Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  släckt kalk - ätbara  (läst 13207 gånger)

morötter

  • Inlägg: 4
    • Uppland
släckt kalk - ätbara
« skrivet: 01 maj-14 kl 19:03 »
Hejsan, Söker efter släcktkalk (pickling lime, cal)...har någon tips var jag kan hitta det.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #1 skrivet: 02 maj-14 kl 06:10 »
Det finns ju t ex hos granngården och i måleributiker. Men det är ju inte livsmedelskvalitet.


Beroende på vad du skall använda det till så kan det tydligen i vissa fall ersättas med kalciumklorid (man tillför fortfarande kalcium men inte lika högt pH-värde) Det kanske är lättare att finna kalciumklorid i livsmedelskvalitet?

http://forums.gardenweb.com/forums/load/harvest/msg0901533916593.html
http://americanpreppersnetwork.com/2012/07/pickling-crisp-vs-pickling-lime.html
http://agardenerstable.com/2011/01/18/testing-pickle-crisp/

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #2 skrivet: 02 maj-14 kl 07:45 »
Avsikten med att tillsätta kalcium är att behålla krispigheten i grönsakerna t ex i inlagd gurka, som i sin tur kommer av den naturliga pektinhalten. I en del recept används vinblad, som ev. kan hindra pektinaser som annars bryter ned pektiner. Kalcium fyller samma funktion, . En annan fördel med kalciumklorid är just att det inte höjer pH-värdet som kalciumhyroxid gör, man skall ju sedan tillsätta ättika, och då kan man få fel pH-värde om man först haft grönsakerna i kalciumhydroxid med högt pH-värde.

http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/crispy-pickles
http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07824.pdf
http://fbns.ncsu.edu/USDAARS/Acrobatpubs/P221-253/p239.pdf

morötter

  • Inlägg: 4
    • Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #3 skrivet: 02 maj-14 kl 16:47 »
Tack kurt, det är till hominy/nixtamal (majs som är indränkt i kalciumhydroxid)

 :) önskar att göra min egen majstortilla

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #4 skrivet: 02 maj-14 kl 19:51 »
Till det går det ju inte att ersätta med kalciumklorid. Natriumkarbonat kan man få tag i livsmedelskvalitet, det kommer dock ta längre tid,  natrium/kaliumhydroxid kan också användas.

Mkson1978

  • Inlägg: 2
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #5 skrivet: 05 maj-14 kl 19:18 »
Så himla kul att se att fler är intresserade av nixtamal! Jag ligger själv i startgroparna för att börja med detta och har kommit fram till följande :  pickling lime finns fasiken inte i Sverige!  Dock är jag väldigt lur om att man kan använda "släckt teknisk kalk" , då man kan läsa b.la. detta om dess användingsområden  (.   , "dricksvattenbehandling, foder, livsmedel,mediciner"
http://www.swedhandling.com/pdf/Slackttekniskkalk.pdf

Annars kan man köpa såkallat Kalkwasser som de använder i sötvattensakvarium med koraller, det är också kalciumhidroxid.

Men jag tänker lite såhär, om de gjorde lutfisk med vanligt murkalk och soda, varför inte kunna göra nixtamal med murkalk?  Majsen skall ju sköljas mycket ordentligt..Men jag vet inte, kanske innehåller en del restprodukter som inte är så nyttiga?

Sist men inte minst skall det även gå att göra med asklut du kokar själv av björkaska.  Dock så skall användandet av "Cal" ge den karateriska smaken av äkta nixtamal. Så jag tror att kalk är att föredra...


Här är några bra länkar om nixtamal
http://homescale.wordpress.com/corntortillas/
http://coldgarden.com/Cold_Garden_Warm_Kitchen/Nixtamalization.html
http://www.cookingissues.com/2011/03/09/mesoamerican-miracle-megapost-tortillas-and-nixtamalization/
http://decolonizeyourdiet.org/2013/07/making-gmo-free-corn-tortillas-from-scratch-a-detailed-lesson-in-nixtamal-for-beginners.html


Ser fram emot att höra hur det går :-). / Martin

morötter

  • Inlägg: 4
    • Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #6 skrivet: 06 maj-14 kl 14:16 »
Du tänker som jag, hade hittat den kalkwasser på ebay.de men var lite osäker att köpa kemikalier som inte är livsmedelkvalitiet. Tyvärr bor i en lägenhet och inte har plats att tillverka min egen aska (och astma), så försöka minska min exponering för rök. Har kontaktade någon i USA som kan posta mig någon 'pickling lime'...

låta mig veta om era resultat med de olika kemikalier.    :)


http://www.urbanscout.org/nixtamal-and-the-24-hour-taco/
« Senast ändrad: 06 maj-14 kl 16:52 av morötter »

morötter

  • Inlägg: 4
    • Uppland
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #7 skrivet: 06 maj-14 kl 17:19 »


Mina Painted Mountain majs från förra året.  https://flic.kr/p/ig8quM

Mkson1978

  • Inlägg: 2
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #8 skrivet: 06 maj-14 kl 22:08 »
Fränt! Jag köpte torkad majs och har nu beställt släckt teknisk kalk. Hoppas få den i slutet av veckan, sedan blir det att börja mixtra :-)

Mwenzako

  • Inlägg: 1
    • Uppland

 

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: släckt kalk - ätbara
« Svar #10 skrivet: 01 dec-14 kl 08:46 »
Om man gör lutfisk från grunden använder man släckt kalk. Kan ju vara en ingång att leta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

656 gäster, 2 användare
fall, nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser