Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Foder förr och nu  (läst 68686 gånger)

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #700 skrivet: 10 aug-13 kl 10:20 »
Dödfödda lamm eller kalvar var man noga med att gräva ner då de oftst dött av en orsak och kunde sprida smitta .

Och när man saltade fisk så lät man ofta inälvorna sitta kvar precis som idag med tex ansjovis som man köper hel eller surströmmingen .
Tror ja inte på  utan det va vanligt att dom grävdes ner i dyngstacken .

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #701 skrivet: 10 aug-13 kl 10:27 »
Oavsett vad man gjorde eller inte gjorde så vet vi väl mer om smittor och vad fel foder till fel djurslag kan orsaka idag?
 Köttmjöl och benmjöl var vanliga ingredienser i fodren "på farfars tid", till allt från kanin till ko, har vi inte lärt oss något ???
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: Foder förr och nu
« Svar #702 skrivet: 10 aug-13 kl 10:29 »
Jag slaktar hemma, och har två barn, men fortfarande inget spill.

Ok? Vad gör du med benen? skrapar du så noga så att du får bort allt, eller slungar du möjligen? Mjälte, lungor? Lagar du aldrig till hela ryggar, får du kotletter helt rena?

Och barnen? Om du inte får något spill från dem så är du duktig. Även om man är noga och låter dem få små portioner och sitta still, så händer det alltid någon gång att det tar stopp eller att något åker i golvet.

Men om du lyckas med allt det där utan att få spill, så måste du väl kunna förstå att andra människor som inte är lika duktiga kan få spill i den hanteringen?

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #703 skrivet: 10 aug-13 kl 10:46 »
Och när man saltade fisk så lät man ofta inälvorna sitta kvar precis som idag med tex ansjovis som man köper hel eller surströmmingen .

Jag älskar surströmming, och det har varit en återkommande delikatess från det jag var liten. Jag har hittills i mitt liv aldrig sett en surströmming med inälvor kvar. Rommen och mjölken är kvar, huvud och inälvor borta. Om det varit så historiskt vet jag inte, men idag tvivlar jag på att man hittar surströmming med inälvor.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #704 skrivet: 10 aug-13 kl 10:55 »
Jag älskar surströmming, och det har varit en återkommande delikatess från det jag var liten. Jag har hittills i mitt liv aldrig sett en surströmming med inälvor kvar. Rommen och mjölken är kvar, huvud och inälvor borta. Om det varit så historiskt vet jag inte, men idag tvivlar jag på att man hittar surströmming med inälvor.
Hur i hela friden får dom bort inälvorna utan att sprätta upp dina strömmingar Fru Jansson?!?
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #705 skrivet: 10 aug-13 kl 11:02 »
*huvud och tarm avlägsnas*  Vad det nu innebär..  :)

http://www.oskarssurstromming.se/fragor.htm

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #706 skrivet: 10 aug-13 kl 11:06 »
Det är i alla fall simblåsa och nåt annat krafs där som inte jag äter...
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #707 skrivet: 10 aug-13 kl 11:19 »
Hur i hela friden får dom bort inälvorna utan att sprätta upp dina strömmingar Fru Jansson?!?

Jag vet inte. Jag har inte tillverkat surströmming, bara ätit ;) Men rimligen kan jag tänka mig att det kan följa med ut när huvudet tas bort, om man är lite försiktig... Som sagt. Jag har inte provat.

I honorna finns rommen kvar, och den är lika god som fisken (även om många väljer att inte äta det). I hanarna är det istället nåt jox som jag petar bort. Inälvor har jag aldrig varit med om.

Men återigen, vad har det med hönsfoder att göra? Det är ju net konstigt att det inte går att hitta informationen i den här tråden, eftersom det drar iväg hela tiden...

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #708 skrivet: 10 aug-13 kl 11:23 »
All information finns ju presenterad 10 gånger om. Är det fortfarande nåt som är oklart vad gäller själva regelverket?

Som jag sagt innan.. Att man inte tycker det är vettigt är en annan fråga.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #709 skrivet: 10 aug-13 kl 11:48 »
Man tar i gälarna och drar och får med delar av nälvorna men inte allt delar sitter kvar samt blodsträngen efter ryggraden som brukar vara det som innehåller balterier då man testar fisk idag . Man sa att man gälade fisken .

Och dödföda djur och självdöda djur la man inte på dyngstacken mán visste att de innehöll sånt som kunde ge sjukdomar om det hamnade på åkrarna redan på farfars tid och före det . Tex så var inte mjältbrand så ovanlig på den tiden , och lindriga fall kan ge kastning tex .
Så man visste mer än vad somliga tycks tro här .
En regel då när kött användes var ju att aldrig ge ett djur kött från samma djurart så åt höns aldrig hönskött eller ben från höns .
Men det struntar man i nu , fast på farfars tid visste man att det kunde sprida sjukdomar .

