Ännu mer tillägg

....
Gör man ghi på rätt sätt håller det i rumstemperatur i stort sett hur länge som helst. Man ska inte sluta koka för tidigt, bottenskrapet som består av proteiner mest ska helst inte bara vara vitt, utan karamellisera lite och alltså anta en ljusbrun färg (det gör ghin mycket godare och hållbarare och värmetåligare). Men man ska förstås inte bränna den.
(Franskt "klarnat smör"görs på detta sätt att man smälter och separerar den gula vätskan från det vita skummet och vita bottenskrapet, men indiskt ghi görs alltså genom att ytterligare koka smöret på låg temperatur tills bottenskrapet hårdnar något och mörknar något. Allt vatten avdunstar vilket är viktigt för att det ska bli hållbart. Då härsknar inte ghin. Denna ghi kan upphettas till 190 grader utan att brännas vid.
Ghi går alltså att fritera i till skillnad från smör som ju bränns vid högre temperaturer.
I Indien kokar man ibland ghin med olika kryddor när man vill ha lite smak på den, tex currylöv, en bit färsk ingefära, peppakorn eller gröna chillier.
Den färdigköpta ghin smakar sällan särskilt bra. Den norska är helt okej och den som Arla säljer till restauranger. Men den har inte den goda nöt-kola-smaken som hemgjord har. Men de som är tillverkade i mellanöstern smakar inte så gott alls. Dessutom innehåller de någon skum ingrediens (var länge sen jag läste på en sån förpackning, men det var något i stil med "butilhyxoproposylkoxs"...).
En del av dessa mellanöstern-ghier är inte heller alls gjorda av smör utan av vegetabiliska oljor.
Bäst är att använda osaltat smör, men det funkar med saltat, det sjunker då till botten och blandas med bottenskrapet. Bottenskrapet ska man inte slänga. Det kan man blanda i lite här och var i matlagningen. Men det har en kort hållbarhet på 2-3 dagar.
Intressant det där med sexkantiga bubblor! Det måste jag ha kollen på nästa gång.
Ghi anses ju för övrigt enligt ayurveda vara mkt nyttigt och ger en utstrålning och hälsa. Genom denna process tar man även bort kolesterolet som ju anses onyttigt eller hur det nu är med den saken... I Indien har man kallat ghi flytande guld.