Att konservera dom är toppen. Tvättade trycker du ner dom tätt i en glaskonservburk och varvar med lite salt, peppar, vitlök, och basilika (eller vad du gillar). Häll på en skvätt god olja på toppen. Lämna en del plats för det kan bubbla över annars.
Ställ in i vattenbad i ugnen i 125 grader tills det bubblar inne i burkarna. Ta ut och låt svalna långsamt. När du sedan behöver tomater är det bara att knäppa upp en burk och höra glugg glugg glugg ljudet och njuta.
Kom ihåg - botulism. Jag använder alltid konserverade tomater i mat som skall kokas. Aldrig i kalla rätter då jag faktiskt inte vet om det kan kommit in sådana bakterier med tomaterna. Eftersom det är vakum i en konserveringsburk finns det en risk att de växer där. Synnerligen ovanligt men jag vill inte ge ut recept utan att nämna detta.
Botulism (av lat. botulus "korv"), en allvarlig förgiftning som vanligen förekommer som matförgiftning. Giftet, botulinumtoxin, bildas när den vanligt förekommande anaeroba bakterien Clostridium botulinum har möjlighet att växa till i en näringsrik och syrefattig miljö.
Lycka till!