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: Foder förr och nu
« Svar #710 skrivet: 10 aug-13 kl 12:05 »
Oavsett vad man gjorde eller inte gjorde så vet vi väl mer om smittor och vad fel foder till fel djurslag kan orsaka idag?
 Köttmjöl och benmjöl var vanliga ingredienser i fodren "på farfars tid", till allt från kanin till ko, har vi inte lärt oss något ???


Om vi är mänskligheten så vete sjutton, men jag har i alla fall lärt mig mycket om de senaste årens lagstiftning av att följa den här tråden. Och även om smittskydd, och brist på sådan. Ett sådant här forum där de tålmodiga, pålästa orkar diskutera med alla möjliga och omöjliga deltagare tycker jag är guld värt.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #711 skrivet: 10 aug-13 kl 12:12 »

Om vi är mänskligheten så vete sjutton, men jag har i alla fall lärt mig mycket om de senaste årens lagstiftning av att följa den här tråden. Och även om smittskydd, och brist på sådan. Ett sådant här forum där de tålmodiga, pålästa orkar diskutera med alla möjliga och omöjliga deltagare tycker jag är guld värt.
Jag har också lärt mig en hel massa genom att läsa lagtexterna sjuttioelva gånger baklänges och framlänges och fått en himla massa bra idéer om alternativ till animalisk protein om jag någon gång skaffar fler höns än jag har idag, nu fodrar jag ju min minimala flock med "latmansutfodring": Koncentrat och spannmål.
 Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #712 skrivet: 10 aug-13 kl 12:16 »
Här kommer mitt svar från Jordbruksverket efter en hel del mailväxling ang matavfall och matrester osv. Om fler frågor uppstår så kan ni höra av er till honom eller Enheten för Foder och Hälsa.
"Hej igen,
Med nuvarande bestämmelser är svaret att utfodring med matrester till sällskapsdjur som höns och gris innehållande kött inte är tillåtet.

Dessutom är utfodring av produktionsdjur med matavfall förbjudet enligt artikel 11.b i förordning (EG) nr 1069/2009.

Definitionen på produktionsdjur/sällskapsdjur och andra indelningar se artikel 3 i förordning (EG) nr 1069/2009.  Om de har tex höns som de tar ägg ifrån och äter är hönorna att likställa med produktionsdjur.

Matrester och matavfall är samma sak, före detta livsmedel en annan.

Teoretiskt sett var det tidigare möjligt att utfodra vissa produktionsdjur med före detta livsmedel som kunde innehålla köttdelar (t.ex. gräddad pirog med tonfiskfyllning) men detta är ändrat i senare versioner av förordning (EU) 142/2011 (avsnitt 10 i bilaga x). Men det har aldrig varit möjligt att utfodra sällskapsdjur som höns och gris med kött pga. av skrivelsen i föreskriften SJVFS 2006:84.

Visa dem länken till hemsidan här, längst ned: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/produkterfrandjur/foderochutfodring
Här går det att ladda ner lagstiftningarna också.

Det är ett stort område och om de vill veta mer eller har specifika frågor rekommenderar jag dem att kontakta mig eller någon annan på enheten för foder och hälsa.


Mvh
James Bonet
Handläggare / Administrative officer
Jordbruksverket / The Swedish Board of Agriculture, Enheten för foder och hälsa/ Division for Feed and Health
SE-551 82 Jönköping
Sweden"
 Mvh
Charlotte


Här kan man läsa vad som gäller.. 
Funderar man vidare så kan man tjöta med tjänstemannen
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Foder förr och nu
« Svar #713 skrivet: 10 aug-13 kl 12:24 »
Man tar i gälarna och drar och får med delar av nälvorna men inte allt delar sitter kvar samt blodsträngen efter ryggraden som brukar vara det som innehåller balterier då man testar fisk idag . Man sa att man gälade fisken .

Och dödföda djur och självdöda djur la man inte på dyngstacken mán visste att de innehöll sånt som kunde ge sjukdomar om det hamnade på åkrarna redan på farfars tid och före det . Tex så var inte mjältbrand så ovanlig på den tiden , och lindriga fall kan ge kastning tex .
Så man visste mer än vad somliga tycks tro här .
En regel då när kött användes var ju att aldrig ge ett djur kött från samma djurart så åt höns aldrig hönskött eller ben från höns .
Men det struntar man i nu , fast på farfars tid visste man att det kunde sprida sjukdomar .
Jupp! Å kanske det finns en anledning att man i vissa religioner inte anser gris va männschoföda?  o:)
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #714 skrivet: 10 aug-13 kl 12:25 »
All information finns ju presenterad 10 gånger om. Är det fortfarande nåt som är oklart vad gäller själva regelverket?

Som jag sagt innan.. Att man inte tycker det är vettigt är en annan fråga.

Ja. Jag hittade inte vid en snabbskummning av tråden det inlägg som sägs ha presenterat det som gäller. Mest bara en massa tjafs om vems tolkning som gäller. Och mer än en snabbskummning av 35 sidor av "du har fel!" "nä, det är du som har fel" orkar jag faktiskt inte läsa.

Oavsett vad man tycker om regelverket, så är det av värde att veta vad som faktiskt gäller. Som någon sa "det är bra att kunna de regler man tänker bryta emot". (Därmed inte sagt att jag tänker bryta mot reglerna).

Jag står i begrepp att skaffa höns ganska snart. Jag vill veta vad som gäller. Och när det snackas om sjukdomar så vill jag också gärna veta mer om vilka sjukdomar det pratas om, och i vilka situationer. Då kan jag ju söka mer information själv också. Men att det sida efter sida hänvisas till att det finns sjukdomar, och att de kan ställa till stora problem, utan att precisera vilka sjukdomar det handlar om, hur ska man då få fram mer info om dessa sjukdomar?

Jag vill inte ha in sjukdomar till min hönsgrupp. Därför tänker jag försöka undvika att handla med djur eller byta djur i onödan. Jag vill köpa så lite färdigfoder jag kan, och ta tillvara så mycket från hushållet som bara går. För att göra det på ett vettigt sätt är det bra att känna till regler, och risker. Lite mer än bara att det finns sjukdomar, och att det finns regler för att det finns sjukdomar... ;)

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #715 skrivet: 10 aug-13 kl 12:41 »
Jag tycker det har funnits en uppsjö av information i den här tråden. Både om vad för regler som finns och varför dom finns.
Sen är det då tyvärr en massa inlägg där man vägrar acceptera vad som gäller och försöker hitta kryphål.

Vill man skaffa sig höns så kan man ju här i trakten titta i tidningen 'Skaraborgsbygden' som varje vecka har annonser om höns av allehanda raser.

När det sen gäller utfodringen så kan man göra det precis hur lätt eller svårt för sig som man vill. Själv köper jag enbart värpfoder och vet att hönsen får allt dom behöver och värper bra plus att dom får gå ute och hitta vad dom vill. Dock har dom sina hage för jag vill inte ha in dom överallt, och dessutom skulle nog hundarna sätta i sig en och annan höna.

Andra, som Charlotte, ger spannmål och kompletterar med koncentrat.

Sen kan man ju då blanda ihop själv vad man tycker man har gott om. Grönsaker från den egna trädgården är ju aldrig några problem.

Men det enkla sambandet mellan vad som kommer in i hönan, och vad som kommer ut, måste man ha klart för sig.  Ägg skapas inte av luft och vatten, utan måste ha protein.
Sen är det helt upp till en själv hur mycket protein man vill ge, beroende på hur ofta man vill att ett ägg ska vara klart.
Mina höns klarar att värpa nästan ett 70 grams ägg per dag, och då ger jag dom protein så dom gör det.
Andra raser kanske har som naturligt att lägga ett ägg varannan dag, eller mindre ägg, och då är det såklart ingen vits att proppa i dom mer protein, utan dom kan söka mer själva, och klara sig på 'fattigare' kost.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: Foder förr och nu
« Svar #716 skrivet: 10 aug-13 kl 13:04 »
Här kommer en sidhänvisning som jag tyckte var givande i repris: http://www.fjaderfa.se/?p=20185

Att vägra acceptera det man tycker strider mot sunt förnuft tycker jag är ett sundhetstecken. Att lydigt falla in i ledet utan en acceptabel förklaring leder inte alltid till något gott.

 

Sirpa

  • Inlägg: 503
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #717 skrivet: 10 aug-13 kl 13:10 »
Jag står i begrepp att skaffa höns ganska snart. Jag vill veta vad som gäller. Och när det snackas om sjukdomar så vill jag också gärna veta mer om vilka sjukdomar det pratas om, och i vilka situationer. Då kan jag ju söka mer information själv också. Men att det sida efter sida hänvisas till att det finns sjukdomar, och att de kan ställa till stora problem, utan att precisera vilka sjukdomar det handlar om, hur ska man då få fram mer info om dessa sjukdomar?
Jag vill inte ha in sjukdomar till min hönsgrupp. Därför tänker jag försöka undvika att handla med djur eller byta djur i onödan. . För att göra det på ett vettigt sätt är det bra att känna till regler, och risker. Lite mer än bara att det finns sjukdomar, och att det finns regler för att det finns sjukdomar... ;)

Starta en tråd på Höns/sjukdomar där passar det bra och du får säkert massor av svar :)

Dags för mig att lämna den här tråden känner jag...

Trådskaparen har lämnat tråden och ämnet verkar ganska uttömt så tråden avslutas.
« Senast ändrad: 10 aug-13 kl 13:17 av Sirpa »
Höns och Liljor i min trädgård.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser