Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?  (läst 39908 gånger)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« skrivet: 02 okt-13 kl 19:48 »
Är det nån som känner till hur farligt det är med cyanid. Hur stor mängd tex av körsbärskärnor är farligt att förtära?
Om man endast använder körsbärskärnor till smaksättning fäller cyaniden ut i tex alkohol?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #1 skrivet: 02 okt-13 kl 20:01 »
http://sv.wikipedia.org/wiki/Cyanider

"Cyanider är mycket giftiga, då de reagerar med magens saltsyra till vätecyanid. Kaliumcyanid är ett enzymgift som blockerar cellandningen. 0,15 g räcker för att döda en människa."

Det finns olika typer av cyanider, vet inte vilken som finns i körbärskärnor/mandlar/andra nötter, troligtvis olika, borde gå att googla fram, hinner ej nu men det är intressant så om ingen annan giter så gör jag det en annan dag!

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #2 skrivet: 02 okt-13 kl 20:23 »
Så här skriver de på sheenet

Bittermandelolja FFPA, renad från blåsyra, används som smaktillsats i drycker, godis, marsipan, bakverk och efterrätter i doser upp till 0,05 %. Syntetisk bensaldehyd är vanligare.
Invärtes bruk
Bittermandel i små doser sägs vara tillnyktrande - "den som intar fem bittermandlar blir inte berusad" (Hippokrates). I Jämtland i början av 1900-talet var man sant hippokratsik och intog tre bittermandlar inför stora kalas.
Det är i alla fall narkotiskt. Bittermandelvatten (det avdestillerade vattnet från blötläggningen tillsatt lite alkohol; innehållande upp till 0,1 % blåsyra) har använts som nervlugnande och smärtstillande medel. Den kontroversiella cancermedicinen Laetrile är amygdalin framställd ur aprikos, persika och andra Prunus-arter.
Både bittermandelolja och blåsyra har använts och används fortfarande i hostmedicin.
Giftighet    Inandning
I gasform dödar blåsyra på några sekunder i koncentrationen 0,2 mg per liter luft. Man dör av kvävning genom att blåsyran hämmar ett enzym som reglerar andningen. Det sägs att upptäckaren av ämnet, den svenske kemisten Scheele, dog av detta sedan en flaska spruckit. Gasen prövades som stridsgas under första världskriget, men var för flyktig (förflyktigas vid 26°) för att fungera utomhus. Det krävs slutna rum som i de tyska och amerikanska gaskamrarna. Som avlusningsmedel tog cyanväte död på ett 20-tal personer i Sverige under 1920-40-talen, bland dem författaren Dan Andersson som råkade ta in på ett hotellrum där man rökt med blåsyra under dagen.
Blåsyra invärtes
• Bittermandlar: Giftiga. Varje mandel ger ungefär 1 mg blåsyra. 50 mg beräknas vara dödlig dos för en vuxen. 50 bittermandlar kan alltså döda en vuxen person, medan det räcker med 5-10 för ett barn. Risken för att man ska förgiftas genom mat är minimal. Däremot förgiftar råa bittermandlar, eftersom blåsyra då bildas i magen. Det är ett gammalt och effektivt avrättningsmedel; kärnor av bittermandel och andra Prunus-arter användes redan av de gamla grekerna. Egyptierna föredrog persikokärnor.
• Bittermandelolja med blåsyran kvar: Giftig - 15 droppar-7,5 ml kan döda en vuxen, 10 droppar ett barn. Verkar mycket snabbare än mandlar.
• Blåsyra (cyanvätesyra, vätecyanid, cyanväte, HCN, eng. prussic acid, hydrocyanic acid): Dödlig dos för vuxna beräknas vara 50 mg (50 bittermandlar), 5-10 mg för barn (5-10 bittermandlar). En exaktare beräkning lyder: 0,5-3,5 mg per kilo kroppsvikt, motsvarande 60 bittermandlar för vuxna, 10 för barn. I livsmedel är halten blåsyra ofarlig. Ur eterisk olja som ska användas i mat tas den bort.
Blåsyrefri bittermandelolja
• Renad bittermandelolja (FFPA) utan blåsyra kvar är inte på långa vägar lika giftig men dock giftig - dödlig i dosen 50-60 ml. Här är det bensaldehyd som orsakar andningsdepression.
Första hjälpen invärtes
hinner man sällan ge om någon fått i sig bittermandelolja med blåsyra; den förgiftade dör efter några minuters konvulsioner. Konstgjord andning, vätesuperoxid 2 %. Om barn fått i sig mer än två bittermandlar bör man framkalla kräkning och ge medicinskt kol.    
• Blåsyra och dess salter är förbjudna i kosmetika

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #3 skrivet: 12 okt-13 kl 19:25 »
Jag mejlade och frågade  Livsmedelsverket, så här säger de:

Mandel:
Med sötmandel är det inga risker för cyanid, men som du säker vet så ska man vara försiktig med bittermandel som innehåller mycket höga halter av cyanid.

Aprikoskärnor:
Innehåller cyanid.

Englands livsmedelsverk har gjort en utvärdering av risken med att äta aprikoskärnor. Se bifogad länk. Som du ser kommer man snabbt upp i det tolerabla dagliga intaget (TDI är den mängd man kan äta varje dag hela livet utan att riskera negativa hälsoeffekter)  map cyanid.  Ca 1-2 kärnor kan räcka! http://cot.food.gov.uk/pdfs/cotstatementapricot200615.pdf

Livsmedelverket har inga egna råd om detta, men vi överväger om det ska tas fram. Som du förstår så ska man inte äta aprikoskärnor i stora mängder.
Aprikoskärnor kan  visserligen förekomma i vissa livsmedel, men i dessa fall  finns det gränsvärden  för cyanid.

Körsbärskärnor:
Innehåller också cyanid och bör inte heller ätas i stora mängder (vi har dock inte några specifika råd om detta heller).

Jag har klippt in en länk där du kan läsa mer om cyanid i olika livsmedel, sidan 275 och framåt.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2011/2011_livsmedelsverket_21_rad_om_mat_barn_0_till_5_risk_nytta_vardering.pdf

Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #4 skrivet: 13 okt-13 kl 05:31 »
 Cyanid har låg kokpunkt så om man värmer samker så försvinner en del

http://nordicfoodlab.org/blog/2013/8/hydrogen-cyanide

Billig mandelmassa görs ju t ex till stor del på just aprikoskärnor, så uppenbarligen kan man få bort cyaniden

Det finns ju många andra växter som också innehåller cyanid (lukt på nyutsprungna rönnblad!), t ex fläder:

http://nordicfoodlab.org/blog/2013/10/elder-a-love-story
« Senast ändrad: 13 okt-13 kl 05:41 av kurt »

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #5 skrivet: 26 okt-13 kl 18:54 »
skrev ett långt inlägg med all info som kan behövas om olika cyanider och kärnors nötter och fröns innehåll av dessa men sedan blev jag kickad och portad från alternativ och  det fick tydligen  inte vara kvar :(

 

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Cyanid i nötter och mandlar? Hur farligt är det?
« Svar #6 skrivet: 26 okt-13 kl 21:25 »
Synd  :( Prata med Petter så kanske de kan lägga tillbaka ditt inlägg  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

745 gäster, 1 användare
mrnic

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser