Jag skulle tro att du blir tvungen att ändra BDT-avloppet (stenkistan), men skulle kunna behålla den slutna tanken. Miljöinspektörerna är ofta positiva till den lösningen eftersom både näringsämnen och smittämnen från WC:n inte kan läcka ut. De kan ställa krav på snålspolande teknik (som du säkert redan har, annars får du tömma tanken ofta antar jag), ibland t.o.m. Vacuumteknik beroende på vilken kommun det är och vilka system de har för att ta emot den fraktionen.
Fler och fler kommuner väljer också att fokusera på bristfälliga wc:lösningar, och inte jaga dåliga BDT-avlopp speciellt aktivt. Det kan vara så att det dröjer innan du får ett föreläggande.
Du behöver kanske inte ens ha speciellt dåligt samvete för din stenkista, det finns experter som hävdar att det i många fall är en fullgod BDT-reningsprincip om det inte luktar eller är igensatt (sumpigt runtomkring). Så generösa är dock sällan miljökontoren i sina bedömningar...
Men som sagt, du kanske inte måste hetsa fram en lösning. Om du söker bygglov däremot begär de ofta en redovisning av avloppslösningen. Är den inte godkänd måste du åtgärda innan de beviljar t.ex. tillbyggnation/attefallshus eller så.
En sak till, man får inte förändra sitt avlopp utan tillstånd, kan bli rätt jobbigt om de hittar en pettsonlösning som inte finns i deras register. Bara så du vet...
Vill också understryka det som Kurt skriver, att en damm med växter inte per automatik är en bra lösning. En väldesignad variant (Lite åt våtmarkshållet) kan eventuellt omvandla kväveformerna i vattnet till kvävgas, men fosforn kan inte avgå i gasform utan måste aktivt tas bort, t.ex. i form av skörd, för att förhindra näringsläckage.