Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tomatrecept önskas  (läst 2625 gånger)

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
Tomatrecept önskas
« skrivet: 22 aug-13 kl 13:49 »
Har ett kärt problem... står med 14 kg finfina tomater.
Vad har ni för favoritrecept på tomatsås/ketchup/soppa eller dylikt? Fryser in och vill ha lite olika recept att variera med.
Torkar också så gärna tips att använda torkade tomater. ;D

Vagabond1

  • Inlägg: 18
SV: Tomatrecept önskas
« Svar #1 skrivet: 26 aug-13 kl 18:55 »
Jag lägger dem i en kastrull, mossar dem lite lätt så de släpper vätska. Därefter får de puttra på svag värme. Tillsätt inget vatten, de har tillräckligt själva(därför den lätta mosningen)
När du har en genomkokt sörja så mixar du dem.
Därefter får de koka utan lock för att reducera till en trögflyttande massa.
Frys in och ta fram när du behöver, och då kan du krydda röran med vad som passar till det du gör för stunden.
Lycka till!

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Tomatrecept önskas
« Svar #2 skrivet: 26 aug-13 kl 19:04 »
Har testat flera av dessa recept och "halvtorkade tomater" är en verklig hit >>> http://www.dansukker.se/se/inspiration/aret-runt/trolla-med-tomater.aspx?gclid=cjnuxlvlm7kcfzj6caodnywasa
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Ådalamalin

  • Inlägg: 26
  • Färsk skåning som siktar på självhushållning
    • Skåne
    • Ådalagård
SV: Tomatrecept önskas
« Svar #3 skrivet: 05 sep-13 kl 19:03 »
Att konservera dom är toppen. Tvättade trycker du ner dom tätt i en glaskonservburk och varvar med lite salt, peppar, vitlök, och basilika (eller vad du gillar). Häll på en skvätt god olja på toppen. Lämna en del plats för det kan bubbla över annars.
Ställ in i vattenbad i ugnen i 125 grader tills det bubblar inne i burkarna. Ta ut och låt svalna långsamt. När du sedan behöver tomater är det bara att knäppa upp en burk och höra glugg glugg glugg ljudet och njuta.
Kom ihåg - botulism. Jag använder alltid konserverade tomater i mat som skall kokas. Aldrig i kalla rätter då jag faktiskt inte vet om det kan kommit in sådana bakterier med tomaterna. Eftersom det är vakum i en konserveringsburk finns det en risk att de växer där. Synnerligen ovanligt men jag vill inte ge ut recept utan att nämna detta.

Botulism (av lat. botulus "korv"), en allvarlig förgiftning som vanligen förekommer som matförgiftning. Giftet, botulinumtoxin, bildas när den vanligt förekommande anaeroba bakterien Clostridium botulinum har möjlighet att växa till i en näringsrik och syrefattig miljö.

Lycka till!

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Tomatrecept önskas
« Svar #4 skrivet: 05 sep-13 kl 19:47 »
Ja, konservera tomater är ju en höjdare. Dessutom brukar jag göra en tomat och chili chutney som är himla god. Det kan exempelvis användas som en lyxig tacosås.

recept:
2 kg tomater
1-2 starka röda chili (eller efter smak), urkärnade och hackade
150 ml äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
300g socker
2 tsk sellerisalt (eller vanligt salt har jag använt ibland)
senapsfrön (kommer inte ihåg mängden, men efter smak. I år hade jag inga hemma och det blev gott ändå)
Svartpeppar (inte i orginalreceptet men jag gillar det)

Hacka tomaterna grovt och blanda alla ingredienser i en stor gryta. Låt puttra tutan lock tills det mesta av vätskan kokat bort och det blivit tjockt och grötigt. Häll på varma steriliserade burkar och skruva på locket direkt och ställ det upp och ner att svalna. Då brukar i alla fall jag alltid få vakum.

I orginalreceptet skållar man och skalar tomaterna. Det struntar jag nu mer i, det blir så gott så gott ändå.

Jag har aldrig varit så orolig för boutulism när det gäller tomater, eller andra frukter och bär. Jag trodde det var för lågt ph för att dessa bakterier ska trivas. Men jag kan ha fel.

 

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Tomatrecept önskas
« Svar #5 skrivet: 10 sep-13 kl 16:12 »
Gör tomatsås till te x pizzor och som bas i köttfärssås:

500 gram tomater som skållas och skalas och hackas
ett par matskedar olja
1 finhackad lök

2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
2 tsk oregano

2-3 msk tomatpure
2 krm svartpeppar
2 tsk farinsocker

Har man inte lust att hacka för hand, går det finfint att hacka i matberedare.

Fräs vitlök+lök i oljan sakta tills den är mjuk och utan att få färg.

Hacka/mixa de skållade, skalade tomaterna och häll i kryddor och tomatpuré,
koka upp och låt sedan sjuda i minst 20 minuter.

KLART.....

...att frysa in eller att använda direkt!

Bor på min lilla gård med min stora familj!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

519 gäster, 2 användare (1 dolda)
Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser