Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mala eget mjöl  (läst 10922 gånger)

Erik Röde

  • Inlägg: 302
  • hemmapappa
mala eget mjöl
« skrivet: 25 jul-07 kl 21:37 »
Har sett reklam för små kvarnar att mala sitt eget mjöl på, färskmalet. Är kvarnarna något att ha, blir brödet annorlunda, bättre? Om de är bra, vilken ska man ha? Den i trä (snygg) eller någon av de andra?

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:mala eget mjöl
« Svar #1 skrivet: 25 jul-07 kl 21:49 »
Menar du elektrisk sädeskvarn? Jag har en i trä som heter Schnitzers Clou. Den är från 1999 och jag är helnöjd med den. Bakar 99% av mitt bröd själv, på mestadels hemmalt mjöl. Brödet blir Mycket Godare med färskmalet mjöl, och näringsvärdet är betydligt högre än i påsmjöl. Det går knappt att jämföra. Man blir hemskt bortskämd  :-[
Började mala på handkvarn men den här underlättar ju betydligt. Har ingen erfarenhet av andra elkvarnar, men skulle jag köpa en idag skulle jag satsa på en SAMAP. Har träffat en del folk inom Orbio och folk som haft den kvarnen, och jag tycker det verkar vara kvalité hela vägen. Inte för att det är något som helst fel med den jag har, men ändå...

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:mala eget mjöl
« Svar #2 skrivet: 26 jul-07 kl 08:02 »
Jag har en elektrisk kvarn som tillbehör till min Braun köksmaskin. Den har jag nog haft i 15-18 år och är jättenöjd med resultatet. Nackdelen är att den låter så mycket. Borde ha hörselskydd. Och så har jag svårt att komma över säd till ett acceptabelt pris, men om du har tillgång till säd, så är en kvarn jättebra för bakning. Det blir ett så gott mjöl. Du kan även mala grövre ifall du vill, till gröt också.

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:mala eget mjöl
« Svar #3 skrivet: 26 jul-07 kl 10:39 »
Jag maler med en handvevad kvarn i gjutjärn, från kvarnspecialisten. Det fungerar jättebra, i alla fall om man inte behöver så mycket. Jag tycker det är skönt att veva för hand, det känns som att man får jobba lite för brödfödan  :P I bland maler jag kikärter eller bönor och blandar i när jag bakar bröd, det blir jättegott. Jag har aldrig provat att sikta mjöl, det jag maler blir som bäst gramhamskvalitet. Så siktat mjöl får vi köpa.

Kvarnen vi har heter Porkert 150 stål och den hittar du här: http://www.kvarnspecialisten.se/
« Senast ändrad: 26 jul-07 kl 10:41 av yrian »
Höns, stickning och pelargoner

Erik Röde

  • Inlägg: 302
  • hemmapappa
Re:mala eget mjöl
« Svar #4 skrivet: 27 jul-07 kl 22:01 »
Tack för hjälpen. Det verkar vara något att gå vidare med. Säd att mala finns i överföd. Vi bor omringade av spannmålsbönder. ;)

Re:mala eget mjöl
« Svar #5 skrivet: 28 jul-07 kl 15:49 »
Hej Erik Röde!

Ser att du funderar på en kvarn att mala mjöl på. Du hittar den bästa kvarnen - SAMAP-kvarnen - hos Orbio. Du kan få all information på www.orbio.se  hör gärna av dig så får du broschyr och mjölprover samt referenser till användare av våra kvarnar.

hälsningar
Ingrid Andersson
08-767 08 85
www.orbio.se[/b]
www.orbio.se

Sädeskvarnen som mal fint - grovt tyst och snabbt på naturstenar.

 

sorenhall

  • Inlägg: 1
    • Närke
SV: mala eget mjöl
« Svar #6 skrivet: 09 sep-14 kl 15:18 »
Hej
Tips!
Jag beställde en kvarn förra veckan från www.bythemill.se
Dom går klockrent. Köp en sikt till bara.
Tyska kvarnar tror jag (:)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

313 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser