Forum
Tidningen Åter
Startsida
Bilder
Oläst
Logga in
Registrera
Medlemskarta
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Övrigt om mat och recept
»
släckt kalk - ätbara
Åter 2/25 ute nu!
136 artiklar om mat och tillvaratagande i Åter -->
Välkommen! För att skriva i forumet måste du
logga in först
. Har du inget konto går det bra att
registrera ett eller logga in med Facebook här
. Det kostar inget.
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå ned
Författare
Ämne: släckt kalk - ätbara (läst 13207 gånger)
morötter
Inlägg: 4
Uppland
släckt kalk - ätbara
«
skrivet:
01 maj-14 kl 19:03 »
Hejsan, Söker efter släcktkalk (pickling lime, cal)...har någon tips var jag kan hitta det.
http://nordicgardens.wordpress.com/
kurt
Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #1 skrivet:
02 maj-14 kl 06:10 »
Det finns ju t ex hos granngården och i måleributiker. Men det är ju inte livsmedelskvalitet.
Beroende på vad du skall använda det till så kan det tydligen i vissa fall ersättas med kalciumklorid (man tillför fortfarande kalcium men inte lika högt pH-värde) Det kanske är lättare att finna kalciumklorid i livsmedelskvalitet?
http://forums.gardenweb.com/forums/load/harvest/msg0901533916593.html
http://americanpreppersnetwork.com/2012/07/pickling-crisp-vs-pickling-lime.html
http://agardenerstable.com/2011/01/18/testing-pickle-crisp/
kurt
Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #2 skrivet:
02 maj-14 kl 07:45 »
Avsikten med att tillsätta kalcium är att behålla krispigheten i grönsakerna t ex i inlagd gurka, som i sin tur kommer av den naturliga pektinhalten. I en del recept används vinblad, som ev. kan hindra pektinaser som annars bryter ned pektiner. Kalcium fyller samma funktion, . En annan fördel med kalciumklorid är just att det inte höjer pH-värdet som kalciumhyroxid gör, man skall ju sedan tillsätta ättika, och då kan man få fel pH-värde om man först haft grönsakerna i kalciumhydroxid med högt pH-värde.
http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/crispy-pickles
http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07824.pdf
http://fbns.ncsu.edu/USDAARS/Acrobatpubs/P221-253/p239.pdf
morötter
Inlägg: 4
Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #3 skrivet:
02 maj-14 kl 16:47 »
Tack kurt, det är till hominy/nixtamal (majs som är indränkt i kalciumhydroxid)
önskar att göra min egen majstortilla
http://nordicgardens.wordpress.com/
kurt
Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #4 skrivet:
02 maj-14 kl 19:51 »
Till det går det ju inte att ersätta med kalciumklorid. Natriumkarbonat kan man få tag i livsmedelskvalitet, det kommer dock ta längre tid, natrium/kaliumhydroxid kan också användas.
Mkson1978
Inlägg: 2
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #5 skrivet:
05 maj-14 kl 19:18 »
Så himla kul att se att fler är intresserade av nixtamal! Jag ligger själv i startgroparna för att börja med detta och har kommit fram till följande : pickling lime finns fasiken inte i Sverige! Dock är jag väldigt lur om att man kan använda "släckt teknisk kalk" , då man kan läsa b.la. detta om dess användingsområden (. , "dricksvattenbehandling, foder, livsmedel,mediciner"
http://www.swedhandling.com/pdf/Slackttekniskkalk.pdf
Annars kan man köpa såkallat Kalkwasser som de använder i sötvattensakvarium med koraller, det är också kalciumhidroxid.
Men jag tänker lite såhär, om de gjorde lutfisk med vanligt murkalk och soda, varför inte kunna göra nixtamal med murkalk? Majsen skall ju sköljas mycket ordentligt..Men jag vet inte, kanske innehåller en del restprodukter som inte är så nyttiga?
Sist men inte minst skall det även gå att göra med asklut du kokar själv av björkaska. Dock så skall användandet av "Cal" ge den karateriska smaken av äkta nixtamal. Så jag tror att kalk är att föredra...
Här är några bra länkar om nixtamal
http://homescale.wordpress.com/corntortillas/
http://coldgarden.com/Cold_Garden_Warm_Kitchen/Nixtamalization.html
http://www.cookingissues.com/2011/03/09/mesoamerican-miracle-megapost-tortillas-and-nixtamalization/
http://decolonizeyourdiet.org/2013/07/making-gmo-free-corn-tortillas-from-scratch-a-detailed-lesson-in-nixtamal-for-beginners.html
Ser fram emot att höra hur det går :-). / Martin
morötter
Inlägg: 4
Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #6 skrivet:
06 maj-14 kl 14:16 »
Du tänker som jag, hade hittat den kalkwasser på ebay.de men var lite osäker att köpa kemikalier som inte är livsmedelkvalitiet. Tyvärr bor i en lägenhet och inte har plats att tillverka min egen aska (och astma), så försöka minska min exponering för rök. Har kontaktade någon i USA som kan posta mig någon 'pickling lime'...
låta mig veta om era resultat med de olika kemikalier.
http://www.urbanscout.org/nixtamal-and-the-24-hour-taco/
«
Senast ändrad: 06 maj-14 kl 16:52 av morötter
»
http://nordicgardens.wordpress.com/
morötter
Inlägg: 4
Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #7 skrivet:
06 maj-14 kl 17:19 »
Mina Painted Mountain majs från förra året.
https://flic.kr/p/ig8quM
http://nordicgardens.wordpress.com/
Mkson1978
Inlägg: 2
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #8 skrivet:
06 maj-14 kl 22:08 »
Fränt! Jag köpte torkad majs och har nu beställt släckt teknisk kalk. Hoppas få den i slutet av veckan, sedan blir det att börja mixtra :-)
Mwenzako
Inlägg: 1
Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #9 skrivet:
01 dec-14 kl 08:06 »
http://shop.alega.se/default.asp?product=KE1171
Edgar
Inlägg: 3246
-
SV: släckt kalk - ätbara
«
Svar #10 skrivet:
01 dec-14 kl 08:46 »
Om man gör lutfisk från grunden använder man släckt kalk. Kan ju vara en ingång att leta.
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå upp
« föregående
nästa »
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Övrigt om mat och recept
»
släckt kalk - ätbara
Dela detta:
Inloggade just nu
656 gäster, 2 användare
fall
,
nordictinkerer
Forum
Odling
Frukt & bär
Grönsaker
Växthusodling
Inomhusodling
Spannmål och foder
Fröodling
Övrigt om odling
Djur
Höns
Höns: Raser
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
Höns: Utfodring
Höns: Boende/hägnad
Höns: Sjukdomar och skador
Övrigt om höns
Andra fjäderfän
Ankor och myskankor
Gäss
Kalkoner
Duvor
Vaktlar
Övriga fjäderfän
Biodling
Kaniner
Får
Fårraser & avel
Dräktighet & lamning
Utfodring av får
Fårsjukdomar & skador
Hus, hägn & bete för får
Klippning & ullhantering
Fårslakt & tillvaratagande
Övrigt om får
Getter
Getraser & avel
Brunst, dräktighet & killning
Utfodring av getter
Getsjukdomar, skador & juverproblem
Hus, hägn & bete för getter
Mjölkgetter
Getslakt & tillvaratagande
Övrigt om getter
Getter finnes
Getter sökes
Grisar
Brukshästar
Kor
Arbetshundar
Arbetshundar: Avel
Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning
Arbetshundar: Skötsel
Arbetshundar: Övrigt
Andra husdjur
Mat & tillvaratagande
Drycker
Bröd
Frukt och bär
Mejeriprodukter
Grönsaker, vegetariskt
Kött och fisk
Övrigt om mat och recept
Bygga & Bo
Bygga och renovera
Timring och stolpverk
Vatten och avlopp
Uppvärmning
Övrigt om bygga & bo
Hantverk
Skinn
Metall
Textil
Trä
Keramik
Övrigt hantverk
Övriga ämnen
Energi
Övrigt om alternativ energi
Fordonsdrift
Eltillverkning
Hemberedskap
Meka
Redskap, verktyg och maskiner
Hushåll
Ekonomi
Jakt och fiske
Skogsbruk
Örter
Allmänt om örter
Användning av örter
Odling och insamling
Annonser
Aktiviteter
Odlingsrelaterat finnes
Odlingsrelaterat sökes
Mark finnes
Mark sökes
Bostad sökes
Bostad finnes
Kollektiv för självhushållare
Djur sökes
Höns sökes
Hönsägg sökes
Övrigt fjäderfä sökes
Övriga ägg sökes
Grisar sökes
Får sökes
Getter sökes
Kaniner sökes
Kor sökes
Hästar sökes
Övriga djur sökes
Djur finnes
Höns finnes
Hönsägg finnes
Övrigt fjäderfä finnes
Övriga ägg finnes
Grisar finnes
Får finnes
Getter finnes
Kaniner finnes
Kor finnes
Hästar finnes
Övriga djur finnes
Övriga annonser - önskas
Övriga annonser - finnes
Jobb och tjänster
Kontakter
Ekobo-projekt
Utbildningar
Allmänt
Boktips
Support
Teknisk support
Forumets regler
Om tidningen Åter
Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande.
/Anders Ö
Nya inlägg
Bo som eremit
i
Övrigt om bygga & bo
[
Idag
kl. 15:09]
Gurkproblem
i
Grönsaker
[
Idag
kl. 09:48]
Sort i handboken nu invasivförklarad
i
Frukt & bär
[
Idag
kl. 02:02]
Ny kyckling med intorkat bajs i rumpan
i
Höns: Sjukdomar och skador
[
Igår
kl. 20:11]
Palsternackor som står kvar i jorden...
i
Grönsaker
[
Igår
kl. 19:44]
Radiator som klarar självcirkulation
i
Uppvärmning
[
Igår
kl. 19:07]
Vattenfylld, kaklad kamin
i
Uppvärmning
[19 jul-25 kl 13:20]
Xxl vaktel
i
Vaktlar
[19 jul-25 kl 09:58]
Långsiktigt bogemenskap
i
Övrigt om bygga & bo
[19 jul-25 kl 08:27]
Hur lyckas hitta lämplig fastighet?!?
i
Övrigt om bygga & bo
[18 jul-25 kl 22:13]
Nytt i ditt landskap
För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in
eller
registrera dig
.
Nya annonser
Myskänder bortskänkes
i
Övrigt fjäderfä finnes
[19 jul-25 kl 11:07]
Långsiktig bogemenskap
i
Bostad sökes
[19 jul-25 kl 08:29]
Sökes kärleken aka partner in crime
i
Kontakter
[18 jul-25 kl 21:18]
Värmland
Gård uthyres i Sunne
i
Bostad finnes
[15 jul-25 kl 17:23]
Dalarna
Tinyhouse säljes
i
Mark finnes
[15 jul-25 kl 15:50]
Östergötland
Rum i minikollektiv, Boxholm
i
Bostad finnes
[15 jul-25 kl 14:27]
Östergötland
Bli vår granne! Grytgöl, Finspångs kommun
i
Bostad finnes
[14 jul-25 kl 09:02]
Kaninuppfödning i Halland
i
Övriga djur sökes
[29 jun-25 kl 14:59]
Dalarna
bockar födda i mars
i
Getter finnes
[24 jun-25 kl 09:40]
Dalarna
Hästvagnar, kälkar och snöplog säljes billigt
i
Övriga annonser - finnes
[17 jun-25 kl 13:31]
Användarnamn:
Lösenord: