämpligt att slakta med tanke på att de sätter mera fett till vintern? Har också läst om slaktmognad och smakmognad och så är det väl inget som passar att ta itu med när det är varmt ute? Då blir det ju många aspekter att ta hänsyn till när man väljer tidpunkt för parningen också?

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« Svar #2 skrivet: 14 aug-14 kl 18:45 »
Grisar väljer man ju helst att slakta när det passar temperaturmässigt, och sen med tanke på att hinna klart eventuella jul-grejer, skinka osv.. Och då hamnar man i slutet av november, vilket jag skulle tro är det minsta man behöver ifall dom är födda på våren. Vanliga grisar slaktas vid 6-7månader, men Linderöd behöver ett par månader till. Allt beroende på hur man fodrar såklart, och när temperaturen faller så måste dom ha mer mat om dom ska lägga på de sista kilona.

120-130 kg levande vikt är nog det minsta man ska satsa på, annars kommer kotletterna bli väldigt små, och köttmängden liten.  Man ser ju på dom när dom börjar bli bredare över ryggen och det finns lite kött.

Längre än 6-7 månader bör dom inte gå ihop om du har galtar och gyltor ihop.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« Svar #3 skrivet: 14 aug-14 kl 23:12 »
120-130 kg levande vikt är nog det minsta man ska satsa på, annars kommer kotletterna bli väldigt små, och köttmängden liten.

Blir Linderödsvin så stora?

Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Gårdstjurig kärring

  • Inlägg: 6
    • Västerbotten
SV: När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« Svar #4 skrivet: 08 jan-15 kl 10:47 »
Nyfiken och följer detta  :) Våra linderödare slaktar vi vid 10-12 månader och 70-90 kg vilket vi tycker är lämpligt. Jag gissar alltid fel på vikt på dessa men nog kan de lätt väga 120 kg.. de gjorde våra första ;D

Jag är inte säker när de blir könsmogna men våra rider vid 5 månader så har börjat sära på det vid 4 månader :(
Livet ändras genom livet så varför inte passa på att göra det man drömmer om när chansen finns :)

 

Drutten

  • Inlägg: 59
    • Uppland
SV: När är Linderödssvin slaktfärdiga?
« Svar #5 skrivet: 30 jan-15 kl 21:49 »
Jag brukar slakta mina linderödare vid 10-12 månaders ålder, levande vikten är då ca 140-160 kg.
Min storsugga som jag har väger nog minst 240 kg så visst kan dom bli stora.  ::)
Har för mig att dom blir könsmogna vid 6 månaders ålder, och skulle också sära på dom vid 5 månaders ålder.

Om du skållar en gris som man gör/gjorde förr i tiden så är slaktvikten 70%. slaktar du som jag gör, och flår dom istället samt tar bort huvudet så blir slaktvikten 50%. En gris som alltså väger 140 kg väger 70kg urtagen och flådd. Styckar man sedan benfritt så försvinner ca 28% till så det blir ca 50 kg rent kött.

Det är en fördel att slakta gris när flugsäsongen är över, annars så lär man hänga en viltsäck över djuret. Fördelen att slakta när det är kallt är att grisen kan hänga längre än när det är varmt och köttet blir fastare. Har varit tvungen att stycka gris som jag slaktat samma dag och det var inte roligt. När köttet är så färskt så är det sladdrigt och en vass kniv har svårt att skära igenom.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

455 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser