Använder man bara stjälken, ungefär som gräslök, eller också den stora löken och/eller smålökarna?
Läste att det finns uppgifter om att fyllningen av äkta öländsk kroppkaka är gjord med kajplök (smålökarna, vad jag förstod).
Här på Öland växer det gott om kajp. Nu när jag äntligen blivit med balkong stor nog att odla kunde jag inte låta bli att ta en "blomknopp" av kajp (inte på Öland utan under sommarvistelsen på Gotland, gotländsk kajp känns lite mer magisk på något sätt). De stackars små lökarna blev sedan bortglömda i frölådan, men nu igår hittade jag dem! Efter ett dygn i vattenbad i kylen, kylan för att de förmodligen behöver väckas till liv genom konstgjord vinter och vattnet för att de efter drygt ett halvår i en låda i vardagsrummet blivit lite torra (men helt fantastiskt att de inte var torrare!) har de fått en ljuvlig röd färg, de ser nästan ut som blåröda granatäpplekärnor och snart ska de få komma ner i någon balja med lite såjord. Inte nog med att man kan äta dem så är de verkligen vackra också! Vi får se hur lätta de är att odla. (Tips på detta mottages gärna.) :-)