Jag har fröodlat rotpersilja en gång vilket är i princip samma sak. Så jag har inte så stor erfarenhet av persiljefröodling, men baserar mig även på andra flockblomstriga växter (morot, palsternacka, selleri).
Vi har lämnat kvar fjolårets persilja (av lathet) i en pallkrage och tänkte kunna ta frön. Persiljan har blommat och satt frö men alla frön är gröna eller ljust gråbruna. Några få är lite mörkare gråbruna men det finns fortfarande en touch av grön i dem.
Hur ser de ut när de är mogna? Är det dödfött att räkna med att få moget persiljefrö? Kan jag skära av hela plantan (med de mest mogna fröna) och hänga den att eftermogna inomhus?
De ljust gråbruna har rätt färg.
Bit gärna i några frön eller kläm på dem. Hårda och/eller spröda bör vara ganska mogna, särskilt om de har tappat all grön färg. Dessa kan skördas för eftermognad inomhus. Mosiga/vattniga är förstås inte mogna. Bör om möjligt få stå ute lite till.
Vid eftermognad inomhus: Ta så stora delar av plantan som möjligt, eller kanske hela. Dock om fröet är nästan moget kan man klippa relativt mogna flockar.
Välj lämpligt utrymme. Frö som är ganska moget och nästan torrt kan tas in bostadsutrymme. Måste man ta in frö som är mer omoget väljer man utrymme som är ljust, lite svalt och måttligt fuktigt, t.ex. kallveranda, annars brådmognar det för mycket.
Låt dom sitta kvar tills kapslarna är helt torra!
Det blir de kanske inte i Dalarna i september. Eftermognad och torkning kan behöva göras inomhus.
Ska jag ta in hela plantorna när det börjar bli risk för frost även om fröna inte är helt torra? Eller är det kört då?
Är de relativt mogna tål de nog lite frost. Annars skulle jag tro att de tål den sämre.