Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...  (läst 1750 gånger)

Fru Jansson

  • Gäst
Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« skrivet: 24 jun-13 kl 16:05 »
Har provat göra glass några gånger. Har gjort så att jag kokat upp grädde med lite vaniljpulver, vispat äggulor och socker fluffigt, och när den kokta grädden svalnat blandat ihop och sjudit upp alltihop under omrörning. Sedan satt alltihop i frysen (inte varmt förstås!), och rört om då och då under frysningen. Efter några timmar har det haft perfekt glasskonsistens, men dagen efter är det stenhårt! Käre far min sa nåt om att ha lite salt i för att det inte ska bli hårt, men jag har inte lyckats trots salt... Nån som har nåt tips?

Nina W

  • Inlägg: 4124
    • Värmland
SV: Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« Svar #1 skrivet: 24 jun-13 kl 17:14 »
Du kan vispa grädde hårt och även vispa någon äggvita hårt och så försiktigt vända ned krämen som du kokt i vispet, blanda bara så att det nätt och jämt blanar sig. Ta ut ur frysen och rör om en gång i timmen för i värsta fall kan en del av såsen sjunka i botten annars.
« Senast ändrad: 24 jun-13 kl 23:46 av Nina W »

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« Svar #2 skrivet: 25 jun-13 kl 03:26 »
Om glassen skall bli mjuk så måste man skapa så små iskristaller som möjligt. Det göra man som redan sagts genom att röra ständigt vid nedfrysningen. Alternativet är att frysa mycket hastigt, t ex genom att blanda glassmeten med flytande kväve.

Saltet som det refererades till var för att i gamla manuella glassmaskiner så hade man salt + is som kylmedel runt behållaren man hade glassmeten i, salt och is-blandningen sänkte temperaturen till ~ -6 grader. 

storäng

  • Inlägg: 69
  • man,3barn,2 hästar,får,höns,grisar.kor,hund,katt
    • Småland
SV: Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« Svar #3 skrivet: 13 sep-13 kl 21:39 »
Läste i en glassbok  idag att man kan ha i nån tsk alkohol i glassmmeten för att den inte ska bli stenhård, ska oxå minska antalet iskristaller.
bor på en liten släktgård utanför växjö m. man,3 barn,1 fjording & 1 shettis,  får,höns,vaktlar, linderödsgrisar, fjällnära kor. 1 hund,1 katt.

enetkarin

  • Inlägg: 200
  • Njuter av livet, bakar dinkelbröd.
    • Västergötland
SV: Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« Svar #4 skrivet: 13 sep-13 kl 22:15 »
Eller ta fram glassen en stund innan man ska äta :)
Det gör jag med min glassmaskintillverkade glass :)

 

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Mjukglass? Eller, åtminstone inte stenhård...
« Svar #5 skrivet: 13 sep-13 kl 22:24 »
Glykossirap används i köpeglass, för att göra den skedbar.

http://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/glykossirap.aspx
http://www.dansukker.se/se/recept/basrecept-glass.aspx

Ersätt hälften av sockret med glykossirap.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

630 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser